BIST 9.911
DOLAR 35,42
EURO 36,32
ALTIN 3.063,49
HABER /  GÜNCEL

Mali'ye askeri müdahale genişliyor

Fransa'nın radikal İslamcılara karşı giriştiği askeri müdahaleye yardımcı olmak amacıyla Batı Afrika birliklerinin birkaç gün içinde Mali'ye gideceği bildirildi.

Abone ol

Nijerya, Fransa'nın radikal İslamcılara karşı giriştiği askeri müdahaleye yardımcı olmak amacıyla Batı Afrika birliklerinin birkaç gün içinde Mali'ye gideceğini bildirdi.

Birlik komutanı General Shehu Abdulkadir, Batı Afrika askeri komutanlarının Mali'nin başkenti Bamako'da toplandığını ve asker gönderme kararı aldıklarını teyit etti.

Şu anda Mali'de 750 askeri bulunan Fransa'nın bu sayıyı 2 bin 500'e çıkaracağı tahmin ediliyor.

Fransa, radikal İslamcıların güneye doğru ilerlemesini durdurmak amacıyla Cuma günü Mali'ye asker göndermişti.

Fransa, isyancıların başkent Bamako'ya ilerlemesinin bölge için büyük bir güvenlik tehdidi yaratacağından endişe ettiğini söylüyor.

Nijerya daha önce göndereceğini açıkladığı asker sayısını artırarak 900'e çıkardı.

Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu ECOWAS'tan toplam 3 bin 300 asker gönderilmesi bekleniyor.

ECOWAS'ta en fazla asker sayısı Nijerya'ya ait bulunuyor. Fildişi Sahili, Benin, Gana, Nijer, Senegal, Burkina Faso ve Togo da asker gönderme sözü verdi.

Mali'deki krizi tartışmak üzere Batı Afrikalı liderler Cumartesi günü, Avrupa Birliği dışişleri bakanları ise Perşembe günü Briksel'de biraraya gelecek.

Fransa'nın Cuma günkü müdahalesinden bu yana en az 11 Mali akeri ve bir Fransız helikopter pilotu ile 100'den fazla militanın öldüğü bildirildi.

İslamcı gruplar ile laik, ayrılıkçı Berberi Tuaregler, Nisan 2012'deki askeri darbe sonrasındaki kargaşadan yararlanarak Mali'nin kuzeyini ele geçirmişti.

Daha sonra İslamcılar bölgenin önemli kentlerini ele geçirerek Tuaregleri dışlamıştı.

BM, Nisan ayından bu yana 144 bin 500 Malili mültecinin komşu ülkelere göçtüğünü tahmin ediyor. BM'e göre çatışmalar nedeniyle bu ay 30 bin kişi göç etmek zorunda kaldı.

BM'den destek

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin tüm üyeleri, Fransa'nın müdahalesine desteğini açıkladı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, müdahalenin Mali'de 'anayasal düzenin ve toprak bütünlüğünün yeniden tesisine yardımcı olacağı umudunu' dile getirdi.

BM Güvenlik Konseyi Fransa'nın çağrısı üzerine olağanüstü toplanmıştı.

Fransa'nın BM temsilcisi Gerard Araud, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, diğer 14 Konsey üyesinden destek ve anlayış gördüklerini söyledi.

Afrika askerleri BM Güvenlik Konseyi'nin 2085 sayılı kararı uyarınca bu ülkeye gönderilecek.

Bu karar Aralık'ta alınmış, 3 bin askerin görüşmeler yoluyla bir çözüme varılamaması halinde bölgeye sevk edileceği bildirilmişti.

'Fransa müdahalenin bedelini ödeyecek'

Fransa, hava saldırılarının Kuzey Mali'nin kontrolünü ele geçiren radikal İslamcıları geri çekilmeye zorladığını söylüyor. Ancak isyancılar Pazartesi bir kenti daha ele geçirdi.

El Kaide ile bağlantılı Tevhid ve Cihad Hareketi, Fransa'nın Mali'ye müdahalenin "bedelini ödeyeceği" tehdidini savurmuştu.