Marketler 1, 5 ve 10 kuruş bulunmadığı gerekçesiyle para üstü vermiyor. Hukukçular, "Bozuk para yok" bahanesiyle ödenmeyen tutarlar için dava açılabileceğini ve 5 bin liraya kadar tazminat alınabileceğini söylüyor.
Abone olÜrün pazarlamak için etiketlere kuruşlu fiyatlar yazan market ve mağazalar kasada para üstü verirken fiyatları yukarı doğru yuvarlıyor. 1 kuruş, 5 ve 10 kuruş bulunmadığı gerekçesiyle vatandaşa para üstü verilmiyor.
Milyonlarca alışverişte kuruş kuruş biriken paralar, marketlerin kasasına kalıyor. Hukukçular dikkat çekmek için etikete '19.99 lira, 49.90 lira' gibi fiyatlar yazan ancak 1 kuruş para üstünü, "Bozuk para yok" bahanesiyle ödemeyen firmalara dava açılıp 5 bin liraya kadar tazminat alınabileceğini belirtiyor.
Para üstünü tam olarak vermeyen iş yerlerinin vatandaşı mağdur ettiğini aktaran Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, çok fazla vatandaşın bu konudan şikayetçi olduğunu dile getirdi. Küsuratlı etiketlerin temel nedeninin algı oluşturmak olduğunu kaydeden Ağaoğlu, "Tüketicinin aklında 9 lira kalsın diye 10 liralık ürünlere '9,90' etiket basıyorlar. Bu uygulama tüketiciyi aldatmaya yönelik. Tüketiciye kasada bozuk para olmadığını bahane edip 10 kuruş, 15 kuruş, 20 kuruş iade etmiyorlar. Bu noktada tüketici istismar ediliyor" dedi.
Alışveriş sonunda para iadeleri tam yapılmayacaksa ürün fiyatlarının düz şekilde belirlenmesi gerektiğine dikkat çeken Ağaoğlu, şunları kaydetti:
"Aksi halde kredi kartı kullanmayıp nakit ödeme yapan vatandaşlar küçük küçük mağdur ediliyor. Zincir marketler çeşitli bahanelerle müşteriye tam para üstü vermiyor. Bu duruma müdahale edilmediği takdirde her alışverişte 10, 15, 20 kuruş vatandaşın cebinden çıkıp marketin kasasına giriyor."
"Mutlaka şikayet edin"
Vatandaştan hakkını savunmasını isteyen Ağaoğlu, "Bu gibi mağduriyetler yaşandığında tüketiciler haklarını savunsun. Vatandaş için küçük görünen alamadığı 10 kuruş gibi para üstleri marketlerin günlük cirolarını ciddi oranda arttırıyor. Zincir marketler bu durumu fırsata çeviriyor. Tüketiciler e-Devlet üzerinden hakem heyetine şikayetlerini bildirsinler. Daha da etkili olabilmesi için şikayetlerini devlet kurumu olan reklam kuruluna bildirsinler"ifadelerini kullandı.
(YENİ ŞAFAK)