Anayasa Mahkemesi günboyu süren toplantının ardından tarihi kararı açıkladı. İşte o karar..
Abone olAnayasa Mahkemesi, cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylamasını Anayasaya aykırı bularak, yürürlüğünü durdurdu.
Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, Yüksek Mahkemenin toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Ankara Milletvekili Önder Sav ile 132 milletvekilince 11. cumhurbaşkanının seçimi konusunda TBMM'deki oylamaya ilişkin yapılan itirazı görüşerek, karara bağladığını bildirdi.
KARARIMIZ YÜRÜTMEYİ DURDURMA YÖNÜNDE
Kılıç, kararı şöyle açıkladı: ''11. Cumhurbaşkanının seçimine ilişkin ortaya çıkan Cumhurbaşkanı seçiminde gözetilmesi gereken toplantı yeter sayısı ile ilgili TBMM'nin 27 Nisan 2007 günlü 96. birleşimindeki oylamaya ilişkin kararın bir içtüzük değişikliği niteliğinde görüldüğü, bunun da anayasaya aykırı olduğu, Haşim Kılıç ve Sacit Adalı'nın karşı oyu ve oyçokluğuyla, içtüzük değişikliği niteliğinde görülen TBMM'nin söz konusu kararının yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmiştir.''
BUNDAN SONRASI MECLİS'İN İŞİ
Kılıç, bundan sonraki uygulamaların tamamen TBMM'nin iradesi dahilinde yapılacak işlemler olduğunu ifade etti. Haşim Kılıç, kararın gerekçesini en kısa süre içerisinde yazıp yayınlayacaklarını belirterek, ''Gerekçede neden içtüzük kuralı ve neden anayasaya aykırı olduğu açıklanacaktır'' dedi.
HERŞEY SİL BAŞTAN
TBMM Danışma Kurulu Meclis Başkanı Bülent Arınç başkanlığında saat 11:00'de toplanacak. 1 tur oylama geçersiz sayıldığı için yeni bir seçim takvimi belirlenecek. Takvim bu toplantıda ilan edilecek. Dolayısıyla ikinci tur oylama yarın yapılmayacak. Herşey sil baştan başlayacak.
TEPKİLER
AK PARTİ; AK Parti adına açıklamayı Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek yaptı. Çiçek, cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda devam edeceğini söyledi. Erken seçim çağrılarına da "olumlu" yanıt verdi. Ancak bunun için 25 yaşındakilerin seçilebilmesi için anayasal düzenlemeyi şart koştu.
CHP TEPKİSİ; Deniz Baykal Anayasa Mahkemesi'nin aldığı bu karar ile Türkiye'nin önünü açtığını söyledi. İktidarın seçim şartına ise "Önce seçim kararı alın sonra bakarız" yanıtını verdi.
ANAVATAN TEPKİSİ; Mumcu "keşke muhalefet mahkemeye gitmeseydi" vurgusu yaparak Anayasa Mahkemesi'nin kararına saygılı olacaklarını söyledi. Mumcu, cumhurbaşkanını halkın seçmesini istedi ve bu yönde yapılacak değişikliğe ön koşulsuz destek vereceklerini ilan etti. //