BIST 9.831
DOLAR 35,15
EURO 36,55
ALTIN 2.966,83
HABER /  DÜNYA

Maliki Kürtler'e zirvedeki koltuğu önerdi

Irak'ta işler öyle bir karıştı ki Nuri Maliki Kürtler'i geri kazanmak için Cumhurbaşkanlığı koltuğunu ikram etti. Yaptığı açıklama bakın nasıl?

Abone ol

Irak Başbakanı Nuri Maliki, haftalık konuşmasında "Irak Cumhurbaşkanlığı makamı Kürtlerin hakkıdır. Kürtler bu makam için uygun bir aday belirlemelidir. Cumhurbaşkanı en kısa sürede seçilmelidir. Seçilecek cumhurbaşkanı Irak'ın parçalanmasını ve bölünmesini engellemelidir" dedi.

Maliki, "Cumhurbaşkanının en önemli görevlerinden biri devletin onurunu, saygınlığını korumaktır" ifadelerini kullandı.

Maliki, Irak'ın bölünmesi durumunda ateşin komşu ülkelere de sıçrayacağını belirterek, "Bölünme durumunda sadece Irak coğrafyası parçalanmayacak, kaynakları ve zenginliği de bölünecek. ​Irak'ı bölme senaryoları başarısız olacaktır" dedi.

Bazı bakanlıkları ve makamları vekaletle yürütmelerinin, siyasi tarafların anlaşmazlığından kaynaklandığını belirten Maliki, Irak'taki siyasi sürecin yürütülmesine ilişkin bazı tarafların kendileriyle anlaşmaya yanaşmadığını savundu.

MECLİS BAŞKANI CUBURİ OLDU

Salı günü Irak'taki siyasi krizin aşılmasına katkı sağlayacak bir adım atıldı. Irak Parlamentosu'ndaki oylama sonucunda yeni Meclis Başkanı Selim Abdullah Cuburi oldu.

Meclisin bir sonraki toplantısında ise cumhurbaşkanının seçilmesi bekleniyor. Irak devlet televizyonunun iddiasına göre Kürtlerin cumhurbaşkanlığı seçimi için adayları Celal Talabani'nin partisi Kürdistan Yurtsever Birliği'nden (KYB) Berham Salih ve Necmettin Kerim olacak.

Seçilen cumhurbaşkanı 15 gün içerisinde bir kişiyi hükümetle kurmakla görevlendirmek, görevlendirilen kişi ise 45 gün içinde hükümeti kurmak zorunda.

ERBİL BAĞDAT GERİLİMİ

IŞİD'in Irak'ta ilerleyişinin ardından karşılıklı açıklamalarla gerginleşen Erbil - Bağdat ilişkileri kopma noktasına geldi.

Irak’ta 2003 işgali sonrasında iki taraf arasında petrol meselesi yüzünden sürekli gerilim yaşandı.

Haziran ayında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Irak Federal Mahkemesi'nin, Kuzey Irak petrolünün satışında kendilerini haklı bulduğunu, Bağdat'ın itirazını reddettiğini ve davayı kazandıklarını duyurmuştu.

Daha önceki yıllarda ise Maliki’nin Kürt yönetiminin bütçesinde kesinti yapması üzerine Barzani yönetimi Bağdat’a tepkisini bazı yabancı petrol şirketleriyle doğrudan temasa geçip, petrol arama anlaşmaları yaparak göstermeye başladı.

Erbil’in ayrıca 2014 Ocak ayı sonunda petrol ihracatına başlayacağını açıklaması ve Kürt petrolü ile ilgilenen yatırımcıları Erbil’de düzenlenecek ihaleye davet etmesi Bağdat yönetimini daha da kızdırdı.

Maliki Hükümeti bu tip girişimlere, Irak halkının tamamına ait olan doğal kaynakların tek bir bölge tarafından kullanılmaya başlanmasının savaş sebebi olacağını belirterek tepki gösteriyordu.

(Kaynak : El Cezire)