BIST 10.343
DOLAR 32,67
EURO 35,14
ALTIN 2.448,77
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Mahsundan can yakıcı film

Mahsun Kırmızıgül'ün ''Güneşi Gördüm'' filminin galası yapıldı. Sanatçının mesajlarına sinema eleştirmenleri ne dedi?

Abone ol

Sanatçı Mahsun Kırmızıgül'ün senaryosunu yazıp yönettiği ve baş rolünü oynadığı ''Güneşi Gördüm'' filminin galası yapıldı.

İstinye Park AFM Sinemaları'ndaki galanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kırmızıgül, filmin duygu yüklü olduğunu belirterek, ''Gerçekten salon da bu nedenle duygu yüklüydü. Hep söylediğim bir şey vardı, oyuncu arkadaşlar bu filmde yüreklerini ortaya koydular'' dedi.

75 YAŞINDAKİ AMCANIN ANLATTIKLARI İLHAM OLMUŞ

Filmin sadece göç değil, toplumsal bir hikaye olduğunu ifade eden Kırmızıgül, ''Umarım bu filmde anlatmak istediklerimiz en kısa zamanda insanlarımıza ulaşır. Senaryoyu, 75 yaşındaki bir amcanın anlattığı hikayeden yola çıkarak yazdım'' diye konuştu.

ALTAN ERKEKLİ: DAĞLARIN GÜZELLİĞİNİ GÖRECEĞİZ

Filmde rol alan sanatçılardan Altan Erkekli de bu coşkunun her salonda yaşanacağına emin olduğunu vurgulayarak, ''Mahsun'un söylediği gibi barış için halaylar çekilecek. Bu dağların güzelliğini hep beraber göreceğiz'' dedi.

Tiyatro sanatçısı Yıldız Kenter ise ''Film acıydı, ama bu sancıyı görmemiz gerekiyor'' şeklinde konuştu.

ÜNLÜLER AKIN ETTİ

Galaya, filmin oyuncuları Demet Evgar, Emre Kınay ve Hande Subaşı ile Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, sanatçı Orhan Gencebay, oyuncu Fadik Sevin Atasoy ve manken Azra Akın'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda ünlü isim katıldı. Aşırı kalabalık nedeniyle zaman zaman izdiham oluştu.

Atilla Dorsay (SABAH)
Söyledikleri önemli
Entelektüel bakış açısıyla filme bazı kusurlar bulmak mümkün. Ama filmin başarılı olduğuna inanıyorum. Söylediği sözler çok önemli. Bu sözleri Mahsun Kırmızıgül gibi popüler bir insanın söylemesi de ayrıca önemli.

Tunca Arslan (SİYAD üyesi)
'İstismar' sineması

İstismar sineması denilen türün muazzam bir örneği. Ele aldığı her konuyu istismar edip seyircinin duygularını sömüren bir film. Teknik olarak iyi ama istismarcı yaklaşımı bunun önüne geçiyor.

Nil Kural (Milliyet)
Fikirleri ile cesur
Fikirleri ile cesur, bazı sahneleri ile şaşırtıcı, teknik işçiliği ile pırıl pırıl. Tek kusur, çoklu olay örgüsünün bazı bölümlerinin dağılması olabilir.

Uğur Vardan (Radikal)
Umarım filmin mesajı 'Devlet Baba'ya ulaşır

Yönetmenlerimizin, 'Kimbilir belki bir daha film çekemeyiz,' mantığıyla olsa gerek, yapıtlarına her türlü sorunu doldurma refleksi var. Güneşi Gördüm'de de bu tür bir anlayış hakim gibi. Film, Güneydoğu'daki 'kirli savaş' hakkında bugüne kadar yapılmış en cesur yapımlardan. Umarım filmin mesajları, çok sayıda insana ulaşır. Özellikle de 'Devlet Baba'ya...

Cüneyt Cebenoyan (Birgün)
İyi ve kötü yanları var

Bana kalırsa Güneşi Gördüm'ün olumlu yanları da var; olumsuz yanları da. Meselâ Kürt sorununu terör meselesi olarak koyuyor önümüze, doğru düzgün bir analiz yapamıyor. Ama filmin kadınlara yaklaşımını beğendim.

Esin Küçüktepepınar (SABAH)
İki arada kalmış gibi

Böyle bir konunun Türk sinemasında yer bulması çok cesurca ve önemli. Film yer yer fantastikleşiyor. Film, 'devlet ana' ile 'devlet baba' arasında kalıyor, aynı duruma seyirci de düşüyor.

Murat Özer (SİYAD Başkanı)
Aşama kaydetmiş

Kırmızıgül, Beyaz Melek'e kıyasla yine de bu filmde aşama kaydetmiş. Yapım, Doğu'daki sorunlara yaklaşımıyla dikkate alınmayı hak ediyor.