BIST 9.972
DOLAR 35,34
EURO 36,60
ALTIN 3.008,12
HABER /  GÜNCEL

Maden ocaklarına yeni düzenleme

Bakan Yıldız, maden ocaklarıyla ilgili yeni bir denetim mekanizması kurulabileceğini söyledi.

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, maden ocaklarının denetlenmesine ilişkin olarak, "Kamunun denetleme faaliyetleriyle birlikte özel sektör tarafından yeminli mali müşavirliklerde olduğu gibi bir özel sektör denetim mekanizmasını oluşturabiliriz" dedi.

Yıldız, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) toplantı salonunda, maden sektörünü temsil eden birlik ve derneklerin başkanlarıyla bir araya geldi.

Toplantıda verilen arada gazetecilere açıklama yapan Bakan Yıldız, madencilik sektörüyle ilgili gerek kamunun gerekse özel sektörün temsilcileriyle 2009 yılının değerlendirmesini yaptıklarını belirtti.

Toplantıda, madencilik alanında kamu ve özel sektöre düşen görevlerin neler olduğuna ilişkin konuların ele alındığını, bu konularda özel sektör temsilcilerinin görüş ve tavsiyelerinin gündeme geldiğini anlatan Yıldız, madencilik sektöründeki büyümeyi özel sektör kanalıyla yapmayı düşündüklerini bildirdi.

Hazırlayacakları kanun tasarısına ilişkin özel sektörün katkı ve tavsiyelerini ele aldıklarını anlatan Yıldız, Türkiye'de özellikle 2005 yılında yapılan kanun değişikliğinden sonra arama sayılarının artmasıyla beraber arama faaliyetlerinin aynı oranda artmadığını belirlediklerini kaydetti.

Türkiye'de çıkarılan kömür miktarının 2002 yılında 49 milyon ton olduğunu anlatan Yıldız, bu rakamın 2008 yılında 104 milyon ton, 2009 yılında 102 milyon ton olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Toplantıya madencilik sektörüyle ilgili hemen hemen bütün sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin katıldığını belirten Yıldız, yıl içinde alt komisyonlar kurularak sektör temsilcileriyle bir dizi çalışma yapacaklarını ifade etti.

Yıldız, çalışmaların ardından hazırlayacakları kanun tasarısını TBMM'ye göndereceklerini söyledi.

Bakan Yıldız, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Maden ocaklarının denetimleri konusunun toplantıda gündeme gelip gelmediği yönünde bir soru üzerine Bakan Yıldız, maden sahalarındaki kazalar nedeniyle konunun gündeme geldiğini belirtti.

Yıldız, "Şu anda 44 bin 328 tane sahanın ruhsatı var. Her yıl belli periyotlar içerisinde 6 bin civarında denetlenmeye tabi tutulan saha bulunuyor. Bu verilen 44 bin civarındaki ruhsatın hepsi işletmede olan ruhsatlar değil, bunların 33 bin 650 tanesinin arama ruhsatı olduğunu söylersek, işletme ruhsatının 10 bin 678 olduğunu belirtirsek denetlemelerin belirli ve hedeflenen sıklıkta yapıldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Ancak özellikle kamunun denetleme faaliyetleri durmaksızın bu faaliyetlere devam ederek, özel sektör tarafından yeminli mali müşavirliklerde olduğu gibi bir özel sektör denetim mekanizmasının da bu denetlemeye katılabileceğini özel sektör temsilcileri fikir olarak beyan ettiler. Tabi ki biz bunu değerlendirmeye alacağız" dedi.

Bakan Yıldız, yaklaşık 7 bin civarındaki işletme iznine karşın şu anda 4 bin 163 tane sahanın fiili olarak çalıştığını kaydetti.

Özellikle kömür ocaklarındaki grizu patlamalarının önlenmesine yönelik orta ve uzun vadeli bazı teknik tedbirler alacaklarını vurgulayan Bakan Yıldız, "Özellikle taş kömürü havzalarındaki metan gazının deşarj edilmesiyle alakalı TÜBİTAK ile birlikte yürüttüğümüz bir çalışmamız var. Bu çalışmayı daha da hızlandıracağız" dedi.