BIST 10.001
DOLAR 35,33
EURO 36,48
ALTIN 3.033,43
HABER /  GÜNCEL

Magnezyumun önemi

Günlük hayatımızda şikayet ettiğimiz birçok rahatsızlığı mağnezyum eksikliğinden kaynaklanıyor.

Abone ol

Günlük hayatımızda şikayet ettiğimiz birçok rahatsızlığın, magnezyum eksikliğinden kaynaklandığını ve hatta yüksek seviyede magnezyum eksikliğinin, ölüme bile sebebiyet verebileceğini biliyor musunuz ?

Magnezyum, insan vücudu için hayati önem taşıyan 11 mineralden biri olup, enerji gerektiren tüm metabolik olayların yürütülmesinde başrolü oynamaktadır.

Aslında vücudumuz için gereken Magnezyum"u günlük diyetimiz ve içtiğimiz su ile almamız gerekir. Ancak tarımda hormon kullanımının yaygınlaşması, içme suyu
olarak sert suların tercih edilmemesi ve fast food tarzı yiyeceklerin tüketimi
ile ne yazık ki aldığımız magnezyum miktarı gün geçtikçe azalmakta ve tehlikeli seviyelere düşmektedir.

Amerika Birleşik Devletleri"nde yapılan bir araştırmada 1940-1994 yılları arasında 32 milyon kişinin Magnezyum eksikliğinden yaşamını yitirdiği ve toplumda Magnezyum eksikliği görülme oranının %10-20 arasında olduğu ortaya çıkmıştır

Magnezyum neden gerekli?

Magnezyum olmadan vücutta enerji dönüşümü olmaz, insanlarda metabolik aktiviteler meydana gelmez. Magnezyum vücudumuzda bir ön faktör gibi rol oynayarak 300 den fazla enzimatik reaksiyona girer. Kemiklerin güçlenmesini sağlar. Karbonhidrat metabolizmasında en temel görevleri alır. Canlıların
yaşamında temel olan proteinlerin yapımından sorumludur.

Magnezyumun yaşamsal organımız kalp üzerinde de olumlu etkileri vardır. Aritmilerin tedavisi ve kalp krizinin tedavisinde kullanılan magnezyum, kalp kasının kasılma şiddetini azaltır. Kalbin daha az enerji ve oksijen kullanmasını sağlar. Başka bir deyişle Kalbin ekonomik çalışmasın sağlar.

Bu bilgiler ışığında magnezyum eksikliğinin insan yaşamında son derece önemli olduğu gerçeği ortaya çıkmaktadır.Ancak günümüz koşullarında ne yazık ki doğal yollar ile bu eksikliği gidermek gün geçtikçe zorlaşmaktadır.

Yeterli seviyede magnezyum alınmazsa ne olur ?
Kaslarda gerilmeler ve kramplar, sersemleme, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik, yorgunluk hissi, kadınlarda ağrılı adet, ellerde iğnelenme hissi, uyuşukluk, migren, gerilim tipi baş ağrısı , bulantı, kusma ve çarpıntı gibi ortaya çıkan belirtiler vücudumuzda magnezyum eksikliğinin habercisi olabilir.

Kimin Daha Fazla Magnezyuma İhtiyacı Var ?
- Yaşlılarda
Yaş ilerledikçe birlikte magnezyum alımında azalma ve atılımda artış görülebilir.Yaşlılığa eşlik eden hipertansiyon ve diyabet gibi hastalıklar kişilerin yaptıkları diyetle birlikte daha az magnezyum almalarına yol açmaktadır. BU hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar ise vücuttan daha fazla magnezyum atılımına yol açmaktadır.Yine yaş ilerledikçe ortaya çıkan kemik erimesi ( osteoporoz ) riski dışarıdan magnezyum takviyesi ihtiyacını doğurur. Günlük magnezyum ihtiyacı, 65 yaş üstündekiler için 350 mg." a kadar çıkmaktadır

- Kadınlarda
Adet dönemi başlangıcında ve devamında alınan magnezyum takviyesi adet sancılarını azaltır. Ayrıca hamileler ve emziren kadınların çoğunlukla beslenme yoluyla kapatılamayan bir magnezyum ihtiyacı vardır. Hamileliğin sorunsuz geçmesi ve çocuğun sağlıklı gelişmesi için annenin yeterli miktarda magnezyum alması çok önemlidir.

- Sporcularda
Spor faaliyetleri sırasında kas etkinliğinin artışına bağlı olarak magnezyum tüketimi artar. Öte yandan fazla terleme yoluyla da çok fazla magnezyum kaybettikleri için krampların oluşmasını önlemek ve performanslarını arttırmak üzere sporcuların magnezyum kaybını dengelemesi gerekmektedir.

- Şeker hastalarında
Diyabetikler sık idrara çıktıklarından magnezyum kaybı da fazladır.
Bu kişilerin düşük kalorili beslenmeleri gerektiğinden artan magnezyum
ihtiyacı da çoğu zaman karşılanamaz. Çarpıntı, titreme ve halsizliği önlemek üzere magnezyum takviyesi gerekmektedir.

- Kalp ve özellikle hipertansiyon hastalarında
Magnezyumun eksikliği kalp şikayetlerinin ve kalp ritim bozukluklarının artmasına neden olabilir. Bunun yanısıra klinik çalışmalar, magnezyumun hipertansiyonu düşürdüğünü göstermektedir.

Magnezyum gereksinimi

Yetişkin bir kişinin günlük magnezyum ihtiyacı Dünya Sağlık Teşkilatı"na göre 300 mg. dır. Ancak magnezyum ihtiyacı özellikle hamile kadınlar ve emziren annelerde, iki katına kadar çıkabilmektedir. Gebelik döneminde görülen krampların çözümü magnezyumdur. Bu anlamda, sağlıklı çocuk doğumunda ve gelişiminde magnezyum ihtiyacını kesinlikle gözden kaçırmamak gerekmektedir

Ayrıca magnezyum, alkol tüketimi, yoğun zihinsel faaliyetler, fiziksel stres ve stres durumlarında, magnezyumun atılmasına neden olan ilaçların kullanımında magnezyum gereksinimi artmaktadır.