BIST 8.883
DOLAR 34,32
EURO 37,33
ALTIN 3.036,20
HABER /  SAĞLIK

Masadaki minik değişiklik kilo nedeni

Beslenme ve hayat tarzınızdaki ufak değişiklikler kilo nedeni olabiliyor

Abone ol

Beslenme alışkanlığı ve hayat tarzındaki küçük değişikliklerin, uzun vadede kiloyu etkilediği belirlendi.

ABD'nin Harvard Üniversitesi'nden bilimadamları, 20 yıl boyunca ve 4 yıllık dönemler halinde 3 gruba ayırdıkları sağlıklı, normal kilodaki 120 bin kadın ve erkeğin beslenme alışkanlıklarını ve nasıl yaşadıklarını izledi.

Araştırmanın 4. yılında katılımcıların çoğunun ortalama 1,52 kilo aldığı görülürken, 20 yıl sonunda alınan kilonun ortalama 7,62 olduğu tespit edildi.

En çok kilo alanların, günlük patates kızartması, cips, nişastalı ürünler, şekerli içecekler, et ve şarküteri ürünlerinin tüketimini artıranlar olduğu görüldü. Bununla beraber günlük sebze, tahıl, meyve, ceviz ve yoğurt tüketimini artıranlarınsa kilo verdiği belirlendi.

Bilimadamları, gece 6-8 saat uyuyanların, 6 saatten az ve 8 saatten fazla uyuyanlara göre daha az kilo aldığını,fiziksel aktivite veya televizyon karşısında geçirilen zamandaki değişiklilerin de yıllar içinde kilo alımını etkilediğini vurguladı.

"New England Journal of Medicine" dergisinde yayımlanan araştırmada, bir yetişkinin yılda ortalama 450 gram aldığı, kilo alımının kademeli olması ve yıllar içinde ortaya çıkması nedeniyle bilimadamları ve kişilerin bunun asıl nedenlerini anlamakta güçlük çektiği de belirtildi.

Kilo alımını önlemek için en etkili yöntemin, kalori hesabı yapmak yerine daha az şekerli içecekler, şekerlemeler, patates gibi nişastalı besinler, beyaz ekmek, beyaz pirinç gibi rafine tahıl ürünlerinin daha az; sebze, meyve, yoğurt, ceviz gibi besinlerin daha çok tüketilmesi olabileceğine dikkat çekildi.