Malavi, ülkedeki eşcinsellik yasağının kaldırılıp kaldırılmamasına karar verilene kadar bu kanunun askıya alındığını açıkladı.
Abone olMalavi adalet bakanı, ülkesinde geçerli olan eşcinsellik yasağının kaldırılıp kaldırılmamasına karar verilene kadar bu kanunun askıya alındığını açıkladı.
Adalet Bakanı Ralph Kasambara, meclis bu konuda bir karara varana kadar polisin homoseksüelleri tutuklamamasını istedi.
Malavi'de eşcinsellere en fazla 14 yıl hapis cezası verilebiliyor.
Bazı batılı liderler, eşcinsellere haklarını tanımayan Afrika ülkelerine yardımın kesilebileceğini söylemişti.
Eşcinsellik pek çok Afrika ülkesinde yasadışı sayılıyor. Malavi'nin muhafazakar toplumunda da bu oldukça tartışmalı bir konu.
Malavi'nin sözü geçen geleneksel liderlerinden Reis Kaomba, meclisin eşcinsellik kanunlarını değiştirmesine izin vermemesi yönünde hükümete baskı yapıyor.
Kendisi "bu bizim kültürümüze aykırı." dedi.
Malavi'nin en büyük şehri Blantyre'da bulunan BBC muhabiri Raphael Tenthani, nüfusun büyük bölümünün ve kilise liderlerinin kanunun değiştirilmesine sıcak bakmayacağını söylüyor.
'Utanç kaynağı'
Evleneceklerini söyleyen iki Malavili erkek 2010 yılında "kamu ortamında ahlaksızlık" suçlamasıyla tutuklanmıştı.
Uluslararası toplum tutuklamayı kınarken, ülkeye yapılan yardımlarda düşüş görülmüştü. Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Malavi'de bu büyük etki yaratmıştı.
Bu olay olduğunda cumhurbaşkanı olan (ve bu sene hayatını kaybeden) Bingu wa Mutharika, her iki erkeği de "insani nedenlerden dolayı" affederken, "[onlar] yine de kültürümüz, dinimiz ve kanunlarımıza karşı suç işlemişlerdir" demişti.
Mutharika'dan sonra cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Joyce Banda, milletvekillerine yaptığı bir konuşmada eşcinsellik yasağını kaldırmak istediğini söylemişti.
Yetkililer eşcinsellik yasağının askıya alınmasının meselenin toplum içinde tartışılıp meclisin bir karara varmasına yardımcı olmasını ümit ediyor.
Reuters haber ajansına konuşan Adalet Bakanı Kasambara "Bu kanunlar doğrultusunda insanlar tutuklanıp mahkemeye çıkarılırken, bu kanunların anayasaya aykırı olduğuna hükmedilmesi hükümetimiz için büyük utanç kaynağı olacaktır." dedi.
Kasambara ayrıca "Birçok suçsuzu hapse atmaktansa bir suçlunun yaptığının yanına kalması daha iyi." dedi.
Uluslararası Af Örgütü de bu açıklamanın "tarihi" bir adım olduğunu söyledi.