BIST 9.916
DOLAR 35,05
EURO 36,40
ALTIN 2.936,78
HABER /  GÜNCEL

'Mali uçurum'u engelleme çabasına Senato'dan onay

ABD Senatosu ülkeyi "mali uçurum"a düşürmesinden korkulan ve milyarlarca dolarlık vergi artışıyla, harcamalarda köklü kesintilere gidilmesini geciktiren yasayı, son saatlerde varılan uzlaşma çerçevesinde oy çokluğuyla kabul etti.

Abone ol

ABD Senatosu ülkeyi "mali uçurum"a düşürmesinden korkulan ve milyarlarca dolarlık vergi artışıyla, harcamalarda köklü kesintilere gidilmesini geciktiren yasayı, son saatlerde varılan uzlaşma çerçevesinde oy çokluğuyla kabul etti.

2013'ün ilk saatlerinde yapılan oylamada Senatörler 9'a karşı karşı 89 oyla yasayı benimsedi. Yasanın şimdi Temsilciler Meclisi'ne gitmesi gerekiyor.

Mali önlemlerin Meclis'ten geçip geçmeyeceği kesin görünmüyorsa da Cumhuriyetçi Meclis Başkanı John Boehner, yasayı kısa bir süre içinde görüşme gündemine getireceğini bildirdi.

Orta sınıfların vergilerinde artışı önleyen yeni pakette, bireysel olarak 400 bin ve çift olarak 450 bin dolardan az kazanan Amerikalıların vergi kesintisinden yararlanması öngörülüyor. Demokrat Parti, işin başında tavan olarak 250 bin dolarlık bir gelir düzeyi öngörmüştü.

Gelecek 10 yılda federal bütçenin 1,2 trilyon dolar azaltılmasını öngören kapsamlı bütçe kesintileriyse, Kongre ile Beyaz Saray'ın daha geniş bir çerçeve içinde konuyu yeniden ele alabilmesini sağlamak amacıyla iki ay ertelendi.

Başkan Barack Obama Senato'nun onayını alan "mali uçurum" anlaşmasının ülke için doğru bir adım olduğunu söyledi ve Temsilciler Meclisi'nin de geciktirmeksizin yasayı benimsemesini istedi.

Obama, yasada orta sınıflara yatırım yapılarak, varlıklılardan biraz daha fazla vergi alınmasına ağırlık verilmesiyle, bütçe açığının azaltılması konusunda dengeli bir yaklaşım benimsendiğini kaydetti.

Yasanın Kongre'nin tümünde onaylanması için hedeflenen süre gece yarısı dolmuştu. Bugün ABD'de yeni yıl tatili ve son anda Senatoda'dan geçen yasanın etkileri hemen görülmeyecek.

George W. Bush'un başkanlığı döneminde benimsenmiş olan vergi kesintileri de gece yarısından itibaren geçerliliğini yitirdi.

Ülkedeki varlıklıların vergilerinde artışlar öngören yasa, Başkan Yardımcısı ile Senato'daki Cumhuriyetçiler arasında yürütülen uzun görüşmeleri izliyor.

ABD'nin tümden mali uçuruma düşmesi durumunda, Amerikan ekonomisi tekrar gerileme dönemine girebilir.

Kongre'de uzun süren görüşmelerin ardından, Temsilciler Meclisi üyeleri birleşimlerini sonlandırdıktan saatler sonra bir anlaşmaya varıldığı haberleri yayılmaya başlamıştı.

Gece yarısı çizgisinden saatler önce konuşan ABD Başkanı Barack Obama açıklamasında, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında henüz anlaşmaya varılamadığını ancak anlaşmanın "görüş alanı içinde olduğunu" söylemişti.

Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, eski Başkan Bush döneminde getirilen vergi indirimlerinin yeni yılla birlikte kaldırılacak olmasına karşı nasıl hareket edecekleri konusunda aylardır anlaşmazlık içindeler.

Uzmanlar, vergi artışlarının, tüketimi azaltacağını ve bunun da resesyonu tetikleyeceğini belirtiyor.

Senato'da Pazar günü yapılan yoğun müzakerelerde, yüksek vergi getirilecek gelir düzeyinin tanımlanması ve miras vergisi gibi konularda anlaşma sağlanamamıştı.

Bazı Cumhuriyetçiler herhangi bir vergi artışını kesinlikle kabul etmeyeceklerini söylemişti.