BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  SAĞLIK

Masa başında çalışanlar dikkat uzmanı açıkladı

Boyun ve sırt ağrıları özellikle uzun süre masa başında çalışmayı gerektiren meslek grupları için ciddi bir sağlık sorunu oluyor. Peki ne yapmalı?

Abone ol

 Uzun süre masa başında çalışma, mobilya ve bilgisayarın uygun konumlandırılmamasının boyun ve sırt ağrısına neden olduğu ve omurga yapısını olumsuz etkilediği uyarısında bulunan uzmanlara göre, masanın yüksekliğinin en az 70 santimetre, üstünün de bilgisayarı ve gerekli diğer elektronik aletleri alacak kadar geniş olması gerekiyor.

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Gökçe Kutsal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, boyun ve sırt ağrılarının, özellikle uzun süre masa başında çalışmayı gerektiren meslek grupları için ciddi bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.

Bu tip ağrıların kişinin yaşam kalitesini bozmasının yanı sıra omurga yapısını da olumsuz etkilediğine işaret eden Kutsal, yanlış oturma şeklinin bir süre sonra kronik sağlık sorunlarına yol açtığını bildirdi.

Ergonomik olmayan koşullarda çalışan kişilerin risk altında olduklarını ifade eden Kutsal, bilgisayar başında uzun zaman geçiren kişilerin de bu grupta yer aldığını vurguladı. Kutsal, mobilyaların ve bilgisayarın uygun konumlandırılması gibi basit tedbirlerle ağrıların önlenebileceğini dile getirdi.

Bilgisayar kullananlarda ağrıların genellikle oturulan masanın, ekranın ve klavyenin yüksekliklerinin bilgisayarı kullanan kişiye uygun olmamasından kaynaklandığının altını çizen Kutsal, çalışılan mekanın aydınlatma, ısı ve nem gibi çevresel olanaklarının yetersizliğinin önemli faktörler arasında yer aldığını söyledi.

Ortam sıcaklığının 22-24 derece olması gerektiğine işaret eden Kutsal, şunları kaydetti:

"Nem oranı sabit tutulmalı, odanın dışarıya açılan penceresi ve havalandırma sitemi olmalı. Klima üniteleri, çalışanın omuz ve sırtı üzerine gelmeyecek şekilde yerleştirilmeli. Bilgisayarın ekranı pencereden veya mekandaki aydınlatma araçlarından gelen ışığı yansıtmayacak şekilde konumlandırılmalı. Oda tavandan yansıyan ve çok parlak olmayan ışık ile aydınlatılmalı, çalışma masası ışığı yansıtmayacak şekilde mat malzeme ile kaplanmış olmalı. Monitörden okuma için tavan aydınlatmasından ziyade ek bir masa aydınlatması tercih edilmeli.

Masanın yüksekliği en az 70 santimetre, üstü ise bilgisayarı ve gerekli diğer elektronik aletleri alacak kadar geniş olmalı. Altında ayakların hareketleri engellenmeyecek kadar alan olmalı, ayrıca bacakların esnetilmesine olanak sağlayacak şekilde boş bırakılmalı, temiz ve düzenli tutulmalı. Gerekli durumlarda masanın yüksekliği ayarlanabilmeli. Buna karşın tekerlekli olmamalı ve yerde sabit durmalı. Ayrıca masa üzerindeki bilgisayar, kullanan kişiden çok uzakta yerleştirilmemeli."

Kutsal, yanlış tercih edilmiş çalışma koltuğunun da sırt ağrısında önem taşıdığına dikkati çekerek, "Sırtın alt tarafına destek olacak ve otururken iki ayağın yere düz basmasına izin verecek, kol destekleri olan bir çalışma koltuğu kullanılmalı." diye konuştu. Koltuğun yüksekliğinin ayarlanabilir olması gerektiğini dile getiren Kutsal, koltuğun denge açısından tercihen 5 ayaklı, oturma ve sırt desteğinin kaygan olmayan kumaşla kaplanmış, uygun sertlikte olması gerektiğini belirtti.

Koltukta ayak koyma desteği bulunmasının yararlı olduğunu ifade eden Kutsal, koltuğun oturma yeri ile ayarlanabilir sırt desteği arasında 95-105 derecelik açı bulunması gerektiğini kaydetti.

EKRANA EN AZ 45 SANTİMETRE UZAKTAN BAKMALI

Oturma yerinin kendi ekseninde dönebilmesi, ileri-geri ayarlanabilmesinin sağlık açısından uygun olduğunu aktaran Kutsal, şu önerilerde bulundu:

"Dirsekler ve dizler 90 derece bükülmüş olarak monitör ve klavyenin tam karşısına oturulmalı. Ekrana en az 45 santimetre uzaklıktan bakılmalı ve ekranın üst kenarı gözler hizasında veya hafif altında olmalı. Otururken masaya doğru eğilinmemeli, omuzlar öne doğru gelmemeli, gerekirse eğimli masa kullanılmalı. Omuzlar geriye doğru itilmeli, yükün eşit dağılımı sağlanmalı.

Mümkün olduğunca ani olarak yapılan sert ve ters hareketlerden kaçınılmalı. Bilgisayarda uzun süre çalışılacaksa, 5-15 dakikalık ara verilmeli, olanaklar çerçevesinde rahat ve sıkmayan giysiler kullanılmalı. Bu şekilde damar, sinir ve kasların sıkışmaları, dolaşımın ve dokuların beslenmesinin bozulması önlenmeli."