BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Mardinde lağımdan altın fışkırdı

Sürekli Köyü'ndeki kanalizasyon çalışmaları sırasında bulunan altınları bugün bir küp altın daha eklendi.

Abone ol

Mardin'in Kızıltepe İlçesi Sürekli Köyü'ndeki kanalizasyon çalışması sırasında kepçenin ortaya çıkardığı altınların ardından bölgede sürdürülen kazılarda içi ziynet eşyası dolu bir küp daha bulundu.

Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan, köylülerin bazı altınları almış olabileceği olasılığı üzerinde durduklarını belirterek, “Köylüler buldukları altınları bize teslim etmeleri durumunda kendilerine altın değerinin 4 katı miktarında bir bedel ödenecektir” dedi.

Kızıltepe'nin daha önce Süryaniler'in yaşadığı tarihi ‘İpekyolu' üzerinde bulunan Sürekli Köyü'ndeki kanalizasyon çalışmaları sırasında geçen cumartesi akşamı kepçeye takılan bir küp altın bulundu. Bölge jandarma tarafından korumaya alınırken, Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan başkanlığında 4 arkeolog ve 12 işçi ile çevrede kazı çalışmaları sürdürüldü. Dün gece yapılan kazı çalışması sırasında çıkarılan 25 santimetre uzunluğundaki ve 10 santimetre genişliğindeki küp içinden Aslan başlıklı 2 altın bilezik, 1 altın yüzük, 10 bronz muska ve çok sayıda gümüş ile bronz takı ile gümüş sikkelerin çıkarıldı.

Mardin Müze Müdürü Erdoğan, Sürekli Köyü'nde daha önce de yapılan kazılar kapsamında 73 altın sikke, 1 çift altın küpe, 2 altın bilezik, 29 kolyeye ait altın parçası, 4 bronz yüzük, 2 bronz kolye ucu, 2 bronz boncuk, 2 bronz muskalık, 42 bronz sikke, 1 bronz kolye parçası üzerinde 4 adet sikke, 20 adet bronz kolye boncuğu, 3 pişmiş topraktan kap parçası bulunduğunu belirtti. Kazı ve arama çalışmalarının bugün de devam edeceğini belirten Erdoğan, şöyle dedi: “Bulunan altınların 10 ila 13'üüncü Yüzyıl ve Eyyubiler ile İlhanlılar'a ait olduğunu tespit ettik. İlk kazı zamanında tespit edilen toprak kase içerisinde bulunan altınların üzerinde İlhanlı Hükümdarı Ebu Sait Bahadırhan'ın adı yazılı. Dün gece çıkardığımız küp içindeki malzemeleri tespit çalışmalarımız ise devam ediyor.” Kazı bölgesinde jandarma geniş güvenlik önlemi alırken meraklı köylüler ise kazı bölgesinden bir an olsun ayrılmıyor. Erdoğan bölgedeki kazı çalışmaları bittikten sonra köyü Diyarbakır Anıtlar Kurulu kararı ile sit alanı ilan edeceklerini bildirdi.

Müze Müdürü Erdoğan, köylülerin kanalizasyon kazısı esnasında altınları toprak yüzüne çıkarması ile birlikte altınların bir bölümü almış olabileceği olasılığın üzerinde durduklarını söyledi. Erdoğan, bu konu üzerinde jandarmanın gerekli araştırmayı sürdürdüğünü bildirirken, “Köylüler buldukları altınları Müze Müdürlüğü'ne teslim etikleri durumda kendilerine altın değerinin 4 katı bedeli miktarında bedel ödenecektir. Altınları evlerinde bulundurmaları ve teslim etmemeleri kanunları aykırıdır” dedi. Erdoğan, bulunan altın ve ziynet eşyalarının Mardin Müzesi'nde teşhir edileceğini kaydetti.