Bosna'daki savaş sırasında, cinayet ve daha birçok suçtan ceza alan Momçilo Krayişnik hakkında tahliye kararı verildi.
Abone olBosna'daki savaş sırasında, Bosna Sırp Cumhuriyeti (RS) Meclis Başkanlığı yapan ve Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinde, Sırp olmayan sivillere yönelik insalık suçu işlemek, insanları sürgüne gördermek, cinayet ve daha birçok suçtan ceza alan Momçilo Krayişnik hakkında tahliye kararı verildi.
CEZAEVİNDEKİ İYİ HALİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULDU
Mahkeme Başkanı Theodor Meron, Krayişnik'in 24 Ocak'ta yaptığı "erken tahliye" başvurusunu değerlendirerek, mahkumun ''cezaevindeki iyi halini'' göz önünde bulundurarak tahliye kararı verdi.
Mahkemeden yapılan açıklamada, karar alınırken, Krayişnik'in cezaevindeki durumu, yeniden benzer suçlar işleme riski ve psikolojik durumu hakkındaki raporların değerlendirildiği bildirildi.
Mahkeme Başkanı Meron da konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Krayişnik'in rehabilitasyon sürecinin tamamlandığını belirterek, yeniden topluma karışması durumunda benzer suçları işleme olasılığının çok küçük olduğunu ifade etti.
Meron, açıklamasında ayrıca, Krayişnik'in cezasının üçte ikilik kısmının 3 Ağustos'ta tamamlanacağını ve mahkumun 1 Eylül itibariyle serbest bırakılacağını belirtti. Meron açıklamasında, ''Krayişnik, rehabilitasyon sürecinde önemli gelişme kaydetti. Ayrıca cezaevindeki iyi hali de göz önüne alınarak erken tahliyesine karar verildi'' ifadesini kullandı.
MMOMÇİLO KRAYİŞNİK'İN İŞLEDİĞİ SUÇ
Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da 3 Nisan 2000'de tutuklanan Krayişnik, Sırp olmayan sivillere yönelik insanlık suçu işlemek, insanları sürgüne gördermek, cinayet gibi birçok suçtan hüküm giymişti. Mahkeme, Krayişnik hakkında, 27 Eylül 2006'da, 27 yıl hapis cezası vermişti.
Daha sonra, yapılan temyiz başvurusunun ardından Krayişnik'in cezası 17 Mart 2009'da 20 yıla düşürülmüş, 7 Eylül 2009'da ise Krayişnik cezasının kalanını çekmek üzere İngiltere'ye götürülmüştü. Krayişnik daha önce, 2010, 2011 ve 2012 yıllarında da erken tahliye için başvurmuştu.
BU MÜSLÜMANLARA KARŞI BİR MAHKEMEDİR
Kararın açıklanmasının ardından, açıklamada bulunan Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç, "Galiba Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Başkanı Theodor Meron, soykırımı işleyenleri ödüllendirilmek için görevlendirildi" dedi.
Subaşiç, "Bütün bunlar, 11 Temmuz tarihi zamanında, çocuklarımızı toprağa vermesi sırasında meydana geliyor. Bu bize yapılan üçüncü soykırımdır. Birincisi sevdiklerimizi öldürdüklerinde, ikincisi o sevdiklerimizin kemikleri tespit edildiğinde, üçüncüsü de bu suçları yapanların serbest bırakıldığında. Bu Müslümanlara karşı bir mahkemedir" diye konuştu.
Subaşiç, Mahkeme Başkanı Meron'un tüm suçluları serbest bırakacağını iddia etti.
Meron'un istifa etmesi için daha önce çağrıda bulunduklarını bildiren Subaşiç, şunları söyledi:
''Kendisi Srebrenitsa'ya gelmişti ve orada soykırımın işlendiğini kabul etmişti. Şimdi de tüm Srebrenitsa kurbanlarını sırtından bıçakladı. Herkesi serbest bırakacaklar. BM, nasıl soykırım işlenmesine izin verdiyse Meron da tüm katillerin serbest olmasına izin verecektir."