Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in Gazze'ye yönelik kara operasyonu sürerken İstanbul'a geldi.
Abone olİki gün Türkiye'de kalacak olan Mahmud Abbas ayağının tozuyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü.
Basına kapalı yapılan görüşmesi sonrası iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.
Gül ve Abbas dünyaya Filistin'de kalıcı barışın sağlanması için çağrıda bulundu.
Basın toplantısından satır başları:
ABDULLAH GÜL: Biraz önce çok geniş bir şekilde Sayın Mahmud Abbas ve arkadaşları bizi olup bitenlerle ilgili bilgilendirdiler. Kendilerine de söylediğim gibi hükümetimizin, birinci öncelik ateşkesin sağlanması ve 2012’deki gibi bir mutabakatın ortaya çıkması ve sürdürülebilir bir halin alması. Bu süre içerisinde zaten ambargo altında çok sıkıntılar çeken Gazze’deki Filistin halkı başta olmak üzere bütün Filistinlilere insani yardımların süratle ulaştırılması. Ateşkesin sürekliliğinin sağlanması ve daha sonra da iki devlet vizyonu çerçevesi içerisinde nihai görüşmelerin kalıcı çözümün sağlanması, ama öncelik ateşkesin sağlanıp kara harekâtını denizden havadan saldırıların durdurulması, Filistinli çoluk çocuk masum insanların kanının akmasının engellenmesi.
Türkiye Filistin davasının ve Filistin devletinin halkının yanında olmaya devam edecektir. Böyle kritik bir süreçte sayın Filistin devlet başkanı ve arkadaşlarının Türkiye’yi ziyaret edip istişare etme imkanı sağladılar bundan dolayı teşekkür ediyorum.
MAHMUD ABBAS: Çok çok teşekkür ediyorum. Ben de bu münasebetle Türk hükümeti ve halkına, mübarek Ramazan ayını kutluyorum. Hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Biz sizleri Filistin meselesine ilişkin olarak temel ortak olarak görüyoruz. Yine aynı şekilde Türkiye ile iletişimimizi ve bağlantımızı sürdürüyoruz. Biz bunları yaparken, isterse büyük olaylar olsun, siyasi gelişmeler olsun sürekli biz Türkiye ile istişare içinde bulunuyoruz ve devam edeceğiz.
Aynı zamanda şunu da dile getirmem gerekiyor. BM’deki çabalarımıza ilişkin olarak Türkiye’nin bize vermiş olduğu destek ve rol, gerçekten onur verici bir rol. Bu gelişmelerden sonra uluslararası örgütlere üyelik olsun, onun akabinde Filistinliler arasında uzlaşı sağlanması ve Filistin hükümetinin kurulması gerçekleşti. Bu hükümet kurulduktan sonra gerekli seçimlere geçilecektir.
Tabi İsrail hem Filistinliler arasındaki birliği istememektedir. Aynı şekilde İsrail BM'ye ve uluslararası örgütlere üyeliğimizi istememektedir. İsrail sürekli şekilde bahaneler yaratmaktadır. Esasında olayların başlangıcı Kudüs'teki yakalanan Filistinli gencin yakılması ve onlarca Filistinlinin katledilmesiyle olaylar Gazze'ye sıçradı.
Biz ateşkesin bir an önce sağlanması için çabalarımızı yoğun bir biçimde devam ettiriyoruz. Batı Şeria'da Filistinli gençler ile İsrail arasında çatışmalar sürmektedir.
Her iki yılda bir biz böyle bir yıkımla karşı karşıya kalıyoruz. Biz de her ülke gibi bağımsız bir ülkemiz olsun istiyoruz.