BIST 9.891
DOLAR 35,34
EURO 36,49
ALTIN 3.022,11
HABER /  GÜNCEL

Maliye Doğana hacze gitti mi?

Doğan Grubu sessizliğini koruyor ama iddialara göre Gelir İdaresi Başkanlığı, fiili haciz işlemlerine başladı bile!

Abone ol

Maliye'nin 4.8 milyar liralık teminat talebine karşılık Doğan Grubu'nun gösterdiği hisse senetlerinin kabul edilmediği ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın fiili haciz işlemlerine başladığı iddia ediliyor.

Habertürk'ün haberine göre Gelirler kontrolörleri tarafından kesilen 3.7 milyar liralık vergi cezasına karşılık 4.8 milyar liralık teminat talep edilen Doğan Grubu'nun gösterdiği hisselerin Gelirler İdaresi Başkanlığı'nca kabul edilmediği ve fiili haciz işlemlerinin bugün başlatıldığı öne sürülüyor. Maliye haciz ekiplerinin Doğan'ın, Nakkaştepe'deki holding merkezine ve İkitelli'deki medya binasına giriş yaptığı iddia ediliyor.

Kulislere yayılan bilgilere göre, Doğan Grubu'nu gösterdiği Doğan TV Holding ve dolaylı bağlı iştiraki D Yapım Reklamcılık ve Dağıtım ile Doğan Prodüksiyon Hizmetleri'nin ayrı ayrı aktiflerinde kayıtlı D Yapım Reklamcılık ve Dağıtım , Doğan Prodüksiyon Hizmetleri ve Alp Görsel İletişim Hizmetleri hisseleri teminatı olarak kabul edilmedi.

Doğan Grubu, 'Vergi İnceleme Raporları'nda Gelirler Kontrolörleri tarafından hesaplanan ve vergi aslı ve ceza ihbarnamelerine esas teşkil eden değerler üzerinden söz konusu şirket hisselerini 9 Ekim tarihinde teminat olarak göstermişti. Ayrıca 44 ayrı taşınmaz ile Alp Görsel İletişim Hizmetleri tarafından 2.693.114,65,-TL tutarındaki kesin ve süresiz 'banka teminat mektubu' da Maliye'ye sunulmuştu

Bilindiği gibi hisse senetlerini teminat olarak kabul edilebilmesi için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor. Ancak Doğan Grubu'na ait hisseleri için Bakanlar Kurulu'ndan çıkmış bir karar bulunmuyor.

Ayrıca, 6183 Sayılı Amme Alacakları Usulü Hakkı'ndaki Kanuna göre, hisse senedi teminat olarak gösterilmediği halde Doğan Grubu, bir önceki vergi haczinde olduğu gibi hisse senetlerini teminat göstermişti.

6183 Sayılı Kanuna göre nakit, banka teminat mektubu, hazine bonosu, devlet tahvili ve ekspertizi vergi dairesi tarafından yapılacak gayrimenkuller dışında teminat kabul edilemiyor.

Doğan Grubu'nu zaman kazanmak amacıyla hisse senetlerinin teminat olarak gösterme yolunu seçtiği, vergi dairesinin de daha önce başvurulan bu oyalama taktiğini dikkate alarak harekete geçtiği söyleniyor.

BANKALARA VE TAPUYA DOĞAN'A İHTİYATİ TEDBİR YAZISI

Maliye'nin 4.8 milyar liralık teminat talebine karşılık Doğan Grubu'nun gösterdiği hisse senetlerinin kabul edilmemesi üzerine yeni bir gelişme yaşandı.

İstanbul Vergi İdaresi, tapu, banka ve resmi kurumlara ihtiyati tedbir yazısı gönderdi. Yazıda, Doğan hisselerinin bloke edilmesi yönünde talep bulunduğu iddia ediliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın fiili haciz işlemlerine başladığı ise doğrulanmadı.

Holdinge girip haciz yapıldığının doğru olmadığını belirten yetkililer, "Doğan'ın gösterdiği hisse senetleri teminat yerine kabul edilmediği için İstanbul Vergi İdaresi, tapu müdürlüklerine, bankalara ve resmi kurumlara yazı gönderdi. Yazıda Doğan hisselerinin bloke edilmesi için talep bulunuyor." ifadelerini kullandı.