BIST 10.001
DOLAR 35,32
EURO 36,48
ALTIN 3.030,80
HABER /  GÜNCEL

Mahkeme YGS için son kararını verdi!

Ankara 7. Mahkemesi YGS'nin iptal edilmesine ilişkin başvuruyu reddetti

Abone ol

Ankara 7. İdare Mahkemesi, YGS'deki şifre iddiaları üzerine sınavın yürütmesinin durdurulması istemini reddetti.

YGS'deki şifre iddiaları üzerine sınavın iptali istemiyle Konyalı bir öğrenci adına Ankara 7. İdare Mahkemesinde dava açan avukat Ahmet Gürol Şağban, sınavın iptali ve yürütmesinin durdurulmasını istemişti. Davayla ilgili ilk incelemesini yapan Ankara 7. İdare Mahkemesi, yürütmenin durdurulması istemini reddetti.

Ankara 7. İdare Mahkemesi dün bir ara karar vererek, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından yürüttükleri soruşturmayla ilgili evrakı ve varsa bilirkişi raporunu talep etmişti. Mahkeme yetkililerinden alınan bilgiye göre, dünkü ara kararla ilgili istenen belgelerin geldiği, heyetin bu belgeleri değerlendirdiği belirtildi. Mahkeme Başkanı ve iki üyenin katılımıyla yapılan değerlendirme sonucu yürütmenin durdurulması isteminin reddedildiği öğrenildi.

Heyet, İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27. maddesinin 2. fıkrasındaki ''İdari mahkemeler, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebilirler'' hükmündeki şartlar oluşmadığından, yürütmenin durdurulması isteminin reddedildiği bildirildi.

Davalı Şağban'ın, 7 gün içinde karara itiraz hakkı bulunuyor. İtirazı, Ankara Bölge İdare Mahkemesi karara bağlayacak.

SORUŞTURMA İÇİN İSTENEN EVRAK YÖK BAŞKANLIĞINDA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ''YGS'deki şifre'' iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında, ÖSYM Başkanı Ali Demir, YGS Koordinatörü ve diğer yetkililerle ilgili soruşturma izni talebini içerir evrakı, YÖK Başkanlığına gönderdi.

DAVA NASIL BAŞLADI?

Avukat Ahmet Gürol Şağban, sınavda şifre iddiaları ile ilgili Konyalı bir öğrenci adına Ankara 7. İdare Mahkemesine dava açmıştı.

Mahkeme, ÖSYM'den savunma istemişti. ÖSYM, önceki gün savunmasını ilgili mahkemeye verdi. ÖSYM'nin 17 sayfadan oluşan savunmasında; basın yayın organlarında YGS'de gizli şifre başlığı altında ÖSYM'yi yıpratıcı, sınava katılan adaylarda sınava yönelik tereddüt oluşturmak gayreti içinde bir takım iddialar yer aldığı ifade edildi.

MAHKEME ÖNÜNDE EYLEM

Bu arada, kendilerine ''Emek hırsızı ÖSYM grubu'' adını veren bir grup öğrenci, mahkeme önünde eylem yaptı. Gruptakiler, ÖSYM ve hükümet aleyhinde pankart ve döviz açarak, benzer içerikli sloganlar attı.

Grup adına yapılan açıklamada, YGS'de şifrenin gerçekleştiğinin kanıtlandığı öne sürüldü.

''En yetkili ağızlardan bile dolaylı olarak itiraf edilen haksız uygulamanın giderilmesi ve sorumluların cezalandırılması'' istenen açıklamada, açık bir hukuka aykırılık olduğu savunuldu.

'ŞİFRE İPTAL İÇİN YETERLİ'

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''Şayet ÖSYM'nin açıklamasındaki gibi şifre sisteminin sehven yapıldığı kabul edilse bile, bu hatada bir hukuka aykırılıktır. İdarenin faaliyetlerinde hata olmaz, hizmet kusurlu olur. Kusura dayanılarak yapılan işlemin de iptali gerekir. Bu amaçla haftalardır eylemler yapıyor, imza kampanyaları gerçekleştiriliyor, demokratik, barışçıl bir mücadele yürütüyoruz. Tek isteğimiz çalışarak, hakkımızla üniversiteye girebilmek, meslek sahibi olabilmektir. Şifrelemenin yanlışlıkla yapıldığının kabul edilmesi bile sınavın iptal edilmesi için yeterlidir.''

ÜÇ GÜNDE NASIL KARAR VERİLDİ?

Bütün bunlar göz önüne serilmesine rağmen savcının konuyla ilgili takipsizlik kararı verdiği anlatılan açıklamada, ''KPSS ile ilgili 9 aydır karar veremeyen savcılıktan bu sınavla ilgili karar 3 günde nasıl çıktı?'' diye soruldu.

Açıklamada, sınavın iptal edilmesi istenerek, grubun talepleri karşılanana kadar eylemlerini sürdüreceği belirtildi.