BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Magazin programlarına gözaltı

RTÜK, magazin programlarını masaya yatırdı. Yasal değişiklik için düğmeye basıldı.

Abone ol

Ekranlarda fuhuşa teşvik eden programlara ağır cezalar verilecek. Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanlığı, televizyon kanallarındaki magazin programlarını masaya yatırdı. Zahit Akman başkanlığında geçen hafta Abant'ta toplanan RTÜK yönetimi, uzun zamandır gündemde olan RTÜK Yasası değişikliği için çalışma başlattı.

Mevcut yasayı değerlendiren üyeler, RTÜK'e gelen izleyici şikayetlerinin tamamına yakınının "magazin programları" kaynaklı olduğuna dikkat çektiler. Magazin programlarında Türk aile yapısını dejenere eden yayınların önlenmesi gerektiği görüşünü benimseyen üyeler, son dönemde bazı yarışma programları ile fuhuşun teşvik edildiği ve teşhircilik yapıldığı kanatine vardılar. RTÜK üyeleri, bu tür programlara karşı, ekran karartma cezasının yanı sıra ağır para cezaları uygulamasının caydırıcı olacağı konusunda fikir birliğine vardı.

TBMM'YE GETİRİLECEK
RTÜK Yasası'nda değişiklik öngören yasa taslağı çalışmasına başlayan üyeler, çok ağır para cezalarını yasa metnine koyma kararı aldı. RTÜK Yasası değişiklik taslağının ağustos ayı sonunda Başbakanlık'a teslim edilmesi hedefleniyor. RTÜK yönetimi, eylül ayında TBMM'nin açılmasıyla birlikte 2007'ye yeni yasa ile girmeyi amaçlıyor. Son olarak bir kanalda yayınlanan "Lolita" yarışmasında, 18 yaşından küçük kız çocuklarının, "manken"liğe hazırlanmasını içeren program, manken dünyasından bile tepki almıştı.

İHALE YİNE ERTELENDİ
Hükümetin, televizyon kanalları için yeni frekans ihalesini "rafa kaldırmayı" planladığı öğrenildi. Frekans ihalelerinden önce, sayısal yayıncılığı öne çıkarmayı planlayan AK Parti Hükümeti'nin, sayısal yayıncılığın yerleşmesinin ardından 8-10 yıl içinde frekans ihalesine çıkmayı planladığı iddia edildi. Bu çerçevede Haberleşme Yüksek Kurulu, sayısal yayıncılığın teşvik edilmesi için çalışmalarını sürdürüyor.