BIST 9.961
DOLAR 35,34
EURO 36,36
ALTIN 3.011,16
HABER /  GÜNCEL

'Malili cihatçılar Libya'daki İslamcıları güçlendiriyor'

Guardian gazetesinde yayımlanan bir makalede, Mali'nin Timbuktu kentinden sürülen cihatçıların Libya'ya geçerek İslamcı hareketi güçlendirdiği bildirildi.

Abone ol

Diplomatlar, Mali'de süren savaştan kaçan cihatçıların Libya'ya geçerek buradaki Batılı hedeflere saldırdığı uyarısında bulundu.

Guardian gazetesinde dün yayımlanan bir makalede, Mali'nin Timbuktu kentinden sürülen cihatçıların Libya'ya geçerek İslamcı hareketi güçlendirdiği bildirildi.

geçen hafta yapılan saldırı, Fransa'nın Mali'deki cihatçılara karşı yürüttüğü operasyonları uzatma kararına Libyalı militanların misillemesi olarak değerlendiriliyor.

Mali ve Libya'daki gruplar arasındaki bağlantıya işaret eden Batılı bir diplomat, Libya'daki siyasetçilerin Mali'den gelen olumsuz etkiye ilişkin kaygılarına dikkat çekiyor.

Bu kaygı, geçen hafta Fransız elçiliğine düzenlenen bombalı saldırı ile doğrulanmış oldu.

Bu, 2011 Arap ayaklanmaları sona erdiğinden bu yana Libya'nın başkentinde Batılı bir hedefe yapılan ilk saldırıydı.

Timbuktu'daki Mali ordu garnizonluğu komutanı Albay Keba Sangare, "Savaştığımız silahlı gruplar Libya'ya kaçıyor. Bu bölgede ele geçirdiklerimiz arasında Cezayirli, Nijeryalı, Fransız ve diğer Avrupa ülkelerinden çifte vatandaşların yanı sıra Libyalılar da vardı." diyor.

Mali'deki Tuareglerin, ülkenin kuzeyinde bağımsız bir devlet kurmak için İslamcıların da desteğini alarak ayaklanması üzerine Fransa Ocak ayında Mali'ye asker göndermişti.

İsyancı Tuareg militanları ve radikal İslamcı gruplar askeri darbe sonrasındaki kargaşadan yararlanarak Mali'nin kuzeyini ele geçirmiş ancak daha sonra İslamcı militanlar bölgedeki bazı önemli kentleri alarak Tuaregleri dışlamıştı.

Çölü geçerek

Fakat Mağrip ülkeleri, Fransa'nın operasyonları nedeniyle Mali'nin kuzey kentlerini terk eden cihatçı militanların diğer kuzey Afrika ülkelerine geçerek oralarda sorun yaratmasından korkuyor.

Uluslararası Kriz Grubu'ndan Bill Lawrance, "Balonun bir yerini sıkarsanız diğer tarafı şişer. Fransa'nın Mali'deki eylemleri nedeniyle balonun Cezayir ve Libya tarafında şiştiği kesin" diyor.

Diplomatlar, cihatçıların Sahra çölünü geçerek Libya'nın doğu kıyılarındaki Bingazi ve Derna'daki kadrolara katıldığını ifade ediyor.

Geçtiğimiz günlerde her iki kentte de polis karakollarının bombalandığı, bu tür olayların ülkenin hassas demokrasisini tehdit ettiği ifade ediliyor.

Çad Devlet Başkanı İdris Debi ise ülkesindeki isyancıların Bingazi'deki kamplarda eğitim gördüğünü iddia ediyor.

Makalede, Kaddafi'ye karşı 1990'larda başarısız bir ayaklanma girişiminde bulunan İslamcıların Libya'nın doğusunu uzun süredir üs olarak kullandığı ifade ediliyor.

Mali etkisi sadece Libya'da değil, Fransa'nın Mali'ye müdahalesine misilleme olarak Cezayir'deki gaz tesislerinde yaşanan rehine olayında olduğu gibi diğer Mağrip ülkelerinde de hissediliyor.

Güney sınırlarından cihatçı ve silah girişini engellemek için Libya, çölde 108 mil uzunluğunda hendek kazma, buradaki keşif jetlerine "serbest ateş izni" verme gibi tedbirlere başvuruyor.

Ancak uzmanlar dağ ve çölle kaplı güney sınırında bu geçişleri tümüyle engellemenin mümkün olmadığını ifade ediyor.

ABD, Libya'ya sınır gözetim ekipmanı sağlama ve Nijer'de insansız hava araçları üssü kurma yoluyla destek vermeye başladı.