BIST 9.995
DOLAR 35,39
EURO 36,55
ALTIN 3.018,11
HABER /  DÜNYA

Masa başında çalışanları bekleyen tehlike

Uzmanlar, masa başı çalışanların gün boyu sabit bir şekilde oturulmamasının bel ve boyun fıtığına yol açabileceğini söyledi. <br/>İş hayatın...

Abone ol

Uzmanlar, masa başı çalışanların gün boyu sabit bir şekilde oturulmamasının bel ve boyun fıtığına yol açabileceğini söyledi.
İş hayatında bilgisayar kullanımının artmasıyla kötü ofis ergonomisine bağlı olarak masa başı çalışanlar sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabiliyor. Özellikle saatler boyunca masa başında çalışanlarda hareketsizliğe bağlı boyun, sırt ve bel ağrıları ortaya çıktığını belirten manipülason uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, zamanla oluşan bu ağrıların gittikçe kişinin tahammül edemeyeceği boyutlara varabildiğini anlattı. Sabit bir şekilde bilgisayar karşısında oturup çalışanlarda bel ve boyun kaslarının zamanla tembelleştiğini vurgulayan Şahabettinoğlu, “Bu tip oturma şekilleri fıtığa yol açıyor. Bu durumun uzun süre devam etmesi omurgada ciddi rahatsızlara yol açabiliyor. Masa başı işi olanların gün boyu sabit bir şekilde oturmamaları, her yarım saatte bir ayağa kalkarak ofiste gezmeleri gerekiyor” dedi.
Şahabettinoğlu, bilgisayar başında çalışanların ihtiyaç hissettikleri kadarıyla boyun egzersizleri yapmaları gerektiğini, 30 dakikada bir birkaç dakika yaptıkları işe ara vermeleri gerektiğine dikkat çekti.

BİLGİSAYAR TUTKUNLARINA FITIK UYARISI
Sürekli aynı pozisyonda bilgisayara bakarak çalışanların boyun egzersizleri yaparak oluşabilecek rahatsızlıklardan kendilerini koruyabileceğini kaydeden Şahabettinoğlu, şöyle konuştu:
“Bu sürekli oturmalar, hareketsizlik sonucunda omurga çevresi kaslarda zayıflamaya ve sonuçta boyunda düzleşme, boyun ve bel fıtıklarına zemin hazırlıyor. Gün içinde hareketsizlikten ve sürekli aynı pozisyonda oturmaktan kaynaklanan ağrılarınız belden bacağa yayılıyorsa bel fıtığı, boyundan kola ve ele yayılan ağrınız mevcutsa boyun fıtığı olabileceğiniz ihtimalini beraberinde getiriyor.”

BU ELLER FITIKTAN KURTARIYOR
Şahabettinoğlu, bu tür rahatsızlıklarda hemen bir fizik tedavi uzmanına başvurulmasını tavsiye etti. Bursa’daki merkezinde manipülasyon (elle tedavi) yöntemi uygulayan Şahabettinoğlu, bu yöntemin çok az sayıda doktor tarafından uygulandığına dikkat çekti. Manipülasyon tedavisinin hafif vakalarda 2-3, orta vakalarda 4-6 ve ileri vakalarda 7-9 seans uygulandığını anlatan Şahabettinoğlu, “Bu tedavi hastalıklı bölgeye birtakım bastırma, germe ve döndürme gibi manevralarla uygulanır. Bu tedavi yöntemi masajla ilgili değildir. Ameliyatın sadece bel fıtığında ayaklarda ilerleyen kas gücü kaybı, idrar-büyük abdest kaçırma şikayeti olan ya da ameliyatsız tedaviyle cevap veremeyen hastalarda, boyun fıtığında ise ellerde kollarda ilerleyen kas gücü kaybı olanlarda uygulanır” dedi.
(İHA)