MALİ otel baskınında hedef Fransa ve Fransız vatandaşları mı? Baskının yapıldığı otelde halen rehin tutulanların büyük bir kısmının Fransa vatandaşı olduğu bilgisi geliyor. Baskının nedenine ilişkin sırlar Mali-Fransa ilişkilerinde gizli...
Abone olMALİ'de 170 kişinin rehin alındığı otel baskınında 80 rehine serbest bırakıldı.
Bölgeden gelen en son haberlere göre, rehineler arasında 50 Fransız vatandaşı var.
FRANSA MALİ'YE OPERASYON DÜZENLEMİŞTİ
Paris saldırısı ardından Mali'de düzenlenen otel baskınında Fransızların hedef alınması akıllara 'Otel baskını Paris saldırısının devamı mı?' sorularını getirdi.
Fransa'nın eski sömürgesi olan Mali, maden kaynakları nedeniyle Fransa için stratejik öneme sahip.
Mali'de etkinliği artan dinci grupların yükselişinden rahatsız olan Fransa, Ocak 2013'te ülkedeki İslamcı militanların ülkeyi ele geçirmesini önlemek için askeri müdahalede bulunmuştu.
MALİ EL DEĞMEMİŞ MADEN ÜLKESİ
Mali, 67 yıl Fransa sömürgesinde kaldıktan sonra, Afrika, Asya, Latin Amerika ve Uzak Asya'yı saran ulusal kurtuluş mücadelelerinin etkisi ve Fransa'nın Avrupa merkezli politikalara yönelmesi sonucu 1960 yılında bağımsızlığını ilan etti.
Mali'de altın, uranyum, mücevher, demir cevheri ve boksit rezervleri bulunuyor. Bu madenlerin bazıları aktif olarak üretilirken bazıları üretilmeyi bekliyor.
Batı Afrika'nın "Altın kuşağı" olarak adlandırılan bölgenin tam ortasında bulunan Mali, 1990'lı yılların sonundan itibaren altın üretimine başlamasına karşın bugün Güney Afrika ve Gana'dan sonra Afrika kıtasının üçüncü büyük altın üreticisi konumuna geldi.
Mali Devleti içinde en nüfuzlu grup, yaklaşık 2 milyon nüfuslu ve hemen hemen nüfusun yüzde 40'ını meydana getiren Bambara etnik grubu. Diğer önemli etnik grupları: Fulbe, Moorlar, Tuareg, Songhai, Dogon ve Senufo. Mali halkının yaklaşık yüzde 90'ı Müslüman. Müslümanlar kendilerine has eğitim sistemlerine sahipler. Hıristiyanlar nüfusun ancak yüzde 1'ini oluşturuyor.
MALİ OTEL BASKINININ ARDINDA EL KAİDE VE IŞİD BAĞLANTISI OLABİLİR Mİ?
Müslüman rehinelerin serbest bırakılması eylemi İslami Cihadçı bir grubun yaptığını ortaya koydu. Eylemci grubun El Kaide ve IŞİD'le bağlantılı hareket etmiş olma ihtimali de yüksek görünüyor. Bir diğer ihtimal ise IŞİD'in Paris saldırısı sonrası Mali'deki yerel İslamcı grupların Fransa'yı hedef alma potansiyeli yükseltmiş olabileceği yönünde.