BIST 9.972
DOLAR 35,34
EURO 36,58
ALTIN 3.011,37
HABER /  GÜNCEL

Mantar sektörüne Çin darbesi

Çin'den tonu 1800 dolara ithal edilen salamura mantarı, Türkiye'deki üreticileri büyük sıkıntıya soktu.

Abone ol

Çin'dan salamura mantar ithalatına başlanmasıyla birlikte karşılaşılan sorunları görüşmek ve yeni bir yol haritası hazırlamak için harekete geçen mantar ve kompost üreticileri, Antalya Ticaret Borsasında bir araya geldi.

Antalya Ticaret Borsası Başkanı İlhami Kaplan, toplantıda yaptığı konuşmada, Çin'den başlatılan salamura mantar ithalatının gelecekte sektörü bitirecek bir gelişmenin ilk adımı olduğunu savundu.

''ÜRETİM BİRİM SAYISI DÜŞTÜ''

Mantar ve kompost sektörü temsilcilerinin katıldığı toplantı sonrasında yapılan ortak açıklamada, son iki yıldır artan sorunların sektörü bitirme noktasına getirdiği ileri sürüldü.

Türkiye'de toplam mantar üretiminin yarısını, kompost üretiminin ise yarısından fazlasını gerçekleştiren Korkuteli ilçesinde 5 bin kişiye istihdam olanağı sağlayan sektördeki 3 bin üretim biriminin son birkaç ayda 500 birime düştüğü kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

''Mantarın sebzegillerden tarımsal bir ürün ve temel girdisinin de kompost olduğu bilimsel ve teknik olarak açıkça tanımlanmış olmasına rağmen, Ankara bürokrasisi bunu görmezden, bilmezden gelmekte ve gereğini yapmamaktadır.

Resmen tarımsal ürün ve üretim sayılmadığı için mantar sektörü gerek KDV, gerek girdi destekleri ve teşviklerinden yararlanmamaktadır. Üretici birliğinin etkinliğinin artırılması konusunda yeni düzenlemeler yapılmamıştır. İthalat rejimindeki standartlar ile yerli üretim şartlarındaki standartlar, üretici ve tacir aleyhine tanımlanmış bulunmaktadır. Bu durum ilave bir haksız rekabet kaynağı yaratmaktadır.

İthalat aşamasında kontrol edilmeyen veya izin verilen belge ve işaret eksiklikleri ya da yoklukları için daha sonra üretici sorumlu tutulmaktadır. Çin'den tonu 1800 dolara ithal edilen salamuranın yerli üretim çıplak maliyeti 3000 dolar civarındadır. Bu durum yok edici bir etkiye sahip bulunmaktadır.''

ACİL ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Mantar ürününün ve üretiminin tarımsal üretim ve işletmecilik kapsamına alınması istenen açıklamada, bu tür faaliyetlere ve işletmelere tanınan girdi, ürün desteği ve teşviklerin mantar sektöründe de kullandırılması gerektiği vurgulandı.

Mantardaki KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e, komposttaki KDV'nin de yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesinin talep edildiği açıklamada, üretici birliğinin etkinliğinin artırılması için üyeliği özendirici muafiyetler sağlanması istendi.

İthalatı yapılan salamura ürün başta olmak üzere, yerli ürünün girdi maliyetlerindeki yükseklikten kaynaklanan haksız rekabet ortamının önlenebilmesi için ithal ürünlere ilave bir pay eklenmesi ve bu payın üretici birliklerine, rekabeti geliştirici alanlarda kullanılmak üzere fon olarak aktarılması gerektiği kaydedildi.

Açıklamada, ithalat rejiminde aranan standartlar, belge ve işaretler ile uyumlu bir yerli üretici standartlar sistemi düzenlenmesi istendi.