Malatya'da Ermeniler'e yıkım!
Malatya'daki ermeni mezarlığında yaşananlar, "türkiye'de ermeni olmak" gerçeğini bir kez daha ortaya koydu. cnnturk.com'dan süleyman arıoğlu'nun haberine göre belediyenin gelecek tepkilerden çekinerek, sözlü onay verdiği son dua yeri inşaatı, kentte tepki çekti. belediyeye, "kilise yapıyorlar"...
Malatya'daki Ermeni mezarlığında yaşananlar, "Türkiye'de Ermeni olmak" gerçeğini bir kez daha ortaya koydu. Cnnturk.com'dan Süleyman Arıoğlu'nun haberine göre Belediyenin gelecek tepkilerden çekinerek, sözlü onay verdiği son dua yeri inşaatı, kentte tepki çekti. Belediyeye, "Kilise yapıyorlar" diye yüzlerce dilekçe yağdı ve yapı yıkıldı.
Malatya 18 Nisan 2007'de Zirve Yayınevi'ne yapılan baskın ve sonrasında gerçekleşen katliamla sarsıldı. Ermenilerin de yaşananların ardından kendilerini diken üstünde hissettiği kentte son günlerde yaşananlar, bir yandan toplumsal ruh halini ortaya koyarken, öte yandan kentteki Ermenilerde de yeniden "güvercin tedirginliğine" yol açtı.
Olaylar zinciri, Kiltepe Mahallesi'ndeki Ermeni Mezarlığı'na yapılmak istenen müştemilat ile başladı. Malatya Belediyesi'nin mezarlık yakınındaki yol yapım çalışmaları nedeniyle, mezarlıktaki gasilhane, bekçi evi ve son dua yerinin bulunduğu tek katlı müştemilatın bir kısmı çöktü. Ayakta kalan kısmı da kullanılmaz hale geldi. Yıkımı ilk Malatya Haber adlı internet sitesi duyurdu.
Valinin talimatıyla Belediye Başkanı sözlü izin verdi
Bunun üzerine harekete geçen Malatyalı Hayırsever Ermeniler Derneği (HAYDER) yöneticileri Malatya'ya gitti. Burada Malatya Valisi Ulvi Saran ve Belediye Başkanı Ahmet Çakır'la görüşen dernek yöneticileri, müştemilata duydukları ihtiyacı dile getirdi. Vali Saran, konuya yakın ilgi gösterdi ve Belediye Başkanı Çakır'a gerekenin yapılması talimatını verdi. Malatya Belediye Başkanı Çakır'ın verdiği sözlü izinle de HAYDER, mezarlıkta yıkılan müştemilatın yapımına başladı.
Projeyi ödüllü mimar çizdi
Yapılacak son dua yeri için İstanbul'daki Ermeni Patrikhanesi'nin restorasyonunu gerçekleştiren ödüllü mimar Kevork Özkaragöz proje hazırladı. Çizimlerin tamamlanmasının ardından 3 ay önce, belediyenin bilgisi dahilinde inşaata başlandı. Derneğin kendi olanakları ile yapılan inşaat hava koşulları nedeniyle biraz uzadı. Son dua yerinin kaba inşaatı tamamlandı ki, ardından yıkım geldi.
Belediyeye "mahalle baskısı"
Bunun ardında yatan neden ise, belediyeye yönelik "mahalle baskısıydı". Ermeni mezarlığındaki inşaatla ilgili belediyeye yüzlerce şikayet dilekçesi yağdı. Yazılan dilekçelerde "Kilise inşaa ediyorlar" deniliyor ve yapının yıkılması talep ediliyordu. Belediyenin yapıya sözlü izin vermesinin nedeni ise, iddiaya göre, önceden tahmin ettikleri bu mahalle baskısıydı.
Bunun üzerine belediye iş makinelerini 2 Şubat'ta mezarlığa gönderek, inşaatı yıktı. Yıkım mezarlıkta kimsenin bulunmadığı bir sırada ve haber verilmeden yapıldı. Yıkım tam bir sürpriz oldu. Malatya'da çok az sayıda kalan Ermeni cemaati ve İstanbul'daki dernek yetkilileri şok yaşadı. Belediyenin İmar ve Şehircilik Müdürü Ümit Erenler, yıkımın gerekçesini, "Ruhsatsız olarak inşa edildiği için yıkım kararı alındı ve uygulandı. Uygulamada yasa dışı bir durum yoktur" diye açıkladı.