BIST 9.637
DOLAR 34,57
EURO 36,27
ALTIN 2.969,91
HABER /  GÜNCEL

Mahkeme kararı: FETÖ dini cemaat değil, istihbarat servisi

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nin gerekçeli kararı: Kamu kurum ve kuruluşlarına sızan örgüt üyelerinin,kullandıkları teknikler göz önüne alındığında, ortadaki örgütün bir dini cemaat olmayıp bir istihbarat servisi olduğu açıktır..."

Abone ol

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Lojistik Destek Merkezi ve Arıcılar Camisi'nin işgal edilmesine ilişkin davanın gerekçeli kararında, örgütün dini cemaat değil, istihbarat servisi olduğu belirtildi.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi, 10 Ekim'de karara bağladığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Lojistik Destek Merkezi ve Arıcılar Camisi'nin işgal edilmesine ilişkin davadaki tutuklu 7 sanıktan 5'inin ağırlaştırılmış müebbet ve 200'er yıl hapis cezası, 2 sanığın da müebbet ile 166'şar yıl hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin gerekçeli kararın yazımını tamamladı. 

Mahkemenin 86 sayfalık gerekçeli kararında örgütün amaç ve stratejisi doğrultusunda kamu ve kuruluşlarına sızan ve kendini gizleyen mensuplarının, yürüttükleri kamu görevi gereği elde ettikleri bilgi ve belgeleri kurum dışına çıkartarak örgüte aktardıkları anlatıldı.

TEDBİR DEDİKLERİ İSTİHBARATA KARŞI KOYMA TEDBİRİ

Kararda FETÖ'nün dini bir cemaat değil de neden istihbarat örgütü olduğu şöyle özetlendi:

"Örgüt liderinin tedbir diye tanımladığı gizlilik stratejisi, terör örgütleri ve istihbarat servislerince uygulanan ve istihbarat literatüründe İKK (istihbarata karşı koyma) olarak adlandırılan koruyucu güvenlik tedbirlerindendir. Örgüt liderinin belirlediği strateji çerçevesinde kamu kurum ve kuruluşlarına sızan örgüt üyelerinin, yine istihbarat literatüründe espiyonaj ve kontraespiyonaj olarak tanımlanan teknikleri kullanmaları göz önüne alındığında, ortadaki örgütün bir dini cemaat olmayıp bir istihbarat servisi olduğu açıktır."

CIA YÖNETİCİLERİNİN REFERANSI İLE OTURUM ALDI

Gerekçeli kararda. 1990'lı yılların başından itibaren yurt dışına açılmaya başlayan örgütün, hızlı büyümeyle kısa zamanda dünya genelinde 160 ülkede faaliyet gösterir hale geldiği ifade edilerek, 21 Mart 1999'da sağlık sorunlarını gerekçe göstererek ABD'ye giden Fetullah Gülen'in aralarında eski CIA Yöneticisi George Fidas, eski CIA Ajanı Graham Fuller, eski CIA Ajanı ve eski ABD'nin Ankara Büyükelçisi Morton Abromowitz'in de bulunduğu 27 kişinin referans mektupları sayesinde burada oturma izni aldığı kaydedildi.

GÜLEN PENSİLVANYA'DA CIA KORUMASINDA

Gülen'in, Pensilvanya'da CIA koruması altında ikamet ettiği ve örgütü de buradan yönettiği belirtilen kararda, örgütün, devlet modeline paralel bir yapılanmayla gizlice başta siyaset, mülkiye, adliye, askeriye ve emniyet olmak üzere devletin tüm kılcal damarlarına sızarak yasama, yürütme ve yargıda kadrolaşarak teşkilatlandığı dile getirildi. Kararda, Gülen'in konuşmalarından alıntılar yapıldı.