BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,70
ALTIN 2.967,85
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

M. Ali Şahin'den erken seçim önerisi

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin erken seçimin referandum eşiğinde kalmasıyla ilgili soruları yanıtladı

Abone ol

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, yerel seçimlerin öne alınmasını öngören anayasa değişikliği teklifinin referandum eşiğinde kabul edilmesine ilişkin, ''Yeni bir tarih tespit edilerek 3 siyasi partinin, belki BDP'nin de desteğini alarak böyle bir anayasa değişikliği genel kuruldan daha kolay geçebilir diye düşünüyorum'' dedi.

Şahin, bazı açılış ve ziyaretler için geldiği Karabük'te, yerel seçimlerin 27 Ekim 2013 tarihinde yapılmasını öngören Anayasa değişikliği teklifinin TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, referandum eşiğinde kabul edilmesiyle ilgili olarak, partisinin il başkanlığında gazetecilerin sorusunu cevaplandırdı.

AK Parti ve MHP'nin parlamentodaki milletvekili sayısının böyle bir Anayasa değişikliğini referandumsuz şekilde geçirmeye yettiğini, ancak fire verildiğini ifade eden Şahin, ''İki partiden 7 milletvekili izinliydi. Her iki partiden oylamaya katılan milletvekilleri eğer kabul oyu vermiş olsalardı, sanıyorum 367'i geçecekti. Gizli oylamada bir miktar fire verildiği anlaşılıyor. Tabi kimseyi suçlayamayız. Hangi arkadaşlarımız böyle bir tercihte bulunmuşlardır, bu konuda değerlendirme yapmayı isabetli bulmam. Ama bir gerçek vardır. Bu Anayasa değişikliği TBMM'de kabul edilmiştir. Ancak referandumlu bir kabulü göstermektedir'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanının, Anayasa değişikliği kendisine geldiğinde, onaylayıp referandum yolunu açma ya da bir defa daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade etme tercihlerinden birisini ortaya koyacağını belirten Şahin, şöyle devam etti:

''Eğer ikinci yolu tercih ederse, bu teklifin altında imzası olan siyasi parti yöneticileri bir araya gelerek, daha önce ortaya çıkan eksiklikleri gidererek, tekrar komisyonda görüşüp Genel Kurul'un gündemine getirebilirler. Henüz partimizde görüşmedik, ilgili organlarla tartışmadık ama kişisel bir görüş olarak ifade ediyorum, CHP'de 'Seçimlerin erkene alınmasına bizim itirazımız yok ama Kasım ayının başlangıcında olabilir mi?' diye bir öneride bulunmuştu. Sanıyorum istedikleri tarih 3 Kasım falandı. Böyle bir durumla mademki karşı karşıya geldik, CHP ile de görüşülebilir. Yeni bir tarih tespit edilerek 3 siyasi partinin, belki BDP'nin de desteğini alarak böyle bir Anayasa değişikliği Genel Kurul'dan daha kolay geçebilir diye düşünüyorum. Kişisel olarak bunun da göz ardı edilmemesi kanaatindeyim.