BIST 9.420
DOLAR 34,38
EURO 36,28
ALTIN 2.837,96
HABER /  GÜNCEL

Marmaray tüneli resmen açıldı

"Londra'yı Pekin'e demiryoluyla bağlama" iddiasındaki Marmaray projesinin tünel kısmı bugün resmen açıldı. Projenin parça parça açılması eleştirilirken, görkemli bir açılış töreni yapıldı.

Abone ol

Marmaray'ın açılışı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve yabancı konuk devlet adamlarının hep birlikte kurdela kesmesiyle resmen yapıldı.

2004 yılında yapımına başlanan Marmaray projesi kapsamında tünel bölümü olmak üzere bazı istasyonlar kısmen hizmet vermeye başladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuşması için 'Üsküdar'a gider iken' şarkısıyla çıktığı sahnede kıtaları, insanları ve halkları buluşturan bir proje olarak nitelediği Marmaray'ın bu anlamda sadece bir İstanbul projesi değil bir 'insanlık projesi' olduğunu savundu.

Erdoğan "Marmaray sadece iki kıtayı birbirine bağlamakla kalmıyor, 150 yıl önceki hayalleri gerçekle buluşturuyor. Marmaray milleti inandığı zaman neleri yapacağını görebileceği bir imanla buluşturuyor." diye konuştu.

Başbakan Erdoğan ayrıca konuşmasında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla "Cumhuriyetimizin ilanına giden süreci hiçbir zaman unutmadık. Nasıl zorlu bir yol olduğunu hiç unutmadık. Gazi Mustafa Kemal buradan İstanbul'dan Samsun'a ulaşmak için kırık dökük bir gemiyle Karadeniz'in o meşhur çılgın dalgalarıyla mücadele emiş, Samsun'a ulaşmıştı. Kurtuluş Savaşı'mızı kağnılar üzerinde taşınan cephaneyle başarıya ulaştırdık. Destanlar yazdık. Allah şehitlerimize rahmet etsin." dedi.

Marmaray açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Gül de son yıllardaki istikrar ve güven ortamının, Marmaray'ı mümkün kıldığını söyledi.

Törene Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Romanya Başbakanı Viktor Ponta ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe da katıldı.

Shinzo Abe, Türkiye ile Japonya arasındaki dostluğun önemini vurgularken "Türkiye ve Japonya, Asya'yı uçuran iki kanattır. Asya'nın iki kanadıdır" dedi.

Hasan Şeyh Mahmud da, "Marmaray Projesi, Türkiye'nin 21'inci yüzyılda oynadığı önemli liderlik rolünün bir göstergesi olarak kendisini gösteriyor" dedi.

Konuşmaların ardından tüm konuklar açılış için kürsüye çıktı.

Protokolün kürsüye çıkması sonrası Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez dua ederken protokol de Fatiha duasını okudu. Daha sonra hep birlikte kurdele kesimi gerçekleştirildi.

Başbakan Erdoğan'ın açılış töreninde yaptığı açıklamaya göre halk Marmaray ile 15 gün süreyle ücretsiz seyahat edebilecek.

Öte yandan Marmaray'ın açılışı sırasında Kız Kulesi'ne asılan bir pankartta 'Vaktin doldu teyyip' ifadesi yer aldı

Basında çıkan haberlere göre Pankart, Deniz Polisi tarafından indirildi, 2 kişi gözaltına alındı.

'Bölünerek açılma' tartışması

Marmaray'ın ilk seferinde direksiyonda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül otururken trenin ilk yolcuları da devlet protokolü ve açılışa davet edilen misafirlerdi.

Marmaray ile İstanbul Boğazı'nın iki yakasındaki Üsküdar ve Sirkeci ise denizin altından, yere batırma tekniğiyle inşa edilen tüp geçitle birbirine bağlanıyor.

Avrupa yakasındaki Kazlıçeşme ve Anadolu yakasındaki Ayrılıkçeşme arasındaki bölümün toplam uzunluğu 13,6 kilometre.

Projenin tamamlanmasıyla, hem Anadolu hem de Avrupa yakasındaki banliyö ve metro hatlarıyla entegre edilerek toplam 70 kilometrelik bir ulaşım ağı yaratılması hedefleniyordu. Bu bölümler henüz devreye girmiyor.

Hat üzerinde yer alan Yenikapı istasyonu en büyük aktarma istasyonu olarak planlandı.

Ancak buraya bağlanması planlanan İstanbul metrosu hattının inşaatı da henüz tamamlanmadı.

Rengin Arslan'ın aktardığına göre "Londra ile Pekin'i birbirine bağlayan proje" olarak duyurulan Marmaray'ın bütün bölümlerinin tamamlanmadan açılmasına yönelik eleştiriler de bulunuyor.

Marmaray Projesi 12 yıllık Sinyalizasyon ve Haberleşme Sistemleri Uzman Baş Mühendisliği'nden 2008'de emekli olan Elektrik-Elektronik Yüksek Mühendisi Rıza Behçet Akcan eleştiri yöneltenlerden biri.

Akcan, projenin bölünerek açılmasının hayati risklere neden olabileceğini belirtiyor.

Ulaştırma Bakanlığı ise eleştirilere yanıt verdi ve tüm güvenlik önlemlerinin alındığı söyledi.

Bakanlık açıklamasında, su basması ve diğer oluşabilecek tüm acil durumlarla ilgili olarak TCDD, polis, itfaiye, ambulans, AFAD gibi kurum ve kuruluşların katılımıyla toplantılar yapıldığı ve senaryolar üzerine eğitimlerin tamamlandığı belirtiliyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul milletvekili Umut Oran da konuyu TBMM gündemine taşıdı. Oran, "Marmaray'ın bazı bölümlerinde zeminde çökme olduğu ancak 29 Ekim açılışına yetişmesi için geçici çözümle dolgu yapılarak bu durumun görmezden gelindiği doğru mudur?" diye sordu.