Marmara Denizi'nde, kirlilik son 3 yılda yüzde 80 oranında arttı. Bazı deniz canlıları yok olma tehlikesinde...
Abone olEge ve Karadeniz arasında ''Biyolojik koridor'' özelliği taşıyan Marmara Denizi'nde, kirlenme parametresi olarak en sık kullanılan bulanıklık oranlarının son 3 yılda yüzde 80 oranında arttığı bildirildi.
Türk Deniz Araştırmaları Vakfında (TÜDAV) görevli Yrd. Doç. Dr. Bülent Topaloğlu, yaptığı açıklamada, bir iç deniz olan Marmara Denizi'nin, Ege ve Karadeniz arasında yer alan bir geçit olduğunu söyledi.
Topaloğlu, Marmara Denizi'nin son yıllarda giderek kirlendiğini, bu kirliğin de evsel, endüstriyel ve gemi kökenli olduğunu belirterek, ''Marmara Denizi, adeta açık bir kanalizasyona dönüşmüştür. Çünkü, arıtma yapılmamaktadır. Marmara kıyılarında Türkiye'nin önemli endüstri tesisleri yer almaktadır. Bir diğer önemli kirlilik kaynağı ise Tuna gibi büyük nehirler aracılığıyla Karadeniz'den gelen kirliliktir'' dedi.
Marmara Denizi, Karadeniz tarafından da kirletilmektedir. Ancak son yıllardaki çalışmalar Karadeniz'in de boğaz alt suyuyla az da olsa kirletildiğini göstermektedir. Marmara Denizi'nde nesli azalan türler 50'nin üzerindedir. Örneğin karides, yengeç, pina, sünger gibi birçok deniz canlısının nesli azalmaktadır.