BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Maden ocağında asıl sorumlu kim?

Bursa'da, 19 kişinin hayatını kaybedeki maden ocağının tutuklanan Genel Müdürü Fahrettin Şolpan tüm sorumluluğu üstlendi.

Abone ol

Bursa'da, 19 kişinin hayatını kaybedeki maden ocağının tutuklanan Genel Müdürü Fahrettin Şolpan, madenle ilgili tüm yetkilerin kendisinde olduğunu belirterek, "Madendeki tüm sorumluluk benimdi" dedi. Bakanlığın 2007 yılında 6 ay süreyle kapattığı ocağın ise üretime devam ettiği ortaya çıktı. Madenle ilgili eksiklikler tespit edilirken, "6 ay önceki denetimde bu eksiklikler giderilemez miydi?" sorusu yanıt bulmuş değil.

Patlamayla ilgili olarak 3 kişi "görevi kötüye kullanmak" ve "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak suçundan" tutuklandı.

Bu isimlerin arasında bulunan genel müdür Şolpan, savcıya verdiği ifadede, maden ocağının işyeri sahibi Nurettin Ercan tarafından bir süre önce kendisine devredildiğini, işçi alımı, tedbirler ve harcamalardan kendisinin sorumlu olduğunu söyledi.

Şolpan, Nurettin Ercan ile yaptıkları sözleşmeyi önümüzdeki günlerde savcılığa teslim edeceğini anlattı. Hakkında yakalama kararı olmayan Nurettin Ercan'ın ise nerede olduğu belli değil.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Maden sahibinin bulunamadığı söyleniyor. Bu konuda bir gelişme var mı?" sorusu üzerine, "Kendisinin Bursa'da olduğu söylendi. Telefonlarına şu anda ulaşılamıyormuş. Firma yetkilileri de bu şekliyle söylediler. Bir şekilde ortaya çıkacak. Bunun başka çaresi yok" dedi.

Madenle ilgili bir çarpıcı gerçek daha var; Bakan Yıldız, madenin 2007 yılında çalışma koşullarındaki eksiklikler nedeniyle 6 ay kapatıldığı açıklamıştı. Ancak madenin hiç kapatılmadığı ortaya çıktı.

Bakanlığın madenin kapatılması için Bursa İl İdaresi'ne gönderdiği evrakın işletmeye ve yetkili mercilere ulaştırılmadığı, bu nedenle de maden ocağının çalıştığı tespit edildi.

Maden ocağının kapanmasını engelleyenler arasında "Karacabey Operasyonu" kapsamında "görevlerini kötüye kullanmak" ve "rüşvet almakla" haklarından işlem yapılan ve tutuklanan dönemin il özel idare yöneticilerinin olması dikkat çekti.

Jandarma doğal hayatı koruma timi tarafından da işçi sağlığı ve güvenliğini ihlal ettiği gerekçesiyle madenle ilgili işlem yapıldığı ancak bir sonuç alınmadığ ıda tespit edildi.

Bakanlıkça oluşturulan inceleme ekibi madendeki eksikleri 7 ana başlıkta topladı.

- Aydınlatma teçhizatının antigrizulu yok.
- İşletme projesinde belirlendiği biçimiyle nefeslikleri birbirine bağlayan galeri yok
- Havalandırmanın yetersiz
- Nakliyede kullanılan elektrik motorları dışındaki ekipmanların antigrizulu değil.
- Tahkimat direklerinin kırılmış
- Tavan çökmüş

Bu eksiklikler geçen mayıs ayındaki denetimin ardından giderilemez miydi? Ya da maden ocağı 19 işçi ölmeden önce kapatılamaz mıydı? Denetimde ihmal var mı?

Savcılığın yürüttüğü soruşturma gizli. CHP Zonguldak milletvekili Ali Koçal ve 23 milletvekili de patlamayla ilgili Meclis araştırması açılmasını istedi.