Cezaevleri tüzüğünde değişiklik yapılıyor. Ve Türkçe bilmediğini söyleyenler istediği dilde konuşacak.
Abone olZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER
ANKARA- Kürtçe TV yayını ile radikal bir adım atan hükümet, şimdi de mahkumların ziyaretçileri ile Kürtçe konuşmasının önünü açıyor. Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik tedbirlerinin İnfazı Hakkında Tüzükte Değişiklik Yapılmasına dair tüzük Tasarısı Taslağı hazırlandı. Bu değişiklik ile mahkumların ziyaretçileri ile görüşmelerinde, kendi beyanları ile Türkçe bilmediklerini belirtmeleri halinde istedikleri dilde görüşme yapabilmeleri sağlanacak. Türkçe dışında yapılan bu görüşmeler de, cezaevi yönetimi tarafından kayıt altına alınacak ve suç unsuru içerip içermediğinin belirlenmesi için incelenecek.
Tüzük değişikliği aynen şöyle:
“MADDE 1- 20/03/2006 tarihli ve 2006/10218 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Tüzüğün 88 inci maddesinin ikinci fıkrasının (p) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“p) Telefon görüşmeleri Türkçe yapılır. Ancak, hükümlünün, kendisinin veya görüşeceğini bildirdiği kişinin Türkçe bilmediğini beyan etmesi hâlinde, konuşmanın yapılmasına izin verilir ve konuşma kayda alınır. Kayıtların incelenmesi sonucu, konuşmanın suç teşkil etme ihtimali olan faaliyetler için kullanıldığının anlaşılması durumunda, hükümlünün bir daha aynı kişiyle Türkçe’den başka bir dille konuşmasına izin verilmez,”
Hükümetin yeni Kürtçe açılımı olacak bu değişikliğin gerekçesi de aynen şöyle:
“Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Tüzüğün 88 inci maddesinin ikinci fıkrasının (p) bendinde kapalı ceza infaz kurumlarındaki hükümlülerin telefonla görüşmelerini Türkçe yapmaları ancak, hükümlülerin Türkçe bilmemesi ya da görüşeceğini bildirdiği kişinin mahallinde yaptırılacak araştırma ile Türkçe bilmediğinin tespit edilmesi halinde konuşmanın yapılmasına izin verileceği ve bu konuşmanın kayıt altına alınacağı düzenlenmiştir.
Uygulamada hükümlülerin telefonla görüşme yapacağı kişilerin Türkçe bilip bilmediğinin tespitinde bir kısım sorunlar yaşandığı göz önünde bulundurularak, yapılan değişiklikle bu kişilerin Türkçe bilip bilmediği konusunda hükümlülerin beyanının esas alınması yeterli görülmektedir. Buna göre, hükümlünün telefonla görüşeceği kişinin Türkçe bilip bilmediğinin kolluk tarafından araştırılmasına gerek kalmamaktadır.
Bu şekilde yapılacak görüşmelerin kayıt altına alınmasına ise devam edilecektir. Bu kayıtların incelenmesi sonucu konuşmanın, suç teşkil etme ihtimali olan faaliyetler için kullanıldığının anlaşılması durumunda, hükümlünün bir daha aynı kişi ile Türkçe’den başka bir dille konuşmasına izin verilmeyeceğine ilişkin hüküm korunmaktadır. İncelenen kayıtlarda suç şüphesine ilişkin bilgilere rastlanması durumunda, Türk Ceza Kanununun 279 uncu maddesi uyarınca, bunların, değerlendirilmesi için ilgili adlî makamlara bilgi verilmesi kamu görevlileri bakımından yasal bir zorunluluktur.
Açıklanan nedenlerle bu değişiklik Taslağı hazırlanmıştır. “