Yargıtay'ın AK Parti'yi kapatma istemiyle başvurduğu Anayasa Mahkemesi heyetinin önünde üç seçenek var. Neler mi?
Abone ol Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın AKP’yi kapatma istemiyle başvurduğu 11 üyeli Anayasa Mahkemesi heyetinin önünde üç seçenek bulunuyor.Mahkeme kararlarına itiraz yolu olmadığından, AK Parti ya kapatılacak, ya Hazine yardımı belli bir oranda veya tamamen kesilecek ya da dava reddedilecek.
- Anayasada 3 Ekim 2001’de yapılan ve daha sonra Siyasi Partiler Yasası’na uyarlanan değişikliklerle siyasi partilerin kapatılması güçleştirildi. Daha önce bir siyasi partinin temelli kapatılması için Yüksek Mahkeme heyetinin salt çoğunluğu olan 6 üyenin kapatma yönünde oy kullanması yeterli sayılırken, değişikliklerle kapatma için en az 7 üyenin oyu zorunlu kılındı.
- Yine yapılan değişiklik uyarınca Yüksek Mahkeme üyelerine, temelli kapatma yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre ilgili siyasi partinin Hazine yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılmasına karar verme hakkı getirildi. 7 üye temelli kapatma yerine bu yönde bir karar verirse AKP kapatılmayacak. Ancak, devlet yardımı kısmen veya tamamen kesilecek.
- Heyet iki seçenek yönünde de karar vermezse o zaman dava reddedilecek.
- Anayasa Mahkemesi’ne açılan kapatma davalarında, ceza davası prosedürü izleniyor. Yargıtay Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianame yarın Anayasa Mahkemesi üyelerine dağıtılacak. Raportör, ilk incelemeyi yaparak, iddianamede ve dava dosyasında usul yönünden eksiklik olup olmadığını belirleyecek. Yüksek Mahkeme, rapor hazırlandıktan sonra toplanarak, iddianamenin kabul edilip edilmeyeceğine yönelik bir karar verecek. İddianame kabul edilirse, “tensip tutanağı” hazırlanacak. İddianamede eksiklikler tespit edildiği takdirde “iadesi” yoluna da gidilebilecek. Eksiklikler düzeldikten sonra davaya başlanacak.