BIST 9.921
DOLAR 35,20
EURO 36,65
ALTIN 2.962,02
HABER /  GÜNCEL

Masonluğa atılan ilk adım

Türkiye'de uzun yıllardan beri "Masonluk" üzerine tartışmalar yaşanıyor. Peki sürekli tartışılan masonluğa ilk adım nasıl atılıyor? Palçiçek Pamir, bunu şöyle aktardı:

Abone ol

Sabah yazarı Palçiçek Pamir,başlıklı yazısında masonluğa atılan ilk adımı yazdı.

Masonluğa kabul edilmede ilk adım, içinde kafatası bulunan karanlık bir odada ölümü düşünerek atılıyor.

Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar'ın Büyük Üstat'ı Kaya Paşakay'ın "Dehliz gibidir, bazen üyeler bile kayboluyor" dediği 25 numaralı loca binasını gezerken Masonlar'ın önemli sırlarını da öğreniyorum.

TÜRKİYE'DE MASON SAYISI 13 BİN 500
Türkiye'de 13 bin 500 Mason ve 197 Mason locası var. Eşinin başı kapalı olan Mason yok. Yemin törenine alınan kişinin gözü örtülüyor. Üç kez öpüşülüyor. Girişte sabıka kaydı isteniyor.

İLK HESAPLAŞMA DÜŞÜNME ODASINDA
Masonluğa girmek isteyenler, 20 dakika 'düşünme odası' denen karanlık odada kalıyor. Bir kafatasının da bulunduğu odanın girişinde "Pişmansan buradan dönebilirsin" yazıyor.

Karanlık odada yirmi dakika

Masonlar'ın büyük locasını ziyaret etmeden önce etrafımdaki herkese "Masonlar hakkında en çok neyi merak ediyorsunuz?" diye sordum. En çok duyduğum soru düşünce odasıyla ilgili olandı. Düşünce odası diye bir yer var mıdır? O oda neye yarar? Büyük Üstat Kaya Paşakay ile röportaj bittikten sonra beraberce mabedi dolaştık. Dayanamayıp sordum.

* Düşünce odası diye bir şey var mı? -Evet. Üye olmak isteyenler kabul törenine geçmeden önce o odaya alınırlar. Orada 15-20 dakika kadar kalır ve düşünürler.

* Karanlık bir oda değil mi? -Evet karanlık bir odadır. Masonluk yeni bir hayata doğmak olarak da algılanır. Dolayısıyla başka bir hayat, yani dışarıdaki hayattan, Masonik hayata geçiş sırasında bir geçiş alanına ihtiyaç vardır. Bu geçişi düşünme odası dediğimiz oda ve oradaki sembollerle ifade ediyoruz. Önce karanlık, sonra ışığa kavuşma yani Masonluk ortamına geçip olgunlaşma.

* Odaya girip de ben bunu yapamayacağım, Mason olmak istemiyorum diyen oldu mu ? -Yok, herkes katıldı (Gülüyor) Ne ilginç bir soru bu böyle.

* Peki karanlık odada kuru kemiklerin üzerinde oturulduğu, bir kafatası olduğu doğru mu? -Siz de ne çok soru soruyorsunuz böyle (gülüyor). Her şeyi anlatırsak ne gibi bir gizemimiz kalacak ki bizim? Odada bulunan diğer masonlara soru soran gözlerle bakıyorum dayanamayıp anlatıyorlar. Gerçekten de düşünce odası denilen karanlık odada bir kafatası varmış. Kemiklerin üzerine oturulduğu bilgisi ise tamamen yanlış. Kafatası ölümün bir realite olduğunu ve herkesin er geç bununla karşılaşacağını anlatmak için kullanılan bir sembolmüş.

YAZI:Balçiçek PAMİR
SABAH