BIST 9.972
DOLAR 35,35
EURO 36,67
ALTIN 3.015,82
HABER /  GÜNCEL

'Masum mahkumlar'a sosyal destek

Kadın cezaevlerindeki çocuklar için başlatılan psiko-sosyal destek projesi takdir topluyor

Abone ol
Cezaevlerinde annelerinin yanında bulunan çocuklar için başlatılan ''Masum Mahkumlar Projesi'' kapsamında, Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda bulunan 60 çocuğa ve annelerine uzmanlar eşliğinde psiko-sosyal destek veriliyor. 

Projenin tanıtımı amacıyla Doğuş Üniversitesinin Acıbadem Yerleşkesi'nde düzenlenen toplantıda konuşan üniversitenin Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Aslı Akdaş Mitrani, projenin, Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği ve Doğuş Üniversitesi ortaklığında Adalet Bakanlığının işbirliği ve Hollanda'nın İstanbul Başkansolosluğunun finansal desteği ile başlatıldığını söyledi.
Türkiye genelindeki 5 kadın cezaevinden biri olan Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu ya da hükümlü olarak 1000 civarında kadının kaldığını belirten Mitrani, bu kurumda kadınların yanında yaşları 0 ila 6 arasında değişen 60 çocuk bulunduğunu kaydetti.

Mitrani, gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında ceza infaz kurumlarında anneleriyle beraber kalan söz konusu yaş grubunda ve bu sayıda çocuğa çok rastlanmadığına dikkat çekerek, bu kapsamda küçüklerin ihtiyaçlarına cevap vermede ilgili kurumların, sivil toplum kuruluşlarının ve üniversitelerin destek vermesine ihtiyaç duyulduğunu anlattı.
Projenin hedef kitlesi olan 60 civarındaki anne ve beraberindeki çocuklarına yönelik 2010 Aralık ayından itibaren kurum içinde bir dizi çalışma başlatıldığını ifade eden Mitrani, ilk olarak anneleri ebeveynlik becerileri konusunda bilinçlendirme ve güçlendirmeye yönelik ''Etkin Annelik Becerileri Eğitimi'' başlıklı grup çalışmaları yürütüldüğünü söyledi.
Mitrani, çocukların gelişiminde oyunun bir ihtiyaç olarak öne çıktığını vurgulayarak, bu amaçla proje kapsamında çocukların anneleriyle birlikte oyun oynayarak kaliteli vakit geçirmelerini sağlamak amacıyla kurum içinde ''Oyun Atölyeleri'' düzenlendiğini anlattı. 
Mitrani, projenin son kısmında ise 12-18 yaş arası tutuklu, hükümlü genç kızlara yönelik psiko-sosyal destek ve yaşam becerileri etkinliği yürütüleceğini aktardı.

Üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Mitat Uysal da ''Hapishanelerde mahkum kadınların yanında kalmak zorunda olan çocukların o güç koşullarda nasıl yaşadıkları, psikolojik durumları, anneleri ile olan ilişkileri çok dikkate değer ve üzücü bir konu. Buna eğer bir çözüm veya bir katkıda bulunulabilirse son derece mutlu olacağız'' dedi.

Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosu Onno Kervers de projenin çok duyarlı ve hassas bir proje olduğunu belirterek, katkıda bulunmaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı Yönetim Kurulu 2. Başkanı Nevin Özgün de Vakfın amacının suça sürüklenen çocukların topluma kazandırılması ve kendilerini toplumun bir parçası olarak görmelerini sağlamak olduğunu belirterek, bu projenin de suça sürüklenmeye müsait bölgelerdeki çocuklara destek vermek açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Bir yıl uygulanması planlanan projenin daha sonra diğer kadın cezaevlerinde kalan çocuklar için de sürdürüleceği öğrenildi.