BIST 8.885
DOLAR 34,31
EURO 37,19
ALTIN 3.018,55
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Mars'ın 'kayıp sularının' sırrı çözüldü

Oxford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, Mars'ın yüzeyinde niçin su olmadığını tespit etti. Buna göre, gezegenin kaya yapısı sünger gibi olduğu için bir zamanlar var olan su 'içeri çekildi'.

Abone ol

'Kızıl gezegen' Mars'ta su ve yaşam arayışı sürse de, bilim insanları tartışmaya son noktayı koymuş görünüyor. Oxford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, Mars'n yüzeyinde niçin su ve dolayısıyla yaşam bulunmadığını tespit etti. Buna göre gezegenin kaya yapısı, suyun yüzeyde kalmasını engelliyor.

Mars'taki kayaların dünyadakilere kıyasla yüzde 25 oranında daha fazla su tutma kapasitesine sahip olduğu, suyun bu kayalarla gezegenin merkezine doğru indiği ortaya konuldu. Nature dergisinde yayımlanan araştırmanın başındaki isimlerden Dr. Jon Wade, Mars'ın kaya yapısının suyu sünger gibi çektiğini açıkladı. Wade, "Mars'ta, gezegenin bazaltik kabuğunu oluşturan yeni patlamış volkanlar ile su arasındaki reaksiyon, sünger benzeri bir etkiye sebep oldu. Su ile kaya arasındaki bu tepkime kayaların yapısını değiştirdi ve gezegenin yüzeyinin kuruyup, yaşam için uygun olmamasına yol açtı" dedi. Wade, Mars'ın yüzeyinin kimyasına ilişkin bulguların, hakkında Venüs gibi az şey bilinen gezegenlerin yapısını incelemekte de kullanılacağını söyledi.