BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Marmaris'te çevrecilerin rant isyanı!

Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Orhaniye köyünde bulunan marinaya, çevrecilerin tepkisi devam ediyor.

Abone ol

Marmaris'e bağlı Orhaniye köyündeki marinanın denizi doldurduğu iddiası ile çevrecilerin tepkisi devam ederken, Batı Akdeniz Çevre Platformu toplantısı Orhaniye köyünde gerçekleştirildi.

Toplantıya çevre örgütleri katılırken, Yüksel Jeoloji Mühendisi ve Grup Doğayla Barış Yönetim Kurulu üyesi Hakkı Çapudoğlu, Kızkum’unun geleceğinin tehlikede olduğunu ileri sürerek, “Bilimsel veriler ne yazık ki Orhaniye Koyu’nun ve Kızkumu’nun çok geçmeden tarihe karışacağı, kirlenerek yok olacağı yönünde. Çevre Gönüllüsü Filiz Ersan’ın araştırmaları sonucu ortaya konulan resmi belgeler ise, bir tarih ve kültür mirası, bir doğa harikası olarak güya tarihi ve doğal sit olarak, devlet tarafından korunan, Dünyaca ünlü bu bölgede rant uğruna tüm yasal izinlerin alındığını ortaya koydu” dedi.

Çevre adına tüm olumsuzluklara karşın, mücadelenin daha yeni başladığını vurgulayan Yüksek Jeoloji Mühendisi Hakkı Çopuroğlu, “Türkiye'nin imza koyduğu uluslararası çevre ve doğayı koruma anlaşmalarının tümü bu projede çiğnenmiş. Yapılan yanlış uygulamalar için hukuki yollara başvurduk. Gerekirse, uluslararası hukuk yolları da açık. Orhaniye Koyu, Kızkumu doğası, tarihi ile bir dünya mirasıdır. Bunu sonsuza dek korumakta kararlıyız. Marinanın tahrip ettiği doğal ve tarihi dokunun en kısa zamanda eski haline getirilmesi için gereken çabayı dünyadaki tüm çevre örgütleri ile koordineli olarak sürdüreceğiz” diye konuştu.

2 günlük toplantı sonunda yayınlanan Baçep Orhaniye/Marmaris toplantısı Sonuç Bildirgesi Orhaniye Keçibükü Martı Marina sorununun yanı sıra 3. Boğaz Köprüsü, Akkuyu Nükleer Santrali, Allianoi Antik Kenti tarihi ve doğal tahribatının yanı sıra Dünyadaki olumsuz iklim değişiklikleri ve hava kirliliği sorunlarını da kapsıyor. Önümüzdeki bir yıl için BAÇEP sekreterliği görevine Yük. Jeoloji Mühendisi Grup Doğayla Barış Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Çopuroğlu’nun seçildiği toplantı, katılımcıların çevre inceleme gezisi ile son buldu.