Adanalı aile, çocuklarının "mavi bebek" sendromu ile dünyaya gelince doğum doktoruna dava açtı
Abone ol Adana Barosu avukatlarından Mehmet Ali Akgül aracılığıyla, Asliye Hukuk Mahkemesinde 10 bin YTL’lik pilot dava açan Erden çifti, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, 9 ay boyunca gebeliği takip eden doğum doktoru S.D’nin ihmali, bilgisizliği ve dikkatsizliğinin sağlıksız bebek sahibi olmalarına yol açtığını söyledi.Anne Lalenaz Erden (25), ilk ve tek çocukları olan Ağahan’ın doğumunu heyecanla beklerken, sağlık kontrollerini hiç ihmal etmediğini, doktoru S.D’nin, her ay düzenli kontroller yaptığını, son 3 ayda da ayda iki kez kontrolden geçtiğini anlattı.
Doktoru S.D’nin kedisine "sağlıklı bir bebeğiniz olacak, hiçbir sorun görünmüyor" dediğini anlatan ev hanımı anne Lalenez Erden, bebeğini dünyaya getirdiğinde ise adeta dünyasının karardığını, oğlunun "mor renkte" dünyaya geldiğini belirterek, şunları söyledi:
"Bende, eşimde ve ailelerimizde kalıtsal bir kalp hastalığı bulunmuyor. Hamileliğim de son derece sağlıklı geçti. Tıp imkanları da gelişti. Artık, bebekteki herhangi bir hastalık daha anne karnında tespit edilebilirken, doktorum, beni uyarmadığı için bebeğim hasta doğdu. Daha 6,5 aylık olmasına rağmen iki kez açık kalp ameliyatı geçiren bebeğimizin yaşaması için ömür boyu 5-10 yılda bir ameliyat olması gerekecek. Çabuk yorulan, yorulduğunda yüzü ve tırnakları moraran oğlumuzun ömür boyu taşıyacağı hastalıkla dünyaya gelmesine neden olan doktora karşı hukuk mücadelemiz sonuna kadar sürecek."
İç mimar baba Yaşar Erden ise "Oğlum dünyaya geldiğinde heyecanla beklerken hemşire kucağıma çocuğu verdiğinde (Bu benim çocuğum mu?) dedim, yüzü, elleri ve ayakları mosmordu. Hayatımın en güzel günüydü, ama adeta zehir oldu. Doktorumuz bize acıların en büyüğünü yaşattı, oğlumuza her an bir şey olacak, ameliyat masasında kalacak diye adeta her gün ölüyoruz" dedi.
Erden çiftinin avukatı ve Çukurova Üniversitesi Etik Kurulu Üyesi Mehmet Ali Akgül ise toplumun artık hasta hakları konusunda bilinçlendiğini ve hakkını hukuksal mücadeleyle aradığını bildirdi.
"MAVİ BEBEK"
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şah Topçuoğlu da elleri, yüzü ve tırnakları mor dünyaya gelen ve bu yüzden halk arasında "mavi bebek" olarak adlandırılan hastalığın ömür boyu kontrol altında tutulması gerektiğini bildirdi.
Prof. Dr. Topçuoğlu, doğuştan gelen bir kalp bozukluğu olan "mavi bebek" sendromunda, kalpten akciğere giden damarlarda bir daralmanın söz konusu olduğunu, bu nedenle akciğerlere pompalanan kanın bir kısmının sol kalbe geçtiğini ve bu yüzden küçük kan dolaşımının tam manası ile gerçekleşemediğini ifade etti.
Doğuştan mor renk, el parmaklarının uçlarında şişlik, çabuk yorulma ve nefes darlığı gibi belirtiler veren bu hastalığın ameliyatla tedavi
edilebildiğini, ancak hastanın ömür boyu doktor kontrolünde tutulması gerektiğini belirten Topçuoğlu, şöyle devam etti:
"Bu hastalıkta, solunum güçlüğü bebek büyüdükçe artar. Bu nedenle akciğerlere sağlıklı kan pompalanması için damarların değişimi
zorunludur. Çocuk büyüdükçe damarlar gerileceğinden, suni damar ya da dana damarı gibi alternatiflerle damarın değişimi için 5-10 yılda bir ameliyat gerekir."