TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, İstanbul'da Türk-Alman Üniversitesi kurulmasına ilişkin kanun tasarısı kabul edildi.
Abone olGörüşmeler sırasında CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu'nun “kız öğrencilerin girmekten utandığı mahallelerde üniversite var” sözüne, Ak Parti Kocaeli Milletvekili Muzaffer Baştopçu “Türkiye'de yaşıyorsun. Utanılacak hiçbir mahalle yoktur” diyerek tepki gösterdi.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, tasarı hakkında komisyona bilgi verdi. Almanya ile ortak tarih ve yakın ilişkiler ile halklar arasındaki temasların, eğitim alanında çok önemli iş birliği fırsatı sunduğunu belirten Çubukçu, Türk-Alman Üniversitesinin kurulmasının, Alman sanayi kuruluşlarının ve üniversitelerin birikimini ülke yükseköğrenimine taşımak, öğrenci değişimleri yapmak, kısa ve uzun süreli Alman akademik öğretim personelinin Türkiye'ye gelmesi gibi birçok alanda kazanımlar sağlayacağını kaydetti.
Almanya'da 2 milyon 700 bin Türk kökenli göçmen bulunduğunu bildiren Çubukçu, yaklaşık 2 yıl önce Berlin'de Türkiye ile Almanya arasında imzalanan anlaşmanın geçen yıl Genel Kurulda kabul edildiğini, bu anlaşma doğrultusunda üniversitenin kurulacağını anımsattı.
Eğitim dilinin Türkçe ve Almanca olacağını, gerektiğinde İngilizceye de yer verileceğini belirten Çubukçu, diplomaların, müfredat ve bunların kalitesinin güvence altına alınması ve bu temelde her iki ülke tarafından karşılıklı tanınacağını bildirdi.
Çubukçu, üniversitenin kurulması için gerekli arazi, bina ve altyapı ile üniversitenin sürekli giderlerinin Türk tarafından karşılanacağını, Almanya'dan ise kısa ve uzun süreli akademik öğretim personel gönderileceğini kaydetti.
“ALMANYA'DA DA ÜNİVERSİTE KURULMALI”
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, iki ülke arasında karşılıklılık ilkesinin olması gerektiğini belirterek, Alman-Türk Üniversitesi adında Almanya'da bir üniversite kurulması gerektiğini savundu.
CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin, Almanya'da bir üniversite kurulmasının orada yaşayan Türkler için gerekliliğine dikkati çekti. Ergin, Türk-Alman Üniversitesinde güzel sanatlara önem verilmesini istedi.
CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, üniversitenin devlet tarafından kurulacağını ve bütçesinin de karşılanacağını belirterek, Almanya'nın sadece akademik kadroların gidip gelişindeki masrafları karşılayacağını söyledi.
Türkiye'nin bu üniversiteyi kurmakla büyük yükümlülükler altına girdiğine dikkati çeken Hamzaçebi, Almanya'da da bir üniversite kurulmasının sağlanması gerektiğini kaydetti.
CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Almanya'da üniversite kurulmasını önemsediğini söyledi. Türk-Alman Üniversitesinin İstanbul'a kurulmasına karşı çıktığını belirten Öztrak, “Neden üniversite İstanbul'a kuruluyor? Üniversite kurulacak, İstanbul'dan başka kent mi yok? İstanbul, üniversiteye doymadı mı?” diye sordu.
Bakan Çubukçu, geçtiğimiz günlerde Alman Milli Eğitim Bakanını Türkiye'de ağırladıklarını belirterek, Almanya'da bir üniversite kurulması için Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişim başlattıklarını bildirdi.
YÖK Başkanvekili Ömer Demir, Dışişleri Bakanlığına, Almanya'da üniversite kurulması yönünde yazı gönderdiklerini kaydetti.
CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı, İzmir'de Alman üniversitesi kurulması için girişimde bulunulduğunu anımsattı.
Bir vakıf tarafından kurulması planlanan üniversite için İzmir'in Çeşme ilçesine bağlı Alaçatı'da gerekli arazi tahsisi yapıldığını anlatan Baratalı, sivil toplum örgütlerinin desteklediği bu üniversitenin kurulması için 15 milyon lira teminat istendiğini, bunun için faaliyete geçirilemediğini söyledi.
Nimet Çubukçu, üniversitelerin devlet veya vakıflar tarafından kurulma imkanı olduğunu belirterek, vakıf üniversitelerinde eğitimin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla teminat istendiğini bildirdi.
“UTANDIKLARI MAHALLEYE GİRME TARTIŞMASI”
CHP'li Aslanoğlu, öğrencilerin dil eğitimi almasının önemine değindi. Bazı vakıf üniversiteleri tarafından kurulan üniversitelerin mahalle aralarında kurulduğunu belirten Aslanoğlu, “Bina mülkiyeti olduğu için mahalle aralarında üniversite kurulmasına izin veriliyor, ama 49 yıllığına vakfa devredilen yerler için üniversite izni verilmiyor” dedi.
Aslanoğlu'nun “Bazı üniversitelerin kurulduğu öyle mahalleler var ki... Kız çocukları, o mahalleye girmekten utanıyor” sözü tepkilere yol açtı. Ak Parti'li Baştopçu, “Utanılacak mahalle yok. Hangi mahalle gel göster” diyerek Aslanoğlu'na tepki gösterdi.
“Ben de oralara girmekten utanıyorum” diyen Aslanoğlu, “Bir kız çocuğunun girilmesinde sakınca olan mahallelerden bahsediyorum” dedi.
Baştopçu, “Utanıyorsan sen girme” diyerek, hangi mahalleden veya hangi üniversiteden bahsettiğini açıklamasını istedi.
Aslanoğlu'nun “Ben kızımı göndermiyorum, sen gönder” sözü, bağrışmalara yol açtı. Baştopçu, kendisine parmak sallayan Aslanoğlu'na “Parmak sallama...” diyerek tepki gösterdi.
Aslanoğlu, bar veya pavyonların bulunduğu mahallelerde okul açılmasına izin verilmesini gündeme getirdiğini söyledi. Baştopçu, “Hangi üniversite ise söyle ruhsatını iptal ettirelim. Gel gidip birlikte suç duyurusunda bulunalım” dedi. Aslanoğlu, söz konusu mahalle ve üniversitenin ismini vermeyerek, “Git kendin bul” karşılığını verdi.
YÖK Başkanvekili Demir, YÖK'ün üniversitelerin kurulduğu yerler konusuna hassasiyet gösterdiklerini belirterek, üniversite kurulması için ruhsat verilmeden önce kurul üyesi iki kişinin üniversite kurulacak mekanlarda inceleme yaptığını, Genel Kurula olumlu bilgi vermediği takdirde ruhsat verilmediğini bildirdi.
Demir, “Konu, bizim için önemli. Eğitime uygun mekan olmasını önemsiyoruz” dedi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından İstanbul'da Türk-Alman Üniversitesi kurulmasına ilişkin tasarı kabul edildi.