BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL

Mantarla ilgili bilinmesi gerekenler

Eskişehir Halk Sağlığı Müdürlüğü Diyetisyeni Ece Tekin, ilkbaharla birlikte artan artan mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyararak ...

Abone ol

Eskişehir Halk Sağlığı Müdürlüğü Diyetisyeni Ece Tekin, ilkbaharla birlikte artan artan mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyararak “Pişirilen mantarda zehrin yok olmaz, sirkeli ve tuzlu suda kaynatmakla mantarın zehrinin alınmaz. Mantarlar koparıldığında oluşan renk değişikliği mantarın zehirsiz olduğunu göstermez” diye açıkladı.
Diyetisyen Tekin, mantarın beslenmede sıkça kullanılan besinlerden biri olduğunu belirtti. Genellikle etle aynı besleyici özellikte olduğu düşünülen mantarın besin değerinin etle aynı olmadığını anlatan Tekin, su ve karbonhidrat değerleri etten yüksek olan mantarın, kalori, protein ve yağ değerleri açısından etten düşük olduğunu ifade etti. Doğada kendiliğinden yetişen, türü bilinmeyen mantarların kesinlikle yenilmemesi gerektiğini kaydeden Ece Tekin, şunları belirtti.

TÜRE GÖRE ZEHİRLENME BELİRTİLERİ
“Zehirli olabilir. Mantar zehirlenmesi, doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görülür. Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben de 6 saat sonra ortaya çıkabilir. Mantarın yenmesini takiben 2 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtilerine sebep olan mantarların yenmesi durumunda; sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terleme görülebilir. Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 (altı) saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise: bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir. Sonunda koma ve ölüm de söz konusu olabilmektedir.”

TEK ÇARE KÜLTÜR MANTARI
Pişirilen mantarda zehrin yok olmadığı, sirkeli ve tuzlu suda kaynatmakla mantarın zehrinin alınmadığı, mantarlar koparıldığında oluşan renk değişikliği mantarın zehirsiz olduğunu göstermediği anlatan Eskişehir Halk Sağlığı Müdürlüğü Diyetisyeni Ece Tekin, “Mantar zehirlenmeleri çok basit bir şekilde önlenebilecek bir zehirlenme tipi olup zehirlenmenin engellenmesindeki tek çare de doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi, bunun yerine kültür mantarının tercih edilmesidir” şeklinde ifade etti.
(İHA)