BIST 10.002
DOLAR 35,26
EURO 36,79
ALTIN 2.981,37
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Mafya internete de el attı

Mafya teknolojiyi yakından takip ediyor ve internetten büyük soygunlar yapıyor. Peki yöntemleri neler ve nasıl önem alınmalı..

Abone ol

Geleneksel mafyanın interneti keşfi internet bankacılığının başlamasına denk geliyor. O dönemlerde bilgisayar ağlarına sızma konusundaki uzmanlara para ya da tehdit karşılığında iş yaptıran bu grupların kimi korsanları kaçırıp silah zoruyla çalıştırdıkları da biliniyor.

Ancak kullanıcı sayısının ve kullanım alanının artması kullananların güvenlik konusunda en basit önlemleri bile alma konusundaki cehaletiyle birleşince tam da aranılan ortamı yaratmış oldu.

Bilişim ağları üstündeki yolsuzluk ve sanal soygunlardan yıllık zararın 10 milyar doları geçtiği iddia ediliyor. İşte elektronik ağlar üstünde en çok kullanılan suç yöntemleri...

E-posta:

"Nijerya'da, Endonezya'da ya da Kenya'da darbe olmuştur ve hükümet değişmiş, askerler olaya el koymuştur. Memleketin önde gelen ailelerinden birisinin İsviçre'de yüz milyonlarca yüz milyonlarca doları olan bu adamın yurtdışında bir tane arkadaşı yoktur ve sizin hesabınıza muhtaçtır."

Bu e-postaya kanarak kendi hesap bilgisini karşı tarafa verip bu paranın yarısını komisyon olarak bekleyen binlerce kişi her sene boşalan hesaplarının ardından gözyaşı döküyor.

Nijerya dolandırıcılığı olarak adlandırılan bu yöntem internetteki en eski metotlardan.

Altın kural: Darbeler zenginlere fazla koymaz, kendinizi fazla kaptırmayın.

Oltacılık:

Bir gün bankanızdan bir e-mektup gelir. Merkez Bankası yeni sisteme geçti, bankalar çipli kart kullanmaya başlayacak gibi birbirinden enteresan gerekçelerle sizden aşağıda yer alan linke tıklayıp bankanın sitesine gitmenizi söyler.

Adres bankanızın adresi gibi görünür ama tıkladığınızda açılan sayfa aynen bankanıza benzese de adresi farklıdır. Kullanıcı adınızı ve şifrenizi girersiniz, ertesi gün de boşalan hesabınızın derdine düşersiniz.

Altın kural: Bankanızın sitesine girmek için her zaman adresi elinizle yazın.

Zombi PC'ler:

Bilgisayarınızda durduk yere reklam pencereleri açılıyor, antivirüs yazılımınız (varsa) çalışmaz hale geliyor, sisteminiz her gün biraz daha yavaşlıyorsa casus yazılımlardan biriyle tanışmış olabilirsiniz. Bu tip kontrolü başkasına geçmiş bilgisayarlara 'zombi' deniyor. 

Altın kural: küçük ve ücretsiz bir anti casus yazılımı hayatınızı değiştirebilir.

WiFi avcılığı:

Taşınabilir bilgisayarlar kablosuz ağlara bağlanma yeteneği kazanınca herkese açık internet erişim noktaları mıknatıs gibi kullanıcıları çekmeye başladı. Hatta kimi kafeler müşteri çekmek için bunu bir araç olarak kullanmaya başladı.

Ancak bu tip ağlarda etrafınızda dizinin üstünde bilgisayarıyla oturan yetenekli birinin yazdığınız her şeyi (şifreleriniz de dahil) öğrenmesi veya bilgisayarınıza casus yazılımlar yüklemesi son derece basit.

Altın kural: bedava sirke baldan tatlı olmayabilir.

İlgi istismarı:

Popüler olaylar sırasında milyonlarca kişinin bilgi edinmek için internet sitelerine yöneldiğini bilen gruplar bu merakı sömürmek için fırsatı kaçırmıyor. Örneğin en son Dünya Kupası sırasında katılımcı takımların adına ekran koruyucu dağıtan bir kaynağın aslında bilgisayarlara virüs yüklediği ortaya çıkmıştı.

Aynı şekilde geçtiğimiz günlerde Irak'ın devrik Başkanı Saddam Hüseyin'in idam videosunu yüklemeye çalışırken bilgisayarına en illet casus yazılımaları bulaştırmıştı.

Altın kural: Sonradan uğraşmak istemiyorsanız bir şeye tıklamadan önce 10 kere düşünün!