Curiosity keşif aracının Mars'ta üzerinden geçip parçaladığı taş, gezegende bir zamanlar su olduğu yolundaki işaretlere bir yenisini ekledi.
Abone olMars gezgin keşif aracı Curiosity'nin üzerinden geçip parçaladığı bir taş, gezegende bir zamanlar su olduğuna işaret eden delillere bir yenisini ekledi.
Bilim insanları aracın tekerleği altında parçalanan taşı incelediklerinde su bileşenlerinin bulunduğu kimyasallar keşfetti.
Taşa Tintina adı verildi.
Curiosity projesine katılan bilim insanları ABD'deki bir konferansta bulgular hakkında bilgi verdi.
Curiosity geçen sene indiği Mars yüzeyinde Gale Krateri adı verilen bölgesinde bulunuyor.
Nehir yatağı olduğu düşünülen ve önceki günlerde haberlere konu olan alan da burada bulunuyor.
Nehir yatağı ile ilgili çalışma "kil" bulunduğu bunun suyun varlığına işaret ettiği söylenmişti.
Tintina adı verilen taş hakkında BBC'ye açıklamalar yapan Profesör John Grotzinger Curiosity'nin çok iyi bir yerde olduklarını düşündüklerini söylüyor.
Grotzinger "Farklı ölçümlerimiz Mars'taki Gale Krateri'nde bulduğumuz yerin yaşanabilir - bir zamanlar - bir bölge olduğunu gösteriyor." diyor.
Profesör Grotzinger aracın üzerinden geçtiği ve Tintina adı verilen taşla ilgili olarak da "Gale Krateri'nde Mastcam'le görüp, baktığımız en parlak ve en beyaz şeylerden biri. Aldığımız sinyaller, taşta yüksek düzeyde su olduğunu gösteriyor... Eldeki görüntünün başka bir bölümünden benzer bir sinyal gelmiyor" dedi.
Profesör Grotzinger'ın söylediklerinden anlaşıldığı kadarıyla, Curiosity aracının gönderdiği görüntüler içinde Tintina'nın parlaklığını veren başka bir maddenin olmadığı anlaşılıyor.
Parlaklığın sinyal hatlarını parazitleyecek kadar güçlü olduğu anlaşılıyor.