BIST 9.949
DOLAR 35,24
EURO 36,69
ALTIN 2.981,48
HABER /  DÜNYA

Mahalleye haciz şoku

Bursa’nın Gemlik ilçesinde emlakçı mağduru olan onlarca kişi, evlerinin haczedileceği tehlikesiyle sokaklara döküldü. Yıllar önce tapu verec...

Abone ol

Bursa’nın Gemlik ilçesinde emlakçı mağduru olan onlarca kişi, evlerinin haczedileceği tehlikesiyle sokaklara döküldü. Yıllar önce tapu vereceğini söyleyen emlakçının ölümü, işleri devralan oğlunun da iflas etmesi üzerine tapusuz evleriyle ortada kalan 160 hane, tek tapuya gelen haciz şokuyla sarsıldı.
Edinilen bilgiye göre, Gemlik’teki 160 ayrı kişi, 17 yıl önce emlakçılık yapan A.A.’dan, tapularını almak kaydıyla Gencali köyü Derayatağı mevkiinden çeşitli büyüklükte araziler aldı. Aldıkları araziler üzerine, evini ocağını kuran Kumsazlılar, tapu için sık sık emlakçının kapısını çaldı. Tapunun tek bir kişi üzerine olduğunu ve parselasyon işlemlerin ardından her bir kişiye yeni bir tapu çıkacağını söyleyen emlakçı A.A.’nın, buna ömrü yetmedi ve 9 yıl önce hayatını kaybetti. İşleri devralan oğlu M.A.’nın ise, üzerinde 160 ayrı kişinin hakkı bulunan tek tapuyu ipotek ederek, kredi çektiği ileri sürüldü. M.A.’nın aldığı kredinin temerrüde düşmesi üzerine korkulan oldu. Kapıya dayanan alacaklılar, toplam 22 dönümlük 2 ayrı parseli haczetmek için kolları sıvadı. Bu araziler üzerinde evleri bulunan vatandaşlar ise emlakçı mağduru olduklarını ifade ederek, ayaklandı. Hukuk savaşına hazırlanan aileler, "Burada 160 hane bulunuyor. Şimdi herkes hiçbir suçu olmamasına rağmen başkasının borcu yüzünden evinden olma tehlikesiyle karşı karşıyalar. Yetkililer, sesimize kulak versin. Bu sıkıntımız çözülsün. Bizim ne günahımız var ki?" dedi.

"MÜVEKKİLLERİMİZ ADINA GEREKLİ MÜRACAATLARI YAPACAĞIZ"
Mağdur vatandaşlar adına konuşan Mehmet Yurtsever, arazisini, herkes gibi emlakçı A.A.’dan 16 yıl önce aldığını ifade ederek, "Emlakçı A.A. bizi yıllarca, ’Tapunuzu sonra vereceğim’ diyerek oyaladı. 2004 yılında vefat etti. İşleri oğlu M.A. devraldı. Bir süre sonra çektiği krediyi ödemeyince her şeyine haciz konmuş. Üzerinde 160 kişinin hakkı bulunan, bizim arazilerimizin tapusu da ondaydı. Hiçbir suçumuz olmamasına rağmen bizler evimizden olacağız. Hakkımızı aramak için hukuk savaşı başlattık. Ellerimizde resmi köy senedi, emlakçı ile yaptığımız sözleşmeler mevcut. Mağduriyetimiz giderilsin" dedi.
Diğer mağdur insanlar da, emlakçı baba-oğlun mağduru olduklarını ve hiçbir günahı olmamalarına rağmen evlerinden olacaklarını anlatarak, "Yetkililer, sesimize kulak versin. Bayram üstü şoktayız" diye konuştu.
Onlarca mağdur insan için hukuk savaşı başlattıklarını ifade eden Avukat Özgür Aksoy, daha önce imara açık olmayan bu bölgedeki tarla sahiplerinin özel parselasyonlar yapıp, arazilerini bu insanlara sattığını ifade ederek, "Her birinin 10-12 yıllık bir mazisi var. Bugün gelinen noktada da arsa sahibi, bankalara ipotek vererek kredi kullanmış. Bunu ödeyemeyince başta bankalar ve çeşitli icra alacaklıları burasıyla ilgili haciz kararı almış. Ve satış işlemlerine bile başlanmış" dedi.
Söz konusu yerle alakalı Gemlik Belediyesi ile ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin imar çalışması yaptığını öğrendiklerini kaydeden Aksoy sözlerini şöyle sürdürdü:
"1/1000’lik planlar çıkmak üzere olduğunu öğrendik. Ayrı ayrı parseller halinde buranın artık mülkiyete konu olması da mümkün. Tapuların, buradaki özel parsel sahiplerine çıkması hiç de öyle kolay değil. Kısa sürede de olacakmış gibi gözükmüyor. Muhtemelen bir uzlaşma zemini aranacaktır. İnsanlar birlikte hareket etmelidir."
Bu arada Avukat Aksoy, tapu sahibi M.A. ile yaptıkları görüşmede arazi satışlarının babası tarafından yapıldığını doğruladığını ifade ederek, “Emlakçının borcunu ödemeye niyeti var. Ama buna durumu el vermiyor” şeklinde konuştu.
(İHA)