Marksın Dönüşü ses getireceğe benziyor
Howard Zinn’in yazdığı ve ilk kez 1995’te Washington D.C. oynanan ‘Marx Döndü’ adlı oyun, bugünlerde Genco erkal tarafından sergileniyor
Abone ol
Amerikalı tarihçi Howard Zinn'in kaleme aldığı bu tek kişilik oyunda kendini savunmak üzere dünyaya geri dönen Karl Marks 'sadece yorumlayan değil dünyayı değiştiren' bir düşünür olmasının yanı sıra gündelik yaşamı içinde, özellikle karısı Jenny ve en küçük kızı Elenor ile ilişkileri çerçevesinde karşımıza geliyor.
Kendi öngörüleri ve iddialarıyla yüzleşen Marks ölümünden sonra sosyalizmin başına gelenleri de değerlendiriyor. Ama elbette esas olarak son yıllarda kendisiyle fazlasıyla uğraşanlarla, kapitalizmin 'ebedi zaferi'ni ilan ederken O'nu bir kez daha, bir kez daha ölüme mahkum etmeye çalışanlarla uğraşıyor.
Eğlenceli olduğu kadar öğretici ve düşündürücü bu oyunda kendini parlak bir şekilde savunan Marks sonunda tekrar geldiği yere dönüyor.
Seyircisini asla düşürmediği temposuyla baştan sona sürüklemeyi başaran, gülümseten, gülümsetirken düşündüren, düşündürürken kahkahalara boğan bu oyun, Genco Erkal gibi usta bir oyuncu tarafından sahnelenince, kelimenin gerçek anlamıyla bir ‘devrimci stand up’a dönüşmüş.
Genco Erkal oyuna nasıl karar verdiğini şöyle anlatıyor: "Bu kitap benim elime dört yıl önce geçti ama gerçekte on beş yıl önce yazılmış. Hemen oyunun yazarı Zinn’le temas kurdum ve anında yanıt aldım. Oyunu güncellemek için izin istedim. Olumlu yanıt aldım. Aslında benim daha enteresan bir düşüncem vardı. Zinn’in oyunu New York Soho’da geçiyor. “Marx Soho yerine İstanbul’a gelse ne dersiniz?” diye sordum. Bunu hiç düşünmediğini söyledi. “Marx’ı Soho’ya getirmemin nedeni buranın kapitalizmin başkenti olmasıyla alakalı. Kapitalizmin bugünkü halinin eleştirisi bakımından Soho’nun mekân olarak seçilmesi önemliydi benim için” dedi. Marx’ı İstanbul’a getirirsek, bütün oyunu baştan yazmak gerekecekti. O nedenle güncellemekle yetindim."
Marx’ın Dönüşü’nün yaratacağı etkiler herkes için merak konusu.