BIST 9.891
DOLAR 35,37
EURO 36,59
ALTIN 3.028,46
HABER /  GÜNCEL

Maliyetin altında satıyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Ham petrol fiyatlarında kısmen düşüş olsa da döviz paralitesi istenilen düzeyde değil, yükse...

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Ham petrol fiyatlarında kısmen düşüş olsa da döviz paralitesi istenilen düzeyde değil, yüksektir. Biliyorsunuz dolar 2.18’lere kadar çıktı. Enerji sektörünün maliyetlerinde düşüş olmadı. Şuanda aldığımız fiyattan daha düşük fiyata enerji satıyoruz” dedi.
Akdeniz Elektrik Bölge Dağıtım Toplantısı Antalya’nın Kundu bölgesindeki Limak Lara Otel’de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzekareci Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Valisi Sebahattin Öztürk, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Isparta, Burdur illerinden elektrik dağıtım firmalarının temsilcileri ve kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Çavuşoğlu, Türkiye yeni uygulama ve büyük projeleri ile büyük bir dönüşüm yaşadığına değindi.
Bu dönüşümlerde bazen sıkıntıların yaşanabileceğini aktaran Bakan Çavuşoğlu, “Yaşanan sıkıntılar bu politikaların uygulamalarının yanlış yapıldığı anlamına gelmez. Bugün en çok insanların sağlık politikalarından memnun kaldığını biliyoruz. Orada da dönüşüm yaparken sıkıntılar oldu. 12 yıldır özelleştirmeyi destekliyoruz. Desteklerken özel sektörün düzenlemelerini yapması, sorunlarının altını çizmesi ve alt yapı yatırımı yapması politikalarının başarılı sonuçlarını gördük. Dağıtımla ilgili özelleştirme politikalarını destekliyoruz. Bölgemizde de bu geçişlerle ilgili sorunları dinledik. Turizmden yaylaya kadar sorunları dinledik. Sorunları Taner Yıldız’a aktardık. Sorunların yerinde değerlendirilmesi burada çözüm bulunması için çalışacağız” dedi.
Bakan Yıldız, Türkiye’de 21 adet elektrik dağıtım şirketi olduğunun altını çizerek, sıkıntıları çözmek adına yerinde toplantılar düzenlediklerini kaydetti.

“YATIRIMLARIN YÜZDE 60’I YENİLİKTEN GEÇİYOR”
Türkiye’de 1.1 milyon kilometre ileti ve dağıtım hattı, 14 milyon adet direk, 200 bin adet trafo ile 36 milyon aboneye hizmet verdiklerini işaret eden Bakan Yıldız, “8 bin çalışanımızla cumhurbaşkanlığı seçimlerini sorunsuz atlattık. Kayıp kaçaklarla mücadelemiz devam edecek. Dünyada ki yatırımların yüzde 60 mevcut şebekenin yenilenmesinden geçiyor” şeklinde konuştu.

“3 BÖLGEDEKİ KAYIP KAÇAĞI ÖNLEMELİYİZ”
Antalya’nın yazın nüfusunun iki kat arttığını ve enerji tüketiminin yükseldiğini kaydeden Bakan Yıldız, “Türkiye’nin 5 bin 500 megavatlar civarında üretimi var. Yani sıkıntı yok. Biz iktidar olduğumuzda 20 yaşında olan tesis bugün 32 yaşında. Bunların yenilenmesi gerekiyor. Antalya gibi şehirlerimizin daha fazla yatırıma ihtiyacı var. Gerek rehabilitasyon, yenilenme, modern şebekelerin yanı sıra kayıp kaçakların Avrupa Birliği ülkelerinden daha aşağı çekmek için çalışıyoruz. Kayıp kaçakla alakalı 3 bölgeyi çıkardığımızda 18 bölgenin kayıp kaçak oranı AB üyesi ülkelerinin ortalamasından aşağıda oluyor. AB ülkelerinde yüzde 10 bizde ise yüzde 9.4 oluyor. Demek ki bu 3 bölgede iyi performans sergilemeliyiz. Her değişimin kendilerine has sancıları vardır” şeklinde konuştu.
Başkan Türel’de geçiş dönemindeki sancıları işaret ederek, bu türlü toplantılarda enerji piyasasındaki sorunları ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığını vurguladı. Bakan Yıldız, konuşmaların ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

“UCUZLUKTA AVRUPA 3.’SÜYÜZ”
Petrol fiyatlarındaki düşüşün pompa fiyatlarına yansıyıp yansımayacağıyla ilgili soruyu cevaplayan Yıldız, “Türkiye enerji yaptığı ithalatı dolar cinsinden ödüyor, tahsilatı ise TL üzerinden yapıyor. Bu bankacılıkta açık pozisyon dedikleri pozisyondur. Şuanda ham petrol fiyatlarında kısmen düşüş olsa da döviz paralitesi istenilen düzeyde değildir, yüksektir. Biliyorsunuz dolar 2.18’lere kadar çıktı. Enerji sektörünün maliyetlerinde düşüş olmadı. Şuanda aldığımız fiyattan daha düşük fiyata satıyoruz. Doğalgazda belki gözden kaçmış olabilir; neredeyse 6 yıl öncenin fiyatlardan daha düşük fiyatlarda doğal gaz satıyoruz. Erişim fiyatları deseniz, ucuzluk açısından Avrupa ülkeleri arasında ilk 3’teyiz. Doğalgazda da birinci sıradayız. Maliyetlerimizin istenilen oranda düşmediğini söylememiz lazım. Pompa fiyatları Cenova piyasasında her üç günde bir kontrol edilerek yapılıyor” dedi.

“RUSYA İLE İLGİLİ İLİŞKİLERİMİZ BOZULMAZ”
Rusya ile Avrupa ülkelerinin karşılıklı yaptırım kararlarının, Türkiye’nin Rusya ile gerçekleştirdiği yatırımlara etkisi olup olmayacağı sorusunu da cevaplayan Yıldız, şunları söyledi:
“Rusya Federasyonu’yla ilgili gerçekleştirdiğimiz projelere baktığımızda AB ülkelerin muhtemel yaptırımlarından kaynaklanacak bir sıkıntı bulunmamaktadır. Gerek doğalgazın ticaretiyle alakalı gerekse diğer sektörlerle ilgili yaptığımız yatırımlar stabil bir halde devam ediyor. Nükleer güç santralleriyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Talebelerle alakalı, personel yetiştirilmesiyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. ÇED’le ilgili biliyorsunuz bir süreç var, o aynı şekilde çevre bakanlığımız tarafından değerlendiriyor.”

“ELEKTRİK FİYATINDA ULUSAL TARİFEYİ KULLANIYORUZ”
Yıldız, elektrik fiyatlarının yüksek bulunduğuyla ilgili soruya ise şu cevabı verdi:
“Türkiye’de ulusal tarife kullanıyoruz. Edirne’den Kars’a kadar elektrik fiyatları, genel maliyetlerimize bakarak belirleniyor. Elektrik fiyatlarında ucuzluk açısından Avrupa’da ilk üçte bulunduğumuzu söylememiz lazım. Her malın bir değeri var. Ben isterim ki bu çayı ben 50 kuruşa içeyim ama şuan 1 liradan satılıyor. Benim bunu istiyor olmam o fiyatı bulacak anlamına gelmiyor. Hepimizin isteği; enerjiyle ilgili ihtiyaçlarımızı kendi kaynaklarımızdan karşılamak, uygun, sürdürülebilir fiyatlara götürmektir. Ama her malın kendine has bir fiyatı var.”

“130 İŞLETMENİN FAALİYETİNE SON VERDİK”
Basın mensuplarının sorusu üzerine Zonguldak’ta kaçak kömür ocağında yaşanan göçükle ilgili de bilgi veren Bakan Yıldız, “Şuana kadar bakanlık olarak 130’a yakın kömür madenin işletme faaliyetine eksikleri tamamlanıncaya kadar son vermişiz. Eksiklerini tamamlayanı tekrar işletmeye almışız. Çalışma Bakanlığımızın yaptığı teftişlerde biliyorsunuz buradaki ocakla ilgili kapatma kararı alındı. Tabi ki bizde soruşturma başlattık. Zamanında haber vermemek veya onu kısa süreliğine de olsa kamuoyundan gizlemek, ayrı bir suç teşkil eder ve kurtarma çalışmaları için risktir. Şükürler olsun 9 kardeşimiz sağ salim kurtarıldı. Kaza ister büyük olsun ister küçük mutlaka kamuoyuyla paylaşılması gerekir. Bizde bu şeffaflık içinde davranıyoruz. Biliyorsunuz o ocak kasım 2013’te durdurulmuştu. Mart ayında üretime devam ettiği tespit edilmiş ve ceza da verilmiştir. Özel sektöründe dikkat etmesi gerekiyor. Her bir can için oluşan bu hassasiyet gereksiz bir hassasiyet değildir” dedi.
(İHA)