Balıkesir'de maden ocağında meydana gelen patlamada çok sayıda kişi öldü.
Abone olBalıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu, Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'de Şentaş Madenciliğe ait kömür ocağında meydana gelen grizu patlamasının ardından oluşan göçük nedeniyle toprak altından ölü olarak çıkarılanların sayısının 14'e yükseldiğini bildirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'de grizu patlamasının meydana geldiği Şentaş Madenciliğe ait kömür ocağında 17 işçinin de halen göçük altında bulunduğunu bildirdi.
Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şentaş Madencilik'e
ait kömür ocağında meydana gelen göçük sırasında, madende toplam 57
kişinin bulunduğunu belirtti.
Kömür ocağının 2 koridoru buluduğunu, patlamanın 1. koridorda meydana geldiğini anlatan Hatipoğlu, 40 kişinin ocaktan sağ çıkmayı başardığını, bunlardan yaralı olan 1'i mühendis 7'sinin Dursunbey Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındığını kaydetti. Hatipoğlu, göçük altında kalan 17 kişiden, şu ana kadar 14'ünün ölü olarak çıkarıldığını, 3 kişiye daha ulaşılmaya çalışıldığını belirterek, Kütahya-Tunçbilek Kömür İşletmeleri, Manisa-Soma Linyit İşletmeleri, Balıkesir Sivil Savunma ve Balıkesir AKS 112 Arama
Kurtarma ekiplerinden toplam 46 kişilik uzman ekibin çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi.
Göçükten şu ana kadar cesetleri çıkarılan 14 kişiden kimlikleri belirlenen 9'unun isimleri şöyle: ''İdris Gülenç, Özcan Bayram, Saadettin Eryılmaz, Nuri Akçam, Salih Evcimen, Ramazan İnce, Ali İnce, Ahmet Avcı ve İsmail Aslantaş.'' Yaralıların isimleri ise şöyle: ''Erdoğan İnce, Nuri Kahraman,
Mustafa Aydın, Necati Düzenli, İsmail Açık, İbrahim Demirbaş ve Ramazan Mete.''
Sabah erken saatlerde geldiği Odaköy'de incelemelerde bulunan Güler, gazetecilere yaptığı açıklamada, özel sektöre ait bir kömür ocağında, dün gece metan gazının birikmesinden kaynaklanan grizu patlamasının meydana geldiğini söyledi.
Güler, olayın son derece üzüntü verici olduğunu, Türk milletine başsağlığı dilediğini ifade ederek, şunları kaydetti:
''Ocak'ta 57 kişi vardı, bunlardan 35'i sağ olarak kurtuldu, 5 kişi yaralı. Maalesef 17 kişiyi de kaybetmiş durumdayız. 3 kişi şu anda göçük altında, onları da çıkarmaya çalışıyoruz. Bölgeye kurtarma ekipleri çok şükür geldiler, yardımcı oldular, hem Soma'dan hem de Tunçbilek'ten geldiler. Bu arada helikopter desteği de sağlandı. Yaralıların bir kısmı hastanede, onlara da geçmiş olun dileklerimi iletiyorum. Kaybettiklerimizin hepsi çevre köylerden. Bu olay nedeniyle tabii ki üzüntümüz büyük, ancak 35 kişi kurtuldu buna da seviniyoruz. Metan gazı maalesef bu gibi problemlere neden oluyor.''
Bir gazetecinin ''1 yıl içinde 2 kaza yaşandı, biri Kütahya'da biri Balıkesir'de. Acaba denetimlerde bir eksiklik mi var?'' şeklindeki sorusu üzerine Güler, şunları söyledi:
''Hayır, bunlar maalesef madencilikte olagelen kazalar. Çünkü, patlamadan birkaç dakika önce ölçümü yapmışlar, ama bu ani gaz gelimi, zaman zaman birikmiş gaz çıkışı olabiliyor. Ama bu konuyu yine de arkadaşlarla görüşeceğiz. Henüz daha incelemeler neticelenmedi. Ama maalesef, bu madenciliğin tabiatı icabı olabiliyor. Yani birikim, çünkü gazın nerede biriktiğini, ne zaman ortaya çıktığını tespit etmek mümkün olmuyor.''
Güler, bir gazetecinin ''Gerekli cihazlar var mıydı?'' sorusunu ise ''Yeterli cihazlar var, ama ancak gaz çıkınca bunun belirtileri ortaya çıkıyor. Bazen bir müddet sonra aniden çıkış da meydana geliyor. Gazın nerede biriktiği belli olmuyor. O anlamda söylüyorum. Şu andaki incelemelerimiz devam ediyor. Denetim yapacak mühendislerimiz burada. Onların denetimlerin ardından hazırlayacakları raporlarından sonra sizlere daha açık, net bilgiler verilecektir'' diye yanıtladı.
Bakan Güler, Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu ile patlamanın meydana geldiği kömür ocağının bir bölümünde incelemelerde bulundu, şirket yetkilileri ve madencilerle görüştü.
Bu arada, grizu patlamasının ardından meydana gelen göçük nedeniyle toprak altında kalarak hayatını kaybeden işçiler için Dursunbey'de toplu cenaze töreni yapılması planlanıyor.