DYP, CHP, ANAP ve AKP'nin adayları kendini tanıtamadığı için seçmen adaya değil partiye oy verecek.
Abone olİstanbul'un en genç ilçelerinden Maltepe'yi 12 yıldır yöneten Bahtiyar Uyanık, bu seçimde ANAP'tan aday değil.AKP, CHP ile ANAP'ın, belediye başkan adayları konusunda son ana kadar değişiklik yapması ve listenin çok geç asılması, seçmenin kafasında karışıklığa yol açtı.Maltepeli, adayları henüz tanımadığından dolayı, isimden çok partiye oy vereceğini söylüyor. Maltepe'de de hükümet partisinin sandıkta sivrileceği düşünülse de ilçenin eski kaymakamı ve DYP'den aday olan Ünal Okyay ile CHP adayı Mehmet Doğan'ın oyların büyük çoğunluğunu alacakları ifade ediliyor. İlçe halkının yeni isimler istemesi kemikleşmiş uzun zamandır ilçede egemen ANAP oylarının bu seçimde diğer partilere kayabileceğini gösteriyor. 28 Mart yerel seçimlerinde yarışacak partiler ve adaylar ise şunlar: AKP Fikri Köse, ANAP Halil Erdoğan, DYP Ünal Okyay, CHP Mehmet Doğan, GP Mahmut Tanyol, SHP Şenol Karasu, DSP Muharrem Alkış, İP Erol Sunar, BBP Hulusi Balta, SP Ali Kaya, MHP Levent Bakar.
AKP'NİN HÜKÜMET AVANTAJI
Hükümetle çalışacağız
AKP'NİN en çok oyu Maltepe'den alacağını ifade eden Fikri Köse, "CHP'nin şansı yok. Kendimize rakip tanımıyoruz" diyor. Köse, projelerini şöyle anlatıyor: "Büyükşehir Belediyesi ile koordinasyonlu çalışarak trafik sorununu çözeceğiz. Eğitim ve sağlıkla ilgili sorunlar var. Hükümetle ortak çalışarak üstesinden geleceğiz. Projelerimizde ağırlıklı olarak fakir kesimlerin sorunları yer alıyor. Büyükşehir'den alması gereken yatırımları alamamış bir ilçe burası. Fakir mahallelerde yol, ışıklandırma, çöp gibi sorunları ortadan kaldıracağız. Her sokak için tespit çalışması yaptık. Ayrı ayrı çalışma projelerimiz hazır."
CHP'Lİ DOĞAN MÜHENDİS
Yolsuzluk çarkı durdurulacak
CHP adayı yapı denetim mühendisi Mehmet Doğan, "Maltepe Belediyesi çevresinde oluşan mafya ve çıkar gruplarının talan, peşkeş ve yolsuzluk çarklarına son vermek birinci projemiz" diyor. Doğan, sözlerini şöyle sürdürüyor: "İlçede yerel demokrasi hakim olacak. Çevre, kültür-sanat, trafik, toplu konut ve iskan, engelliler, genç nüfusa yönelik çalışmalar, bakıma muhtaç yaşlı ve çocuklarla ilgili acil projelerimizi uygulayacağız. İlçeyi denizle barıştıracak ve tam donanımlı bir iskeleyle İstanbul'un her yönüne deniz otobüsüyle ulaşımı sağlayacağız. Raylı taşıma sistemini hayata geçireceğiz. 39 tane park ve yeşil alan projemiz var. Depreme hazırlık için tüm binalara kimlik kartı çıkartılacak ve binalar sağlamlaştırılacak."
DYP'NİN KAYMAKAM ADAYI
Amacım siyaset değil hizmet
25 yıldır kaymakamlık yapan ve bunun son 6 yılını Maltepe'de geçiren Okyay, belediyecilik ile kaymakamlığın aynı mantıkla çalıştığını söylüyor. "CHP'deki aday karmaşasından dolayı DYP'yi seçtim" diyen Okyay, "Tek şey için söz veriyorum: Rant sağlamadan görevimi yapacağım" diyor. Okyay, öncelikli projelerini şöyle sıralıyor: "E-5 Karayolu'nun üstü mahallelere muhtarlık, sağlık merkezi, düğün salonu, kütüphane, kadın toplum merkezi ve kreşi dahi bulunan belediye kompleksleri yapacağız. Fakir aile çocuklarına spor yapma imkanı sunacağız. Marina projesi kesinlikle hayata geçirilecek."
ANAP İCRAATINA GÜVENİYOR
Maltepe'yi biz değiştirdik
ANAP'TAN son anda adaylığı açıklanan Erdoğan, projeleri ve seçimin nasıl geçeceği konusunda şunları söylüyor: "Adaylar içinde belediyeciliği en iyi bilen benim. Sandıkta ANAP-AKP çekişmesi olacak ama biz zaferle çıkacağız. ANAP, genel seçimlerde kaybettiği seçmenini bu seçimde kazanacak. Maltepe'yi biz değiştirdik, geleceğe biz taşıyacağız. En büyük eksiğimiz deniz ulaşımı. İstihdam yaratacak marina projesinin hayata geçirilmesi için çalışacağız. Belediyede APK birimleri en önemli birim olacak. Çalışmalar bu merkezden yönetilecek. Maltepe'nin acı bir gerçeği, E-5 Karayolu'nun üst mahalleleri ile aşağıdaki mahalleler arasında ciddi bir sosyal ve ekonomik uçurumun olması. Bunu da aşacağız."
Osmanlı'nın ikinci durağı
* İlk kez 16. yüzyılda yerleşim bölgesi olarak kurulan Maltepe, tarih boyunca önemli bir merkez oldu.
* Bağdat yolu üzerinde bulunan kent, İstanbul'un fethinden sonra Osmanlı Ordusu'nun Üsküdar'dan sonra ikinci durak yeriydi. Ordugahın da kurulduğu ilçe Cumhuriyet'ten sonra 1928 yılında ilçe oldu.
* 12 Eylül 1980 müdalesinde Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şube müdürlüğüne dönüştürülen,1985'te de Kartal Belediyesi'ne bağlanan ilçe, 1992 yılında Kartal'dan ayrılıp tekrar ilçe statüsü kazandı. Aynı yılın 1 Kasım tarihinde yapılan ara seçimlerden ANAP'lı Bahtiyar Uyanık zaferle çıktı.
* Bugünkü nüfusu 850 bini bulan ilçenin seçmen sayısı 340 bin. Sivas, Erzincan, Kastamonu ve Karadeniz'in pek çok ilçesinden önemli oranda göç alan ilçenin en önemli sorunları kültür-sanat ve spor alanlarının yokluğu ile E-5 Karayolu'nun üstündeki mahallelerin gecekondularının tapusunun olmayışı.
Seçmen Ne Diyor ?
İbrahim Günaydın
Hiçbir aday tanınmıyor
"ANAP'ın buradaki hükmü bitti" diyen Günaydın, "Adayların hepsi buralı ama açıkçası çok da tanınmıyor. Partiler ön plana çıkar. AKP burada da sivrilecek. Belki karşısında CHP olur" diyor.
Mine Somunkıran
Oyum eski kaymakama
Emekli bankacı Mine Somunkıran: "12 yıllık belediye, varoşların sesini hiç duymadı. Biz merkezde oturuyoruz ama onlarla burası arasında dağlar kadar fark var. Adaylardan en aklı başında olanı eski kaymakam Ünal Okyay. DYP'li olmadığım halde oyum ondan yana."
Çiğdem Avdan
Hâlâ ışıklandırma yok
Muhasebe müdürü Avdan: "Merkezden 700 metre yukarıda olan bir mahallede bile hala ışıklandırma ve bozuk yol sorunu var. Akşam olunca mahalle sokak köpeklerinin istilasına uğruyor."
Celal Çakmak
AKP'ye tepkiliyim
Emlakçı Celal Çakmak, hükümete tepki duyduğu için oyunu Genç Parti'den yana kullanacağını söylüyor. Yarışın AKP, GP ve DYP arasında yaşanacağını savunan Çakmak, "Aslında eski DSP'liyim ama aday çıkaramadılar. Adaylardan sadece eski kaymakam tanınıyor."
Sema Şahin
Eşit hizmet istiyoruz
Ressam ve öğretim üyesi Şahin: "Bir sanatçı olarak sanata ve kültüre değer veren belediye istiyoruz. Burada hemşehrilik ön planda oldu hep. Eşit hizmet gelsin."