Masa başında oturanların derdidir sırt ve boyun ağrıları. Bu sıkıntıdan kurtulmak için uzmanlara kulak verin.
Abone olTedavi edilmediği takdirde boyun fıtığına dönüşen bu rahatsızlıklara karşı uzmanlar, "Bakış açınızı ve oturuş pozisyonunuzu 20 dakikada bir değiştirin." tavsiyesinde bulunuyor.
Özel Konya Farabi Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Onur Çiçek, masa başında uzun süre çalışmak zorunda olan kişiler ve şoförlerin boyun ve sırt ağrılarını önemsemesi gerektiğini belirtti. Çiçek, ciddiye alınmayan ağrıların ilerleyen zamanlarda boyun fıtığına dönüşme riskinin çok yüksek olduğunu vurguladı.
Bilgisayar karşısında başı öne eğik şekilde uzun süre çalışanların ortak sorununun boyun ve sırt ağrıları olduğunu belirten Op. Dr. Onur Çiçek, "Belli bir pozisyonda başı öne eğik şekilde 20 dakikadan fazla çalışmak zorunda olan kişilerde ilk önce şiddetli boyun ve sırt ağrıları baş gösteriyor. Dikkat edilmediği takdirde boyun düzleşmesi meydana gelebiliyor. İlerleyen safhalarda hala gerekli tıbbi müdahaleler yapılmamışsa boyun fıtığı ve kireçleme rahatsızlığı kaçınılmaz oluyor." uyarısında bulundu.
"Masa başında çalışmak zorunda olan kişilerin yanı sıra şoförler de risk altında" diyen Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Çiçek, boyun fıtığına yakalanmamak için alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı: "Bakış açınızı ve oturuş pozisyonunuzu 20 dakikada bir değiştirin. Doktorunuzun tavsiye ettiği egzersizleri uygulayın. Kol destekli bir sandalyede, omuzlarınız geride ve ayaklarınız yere değecek şekilde oturun. Sırtınıza ve belinize arkadan destek verin. Ensenize de bir yastık ile destek sağlayın."
SON ÇARE AMELİYAT
Boyun fıtığı teşhisi konulan hastalara en son olarak cerrahi yöntem uyguladığını dile getiren Op. Dr. Onur Çiçek, şu bilgileri verdi: "Hastaların büyük çoğunluğu için yatak istirahatı, ilaç tedavisi veya fizik tedavi yeterli geliyor. Başlangıçta şiddetli ağrı varsa istirahat ve ilaçlar, ağrı azaldığı dönemde ise fizik tedavi programı öneriyorum. Akut dönemdeki boyun zedelenmelerinde de kısa süreli kullanım için boyunluk verilebiliyor. Ancak uzun süre boyunluk kullanılması boyun kaslarını zayıflatacağı için önerilmiyor. Bunların dışında bazı seçilmiş olgularda enjeksiyonlar yapılarak ağrı azaltılabiliyor."