BIST 9.976
DOLAR 34,08
EURO 38,06
ALTIN 2.833,57
HABER /  DÜNYA

Makedonyadan Türk işadamlarına çağrı

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Makedonya'da 99 yıllığına arazi kiralamanın da yapıldığını ve Makedonya Cumhuriyeti'nin Türk şirketlerine özel arazi de tahsis edebileceğini söyledi.

Abone ol

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk-Makedon İş Konseyinin, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri'nin (İMMİB) desteğiyle gerçekleştirdiği Türk-Makedon İş Forumunda konuşan Gruevski, ülkesinde Türk iş adamlarının verimli yatırım yapabileceği alanların enerji ve teknoloji sektörü olduğunu dile getirdi.

Gruevski, Makedonya'da yabancı yatırımcıların KDV ve gümrük vergilerinden muaf tutulduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

''Makedonya'da 99 yıllığına arazi kiralama işi de yapılmaktadır. Makedonya Cumhuriyeti Türk şirketlerine özel bir arazi de tahsis edebilir. Bu anlamda iş kurmada görülen bürokratik ve yasal sınırlandırmaların azaltılması konusunda bazı düzenlemeler yapılmış olup, daha kolay ve basit hale getirilebilir. Bürokratik işlemlerin kısaltılmasından sonra şu anda ülkede bir şirketin kayıt işlemleri 4 saatte biter ve maliyeti sadece 42 avrodur. Demek oluyor ki Makedonya'da şirket kurmak için Türk Hava Yolları'ndan aynı gün için gidiş dönüş bileti çıkarmanız yeterli. Haritanıza bir ülkeyi daha ekleyin hanımlar, beyler.''

Makedonya'da halkın yüzde 90'ının AB'ye katılıma ''Evet'' dediğini dile getiren Gruevski, Makedonya devlet kurumlarının reformların süratle gerçekleşmesi için elinden geleni yaptığını söyledi.

Gruevski, AB Komisyonunun Makedonya için Kasım ayında bir rapor hazırladığını ve bu raporda çok olumlu şeyler yazdığını bildirdi.

Makedonya Cumhuriyeti'nin AB ile vize uygulamasını kaldırdığını dile getiren Gruevski, ''Ülkemiz, AB yolunun inişli ve çıkışlı olduğunun farkında. Hızlı ve yavaş adımlar olabilir. Her ülke amacına doğru farklı yöntem ve hızla ilerlese bile yine de standartlarımızdan ödün vermeyeceğiz. Bizim ortak hedeflerimiz AB'nin standartlarına erişmek, dinamik ekonomiler kurmak ve piyasada rekabet gücüne sahip olmaktır. İşte tam bu noktada Türkiye'den beklentilerimiz var'' diye konuştu.

Türkiye'ye 100'ü iş adamı olmak üzere 120 kişilik bir grupla geldiğini ifade eden Gruevski, Makedonya'nın bölgesel bir güç konumuna geldiğini vurguladı.

Makedonya ekonomisinin devamlı olarak istikrarlı bir makro ekonomik program izlediğini belirten Gruevski, enflasyonun ortalama 2,7 civarında olduğunu dile getirdi.

Gruevski, AB ile yaptıkları anlaşmalar sayesinde gümrük vergilerinin aşağıya doğru indiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''AB'ye yönelik ihracatımız 1 Ocak 2011 itibariyle tamamen serbest olacaktır. Makedonya'da yatırım yapan şirketlere 650 milyonluk engelsiz bir pazar imkanı da çıkacaktır. Makedonya ve Türkiye arasında bir serbest ticaret anlaşması da var. Kamu finansmanına gelince, Makedonya'da düz vergilerin 2007'de uygulanması neticesinde kişisel vergi oranı düşmüştür. Gelir vergisi ise sadece yüzde 10'a düşmüştür. Bu sebeple Makedonya, haklı olarak vergilerin en düşük olduğu ülke ilan edilmiştir Avrupa'da. Gelirin yatırım olarak kullanılması halinde 'sıfır' vergi oranı kullanılmaktadır. 1 Ocak 2011'den itibaren zorunlu sosyal vergiler yüzde 32'den yüzde 22'ye düşecektir. Bu uygulama şirketlerin rekabet gücünü de artıracaktır. Son resmi verilere göre Makedonya'da ortalama aylık brüt maaş 490 avro civarındadır. Küresel bir dünya içinde ekonomi dinamizminin artırılması, iş gücünün vasıflandırılmış olmasına bağlıdır. Bizim ülkemizde de insana yatırım yapılmıştır.''