BIST 9.300
DOLAR 34,36
EURO 36,37
ALTIN 2.827,29
HABER /  EKONOMİ

Maliye'nin kozmik odasına bile girmişler

Maliye Bakanlığı, kozmik odaya sızıntı yapan gruba karşı 'köstebek alarmı' verdi

Abone ol

Maliye, mal varlığı beyanından vergi borcuna kadar birçok gizli bilginin depolandığı veri tabanına sızıldığı iddiaları üzerine 'köstebek alarmı' verdi. Bakanlık, amirleri dışında başka yerden emir aldığı belirtilen personelin vergi dairelerindeki arşivleri boşalttığına yönelik şikâyetler artınca teknolojik tedbiri en üst seviyeye çıkardı. Mali suçlara ilişkin dosyalar, mal varlığı beyanlarını da içeren bilgilerin yer aldığı veri bankalarına giriş ve çıkışlar anlık takibe alındı. Bilişim altyapısında sızıntı ihtimaline karşı yazılım güncellemesi gerçekleştirilirken, kritik yazışmalar da elden yapılıyor. 

BOŞ KÂĞIT CEZASI


7 bin kişinin dinlendiği tarihin en büyük telekulak olayıyla ilgili de ilginç detaylan ortaya çıktı. Mükelleflerin şirket içi görüşmelerinin dinlendiği ve kişisel çıkarlar için dosyalar oluşturulduğu belirtiliyor. Öte yandan, seçim öncesinde vatandaşı rahatsız etmek için keyfi vergi borcu da çıkarılıyor. Örneğin, Y.K'ya 13 yıl önce kapanan şirketin yatırılmayan 10 liralık boş beyannamesi için 2 bin lira borç tebliğ edildi. 

SİSTEME KİMLER GİREBİLİR?

Siyasiler, bürokratlar ve işadamlarının mal varlıklarına yönelik sorgulamaların merkezden görülebildiğine işaret eden yetkililer, "Sisteme vergi dairelerindeki müdür, memur, şef, denetim elemanları şifreyle girebiliyor. Vergi dairelerinde sisteme bağlı 30 bini aşkın bilgisayar var. Yapılan işlemlere paralel olarak sistemdeki bilgiler üzerinde güncellemeler yapmak, vergi tahsilâtında son durumu görmek ve benzeri işlemlere yönelik yetkilerin vergi dairesi müdürleri gibi belirli kademeyle sınırlandırılıyor. Herkesin bu sisteme girme yetkisi bulunmuyor. Sızıntı olasılığına karşı takipteyiz" diyor.

CEMAATE YAKIN ŞİRKETLERE KIYAK

Cemaate yakın bazı şirketlere kamu ihalelerine katılabilmeleri için "vergi borcu yoktur" belgesi verildiğine yönelik ihbarlar üzerine de inceleme başlatıldı. Mal varlığı beyanı gibi vergi mahremiyeti içeren bilgilerin dışarı sızmaması için sınırlı sayıda kişinin bildiği şifreler güncellendi. Bakanlık yetkilileri, mükelleflerin şahsı, işletmesi ve servetlerine yönelik sırların ifşa edilemeyeceğini belirterek, "İlgili birimlerde çalışan arkadaşlarımız görevlerinden ayrılsalar dahi bu bilgileri kamuoyu ile paylaşamazlar. Vergi borcunu açıklamak, mahremiyeti ihlal etmez. Ancak bunu kullanıp birilerini tehdit etmek suç" dedi. 6 yıl önce birçok kişinin vergi bilgilerine ulaşmak için usulsüz sorgulamalar yapıldığı ortaya çıkmıştı. 

10 ŞİRKETTEN 6'SI DÖVİZ BORÇSUZ

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk özel sektörünün yabancı para borç stokuyla ilgili dün bilgi verdi. Şimşek, büyük şirketlerin yüzde 63'ünün, KOBİ'lerin yüzde 66'sının döviz borcu olmadığını ifade etti.