BIST 8.864
DOLAR 34,30
EURO 37,37
ALTIN 3.030,39
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Mail adresinize sahip çıkın!

E-mail adresiniz hiç haberiniz olmadan kişi veya şirketlere satılıyor..

Abone ol

‘Kişisel mail adresleriniz hiç haberiniz olmadan kişi veya şirketlere satılıyor.’ Hatta belki sizin de mail kutunuza düşmüştür bu türden satış ilanı. ‘Tamamen güncel mail adresleri tek pakette!’ Hem de siz zorlanmayın diye gruplara bile ayırmışlar. Şehir şehir, firma firma ve tabii ki kişisel mail adresleri.

 ‘Hayır ben reklam ya da dolandırıcılık amaçlı spam mailler göndererek tüm Türkiye’yi internet kullanmaktan bıkar hale getirmek istiyorum.’ diyenler için Türkiye’den hatta dünyadan toplu mail adresleri bile var.

Fiyatlar da çok yüksek değil hani. Türkiye’den yaklaşık 4 milyon mail adresini içeren paket sadece 60 lira! İsteğe dayalı liste hazırlatılabiliyor aynı zamanda. Onun ücreti de 50 lira!

FORUM VE GRUPLARA ÜYE OLURKEN DİKKAT!

Peki bu mail adreslerini nasıl elde ediyorlar? Mail adreslerine en basit ulaşma alanı tabii ki forumlar ve dahi gruplar. Hem de bu yöntem en güvenilir olanı. Çünkü bütün mail adresleri güncel ve işe yarar, yani satılabilir durumda! Herhangi bir foruma veya gruba üye olan satıcı, o alandaki bütün kişisel mail adreslerini rahatlıkla toplayabiliyor. Artık bunları sınıflandırarak paket haline getirmek ve satışa sunmak çok da zor olmasa gerek. Bu türden satış yapan bir site, mail kaynaklarını şöyle açıklamış: "Mail toplama programları, il ve ilçe ticaret odaları, meslek odaları arşivleri, hosting ve domain firmaları ve çeşitli yurtdışı kaynaklardan oluşmaktadır." Mail listelerini hazırlarken ellerindeki verileri beş ayrı süzgeçten geçirdiklerini de hatırlatmışlar. Onları bu açıklamayı yapmaya iten nedeni de şöyle belirtmişler: "Hatalı yazılmış adresler, tekrar eden mailler, sayısal değerlerle başlayan adresler, türetme ve sahte adresler ve şu anda kullanımda olmayan adresler tamamen ayıklanır. Bu işlemin sonucunda, elimize geçen tüm verileri profesyonel yazılımlar sayesinde tek tek kontrol etmekte ve sadece güncel ve kullanılabilir durumda olan mail adreslerini hizmetinize sunmaktayız. Satışını yapmış olduğumuz adreslerimiz % 99 oranında güncel ve sağlıklı datalardır." Yani kişisel mail adresiniz spam saldırısına tam anlamıyla hazırsa müşteriye sunuluyor.

YASAL DÜZENLEME YOK

Millet olarak spam maillerden çekmemizin en büyük sebebi bu alanda yasal bir düzenlemenin olmaması. İnternet hukuku uzmanı Yrd. Doç. Dr. Emrehan İnal, yasal boşluğun fırsat bilinerek mail ticaretinin yapılmasının çok rahatsız edici bir durum olduğunu belirtiyor. Aslında temel sorunun spam maillerin alıcılara gönderilmesiyle ilgili bir düzenleme yapılmamış olmasından kaynaklandığını ifade eden Emrehan İnal, Avrupa Birliği (AB) mevzuatından örnek veriyor: "Normalde spam mail gönderilmesinin herhangi bir hukuki cezası yok. Fakat spam maili gönderen kişi veya kurumun, o mailin içeriğine alıcının ‘ben bu maili istemiyorum’ ekini koyması gerekiyor. Yani spam mail gönderenlerin önceden rıza alması gerekiyor. Eğer kişi ‘istemiyorum’ ekini tıkladığı halde spam mail tekrar gönderilirse işte o an hukuki boyut başlıyor. Yani spam mail gönderilmesinin değil rıza alınmadan spam mail gönderiminin cezalandırılması gerekiyor." 

[PAGE]

YOUTUBE HASSASİYETİ SPAM MAİLLERDE YOK

Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya ise kişisel mail adreslerinin yasal boşluk nedeniyle ticaret unsuru haline getirilmesini değerlendirirken ilginç bir noktaya dikkat çekiyor. Video paylaşım sitesi YouTube için gösterilen hassasiyetin bu rahatsız edici ticaret faaliyeti için gösterilmediğini dile getiriyor. Ülkemizde bin 280 düşünce sitesinin kapatıldığına dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürüyor: "Fakat sadece bu spam maillere, bu işin ticaretine karşı bir uygulama yok. Banka şifrelerini talep eden mail trafiğine karşı hiçbir şey yok. Herkes gayet faal maalesef." Başkan Nazım Kaya, kişisel mail adreslerini bir şekilde toplayıp kişi veya kurumlara satanların en azından mail sağlayıcılar tarafından engellenmesi gerektiğini söylüyor. "Çünkü mail adresleri kişisel, gizli bir bilgidir." diyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun da üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade eden Nazım Kaya, "Tüketicinin üzerinden birileri bunu servet kaynağı olarak kullanıyor. YouTube’a gösterilen hassasiyetin birazının spam maillere gösterilmesi gerekiyor. Fikir platformları kapatıldı bu ülkede. Fakat birçok gayri meşru site, dolandırıcılık amaçlı çalışan site hâlâ yayında." diye konuşuyor.

ABD’DE İZİNSİZ SPAM MAİLE 2 YIL HAPİS

Ülkemizde spam maillerle ilgili henüz bir yasal düzenleme yok. Spam maillerin gönderilmesi veya ticaretiyle ilgili yasal düzenlemesi bulunan Amerika Birleşik Devletleri’nden ilginç bir örnek verelim. 2007 yılında internet üzerinden milyonlarca spam mail gönderdiği gerekçesiyle yargılanan bir kişi, 2 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. New York’ta görülen davada, önceki duruşmalarda suçunu kabul eden 28 yaşındaki New Jerseyli Todd Moeller’in, 27 ay hapis cezasına çarptırılmasının yanı sıra 180 bin dolar da tazminat ödemesine karar verilmişti. Moeller, American Online internet portalının 1,2 milyon kullanıcısına, ticari ürün reklamlarını içeren milyonlarca spam gönderdiğini kabul etmişti. Moeller ve suç ortağı olmakla suçlanan Adam Vitale, çok büyük miktarda spam maili, gönderici adresi belli olmadan yollayabildiklerini ve bu şekilde on binlerce dolar kazandıklarını itiraf etmişlerdi.