BIST 9.660
DOLAR 34,60
EURO 36,36
ALTIN 2.917,12
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Marsda yaşamın kanıtı

Bilim dünyası heyecanlı. Mars bir dönem sular altındaydı. Bu da yaşam kanıtı olarak gösteriliyor.

Abone ol Amerikalı bilim adamları, Mars'ın güneyinin büyük bölümünün milyonlarca yıl sular altında bulunduğu ve teoride yaşama evsahipliği yapabilecek bir ortam oluşturduğunu belirttiler.

Mars'ı bir zamanlar sular basmış.
Kızıl gezegende çekilen bu
fotograflar da kanıt. O fotoğrafları
görmek için TIKLAYIN!


İngiliz Nature dergisinde yarın yayınlanacak bir bilimsel makalenin yazarları, Rhode Island eyaletinin Brown Üniversitesi'nden araştırmacılar, Kızıl Gezegen'in yörüngesindeki Amerikan sondası Mars Reconnaissance Orbiter'ın (MRO), gezegenin güneyindeki platoların binlerce noktasında, kumullarda, vadilerde ya da kraterlerde, suyun kimyasal eylemine tanıklık eden killi tipte mineraller olan "phyllosilicate" izlerini tespit ettiğini bildirdiler.

Bu sonuçların karaların oluştuğu 4,6 ila 3,8 milyar yıl önceki Noachien döneminde, olası yaşama izin verecek zengin bir çevre çeşitliliği gösterdiğini belirten bilim adamları, özellikle kraterlerde bulunan ve çoğunlukla bir göktaşının çarpması sonucu kayaların 5 kilometreye varan derinliğe yuvarlanarak oluşturduğu sivri tepecikleri incelediler.

Araştırma ekibinin sorumlusu gezegen jeolojisi Profesörü John Mustard, "Bizim incelediğimiz bu işaretleri, bu kadar derinlikte bu mineralleri (phyllosilicate) su oluşturmuş olmalı" diye konuştu.

Bu minerallerin göreli olarak düşük, 100 ila 200 santigrat derecede oluştuğunu ve bunun Mars yüzeyinin sadece rutubetli değil, aynı zamanda göreli olarak mutedil olduğunu gösterdiğini ifade eden bilim adamları, Mars'ta uzak bir geçmişte suyun varlığına, Kızıl Gezegen'in yüzeyine kondurulan robotlar ve yörüngesindeki uzay araçlarının gözlemleriyle de daha önce tanıklık edildiğini kaydettiler.

NASA kısa süre önce, Phoenix uzay aracının bilimsel incelemelerinin, Mars'ın kutup bölgesinde buzun varlığını ortaya koyduğunu açıklamıştı.

Mars'ın bazı bölgelerini kaplayan okyanusların nasıl ortadan kaybolduğu sorusuna ise gezegen bilimciler, çok yoğun olan atmosferin giderek değişerek ve alçalarak, suyun uzaya doğru buharlaşarak kaybolduğu tahminiyle yanıt veriyorlar.