LYS 2015 için geri sayım başladı. LYS Fen bölümünde yer alan Fizik Kimya ve Biyoloji testlerinde en çok yapılan hatalar haberimizde.
Abone olLYS 2015 bu hafta sonu başlıyor. LYS'de Matematik-Fen bölümü puanıyla üniversiteye girmek isteyen adaylara uzmanlardan son dakika uyarıları geldi.
Uzmanlara göre Fen soruları öğrencilerin en çok hata yaptığı bölüm. LYS Fen sorularında hatanın nedeni ise 'kolay sorular.'
Habertürk gazetesi yazarı Pervin Kaplan'ın bugünkü köşesinden aktardığı bilgilere göre, öğrencilerin büyük bir kısmı 'LYS Fen'de kolay soru olmaz' diyerek yanlış yapıyor. Sorunun kolay olduğuna inanmayan LYS adayları ya soruları çözerken çok fazla zaman kaybediyor yada yanlış cevabı işaretliyor. Oysa sıralama sınavlarında kolay soru da oluyor. Bu tür sınavlarda da öğrencileri sıralayabilmek için çok zor sorular gibi kolay sorular da yer alır. Bu yüzden de karşınıza "kolay" soru çıktığında buna inanın ve soruda hata aramaya çalışmayın.
LYS 2015 HER SORU İÇİN 1.5 DAKİKA
Matematik-Fen (MF) puanlarıyla tercih yapmanızı sağlayacak puan türünün oluşmasında etkili olacak Fen Bilimleri Sınavı, 20 Haziran Cumartesi günü yapılacak. Sınav saat 10.00'da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika sürecek. Fizik, kimya ve biyoloji testi olmak üzere 3 test yer alacak. Testlerde 30'ar soru bulunacak ve 45'er dakika süre tanınacak. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kâğıdı kullanılacak. Adaylar fizik ve kimya testlerinin süresi içinde ve üçüncü test olan biyolojinin ilk 15 ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan çıkamayacak.
Her soru için adayların 1.5 dakika süresi olacak.
LYS FEN SORULARI EN FAZLA 9 CEVAP İŞARETLENİYOR
LYS-2, tıpkı Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) olduğu gibi öğrencilerin en az doğru soru yanıtladıkları sınavların başında geliyor. Bu sınavın 30 soruluk fizik testinin geçen yıl yapılma ortalaması tüm adaylar için 5.28 oldu. Bu oran kimya testinde 7.54, biyoloji testinde ise 9.33 oldu.
LYS FEN SORULARINDA İŞLEM HATALARINA VE ALTI ÇİZİLİ KELİMELERE DİKKAT
Uzmanlar Fen Bilimleri Sınavı'nda LYS-2 yer alan 3 testte yapılan hataları şöyle sıraladı:
BİYOLOJİ: Sınavda süre kaygısıyla soruyu sonuna kadar okumadıkları için anlamadan çözmeye çalışıyorlar. Sınava hazırlanma sürecinde bazı öğrenciler çözdükleri soruları ezberliyor. Sınav sırasında da karşılaştıkları soruları daha önceden ezberledikleri soruya uyarlamaya çalışırken hata yapıyorlar. Sınav sırasında paniklememek ve kaygıyı azaltmak hata oranını da azaltacaktır. Bu yıl sınavda evrim konusunun sorulmayacağını düşünüyoruz. Sınav soruları arasında bitki fizyolojisi ağırlıklı olacak.
FİZİK: Fizik sorularında yanlış yapılmasının nedeni soruları okumamak, dikkatsizlik ve işlem hatalarıdır. Öğrenciler soruyu çok hızlı ve eksik okuyor. Çözülen sorunun cevabını optik kâğıda yanlış kodluyorlar. Soruda istenilen birime dikkat etmiyorlar. "Kesinlikle doğrudur" gibi özel vurgulu soruları dikkatli okumadıkları için vurguyu kaçırıyorlar. İşlem gerektiren sorularda yapılan basit matematiksel hataların nedeni dikkatsizlikten kaynaklanıyor. Sınav anında soruları çok dikkatli okuyup soru ve şekil arasındaki bağıntıyı iyi kurmak gerekiyor. Seçenekleri okurken cevap ile örtüşmeyen seçeneği eleyip zamandan kazanabilirsiniz ve özellikle altı çizili kelimelere dikkat etmek gerekir.
ÖRNEĞİN: yüzücünün suya göre hızı ya da hangileri kesinlikle yanlıştır?
Öğrencilerin bir başka hatası da sınavda çok kolay sorular olabileceğine inanmamaları. Oysa sınavlarda çok kolay sorular da çıkabiliyor.
KİMYA: Soruları anlamak değil tanımak için okuyorlar, soru kökünü destekleyen vurgulu sözcükler yakalanamıyor ve soru kökünü anlamadan çözmeye çalışıyorlar. Konuyu tam bilmedikleri için cevabı tahmin etmeye çalışıyorlar.
Verilen bilgilerle istenenler arasında ilişki kurulamıyor. Öğretilen temel ilke ve kavramlara yönelik modellemeler yani benzeştirmeler yapılamıyor.
Çözümlerde kullanılacak ölçme birimleri ve dönüşümleri tam bilinmiyor ya da dönüşüm hataları yapılıyor. Kavramlar arasında ilişkilendirme yapılamıyor. Hâlâ 4 işlem hataları yapılıyor. Cevap bulunurken neden-sonuç ilişkisi irdelenemiyor. Bu yıl sorular, işlem ağırlıklı olmak yerine düşünsel analiz ve yoruma dayalı olabilir ve birden çok konuyu kapsayabilir.