BIST 9.528
DOLAR 34,55
EURO 35,98
ALTIN 2.990,96
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

Lütfü Türkkan'dan Zonguldak uyarısı!

CHP'nin Zonguldak'tan diğer kentlere göçün araştırılmasına ilişkin grup önerisi kabul edilmedi.

Abone ol

TBMM Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamaması üzerine CHP, önerisini Genel Kurul'a taşıdı. MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, öneri lehinde yaptığı konuşmada, Zonguldak'ın AKP iktidarı nedeniyle kasabaya dönüştüğünü, TTK'nın tarihinin en düşük işçi sayısı ile en düşük üretimini yaptığını söyledi. Kentte yeni sektörlere ilişkin hiçbir yatırımın olmadığını savunan Türkkan, ulaşım sorunu olan bölgeye yatırımcı gelmediğini ifade etti. Türkkan, “İktidar Zonguldak'tan alıp başka illere veriyor. Gençler iş bulmak için başka yerlere göç ediyor. Zonguldak göz göre göre eritiliyor. Zonguldak'ın nüfusu 2010 yılında 619 bin iken 2012 yılında 606 bine düşmüş. Hani fukaralığıyla dert yandığımız Zonguldak'ta yaşayan 606 bin vatandaşın her birine bin dolar verseniz, sadece ve sadece sizin o kaçak saraya harcadığınız para kadar olur. Fazla bir para değil” diye konuştu.

Türkkan’ın konuşması şu şeklde:

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bugün Engelliler Günü. Türkiye’nin de bir engeli var. Türkiye’nin önündeki en büyük engel olan Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarından bu ülkenin bir an önce kurtulmasını temenni ederek sözlerime başlamak istiyorum.

Cumhuriyet Halk Partisinin, Zonguldak’tan dışarıya göçün nedenlerinin araştırılarak ortaya konulması ve göçün önlenmesi konusunda alınacak tedbirlerin saptanması amacıyla verdiği Meclis araştırması önergesini olumlu buluyorum, çok teşekkür ediyorum kendilerine.

Bu konuda Zonguldak’ın sorunlarını bize dile getiren Sayın İl Başkanımıza ve İl Yönetim Kuruluna da ayrıca teşekkür ediyorum. Kendileri de bu konuda ciddi şikâyetçiler, bu konuda ciddi sıkıntıları var. Diyorlar ki: “On iki yıldır elle tutulur hiçbir yatırım yok Zonguldak’ta. 11 milletvekilimiz vardı, 5’e düştü. Burasını enerji santrallerine yataklık yapan bir şehir hâline getiriyor. Burada da kanser vakaları her gün biraz daha çoğalıyor. Nüfus, bu şekilde devam ederse bizim milletvekilimiz sayımızı 5’ten 4’e düşer. Duble yolları bitmeyen tek vilayet Zonguldak.” Her yerde duble yollarla ilgili övünürsünüz ya, orada henüz bitmemiş. Bunu ilettiler, ben de burada kamuoyuyla paylaşmak istiyorum. 

Adalet ve Kalkınma Partisi döneminde Zonguldak genel bütçeden hak ettiği payı alamamış, kamu yatırımlarında oldukça geri sıralarda yer almıştır. Bakın, 2011 yılında Zonguldak genel bütçeye 1 milyar 372 milyon 958 bin lira vermesine karşın ancak bunun ne kadarını alabilmiş? Sadece 773 milyon Türk lirasını geri alabilmiş. Yani ne olmuş? Adalet ve Kalkınma Partisi döneminde Zonguldak genel bütçeye verdiğinin yarısını alan bir il durumuna düşmüş. Bugün, Zonguldak, genel bütçeye verdiğinden azını alan 12 ilden 1 tanesi. Oysa Zonguldak’ın böyle bir tabloda olmaması gerekiyordu. Tabii ki hayır, olmaması gerekiyor bence de. Neden? Çünkü bu taş kömürü şehri, küçük bir yerleşim birimiyken taş kömürünün bulunmasının ardından sonra, 1924 yılında cumhuriyetin ilk il olmuş demir çelik fabrikaları ve diğer üretim alanlarıyla ülke ağır sanayisinin en önemli şehirlerinden biri olmuştur. Ancak bugün tartıştığımız noktada çok farklı bir yerdeyiz. Neden mi? 2002 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi Hükûmetinin göreve gelmesiyle Türkiye Taşkömürü Kurumunun 16 binlerde olan çalışan sayısı 10 binler seviyesine; 2,2 milyon ton olan yıllık üretim 1,5 milyon ton düzeyine gerilemiş. Bununla kalmamış, Zonguldak’taki pek çok il müdürlüğü ve genel müdürlük ya kapanmış ya da il dışını taşınmış. Bunun gibi birçok olumsuz gelişme, bir zamanlar Türkiye'nin dört bir tarafından göç alan Zonguldak’ı dışarıya göç veren iller arasına sokmuş. Zonguldak’ta ekmek parası peşinde koşan insanımız ne yapsın? 2011 yılında Zonguldak’ta gerçekleşen 179 milyon liralık kamu yatırımı 2012’de 161 milyona, 2013 itibarıyla da 133 bin liraya düşmüş. Yani, Sevgili Özcan Ulupınar kardeşim, hani o kaçak saray var ya, onun vazedilen, ona yapılan harcamanın sadece onda 1’i Zonguldak’a layık görülmüş. Bilginize arz ediyorum.

Görüldüğü gibi Zonguldak yok denecek kadar az kamu yatırımı almış ve bu pay da her yıl azalmıştır. Zonguldak tarihinin en sıkıntılı dönemlerinden birini yaşıyor. Sadece Zonguldak mı? Hayır, bütün Batı Karadeniz öyle. Kastamonu daha mı iyi? Daha bile kötü belki de. Maalesef o bölgeler Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından ihmal ediliyor. Yıllardır ülkesine, milletine değer yaratan, kaynak aktaran ve haklı olarak emeğin başkenti sıfatını kazanan Zonguldak, yaklaşık on yıldır sürekli küçülüyor ve göç veriyor. Küçük bir mahalleyken Türkiye'nin dört bir yanından gelerek 3 il olacak kadar büyüyen Zonguldak, artık sayenizde bir kasabaya dönmüş durumda. Bölgemiz ekonomisine yön veren Türkiye Taşkömürü Kurumu, tarihinin en düşük sayıda işçisiyle en düşük üretimini yapıyor, Türkiye Taşkömürü Kurumu küçülüyor. Zonguldak’ta durum bu kadar kötüyken üstüne üstlük yeni sektörlere ait de hiçbir yatırım yok Zonguldak’ta.

Türkiye’yi kara yolları, demir yolları, hava yolları ağıyla örmekle övünen Hükûmet, Zonguldak’a ulaşımı kolaylaştıracak hiçbir yatırımı yapmadı. Karınca hızıyla göstermelik çalışmalar yapıyorlar sadece. Böylece ulaşım sorunu olan bölgeye hiçbir yatırımcı da gelmiyor doğal olarak. Zonguldak bunu hak etmiyor. Zonguldak verdiği verginin karşılığı yatırım istiyor, o yatırımı da alamadı bugüne kadar. İktidar, Zonguldak’tan alıyor başka illere yatırım yapıyor. Zonguldaklı gençler oralara göç ederek çalışmak zorunda kalıyor. Zonguldak göz göre göre eritiliyor.

Ankara’dan Zonguldak’a kara yoluyla gittiğinizde Bolu sınırına kadar yolda bir sıkıntı yok ama Zonguldak il sınırına geldiğinizde Zonguldak’a kadar olan yolların bazı bölümleri âdeta trafik kazalarına davetiye çıkarırcasına bozuk, isterseniz gidip bir bakın. İktidar partisinin Zonguldak milletvekilleri bu yollardan defalarca gelip gitmelerine rağmen neden buna sessiz, anlamakta güçlük çekiyorum doğrusu.

Zonguldak’ın nüfusu 2010 yılında 619.700 iken 2011 yılında 612.406’ya, 2012 yılında da 606 bine düşmüş. Yani hani fukaralığıyla dert yandığımız Zonguldak’ta yaşayan 606 bin vatandaşın her birine bin dolar verseniz bu, sadece ve sadece sizin o kaçak saraya harcadığınız para kadar olur, fazla bir para değil. 2013 yılında da Zonguldak’ın nüfusu azalmaya devam etmiş, 601 bin olarak gösterilmiş. Bu rakam Zonguldak Valiliğinin İnternet sitesindeki rakamları. Zonguldak’ın her yıl binlerce göç verdiğini ortaya koymakta bu rakamlar. Bu zaviyeden bakınca da durumun ne kadar ürkütücü olduğunu görmek mümkün.

Esnafın hâli de perişan Zonguldak’ta. Adalet ve Kalkınma Partisinin geldiği 2002 yılı ile 2011 yılları arasında tam 25.825 esnaf Zonguldak’ta kepenk kapatmış. 2002 yılında Adalet ve Kalkınma Partisinin iktidara gelmesiyle sosyal devlet anlayışının yerine hâkim olan tüccar devlet anlayışı Zonguldak’ın bugünkü içler acısı durama gelmesine neden olmuştur. Zonguldak’ta işsiz kalan kömür madencilerinin çaresiz bekleyişi de sürmekte. Maden işletmecileri ise bu çaresizliği kendi lehlerine çevirmenin yollarını aramaktadır, “Eğer biz madenleri açmazsak kaçak ocaklar açılır, bu daha da çok ölüm demektir.” demektedirler.

Ortada başka acı bir gerçek daha var: Sorun çözülmezse Zonguldak tamamen boşalacak, daha çok madenci iş aramak için yatağını, yorganını sırtlayıp göçe devam edecekler.

Uzun yıllar ülke ağır sanayisini omzunda taşıyan bu taş kömürü şehri bu kötü tabloyu, bu telafisi zor göç tablosunu asla ve kata hak etmemektedir. Bu nedenle, Zonguldak’la ilgili Meclis araştırması acilen açılmalı ve gereken tedbirler ivedilikle alınmalıdır.

Burada bir sözüm de Cumhuriyet Halk Partisine: Zonguldak’ta yerelde Cumhuriyet Halk Partisi egemen ama maalesef belediyeler de Zonguldak’a gerekli hizmeti verememektedir. Bu konuda yerel yöneticilerin de tarafınızdan uyarılmasını özellikle, hassaten rica ediyorum. Çünkü Zonguldak ülke bütçesinden pay alamadığı gibi, yerelde de maalesef hizmet alamıyor, Zonguldak’a hiçbir şey yapılamıyor.

2011 seçimleri için Zonguldak’a giden Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Doktor Devlet Bahçeli, orada, yolda bir arkadaşımıza verdiği sözlerle şunu ifade ediyor, “Allah bize fırsat versin.” diyor. Zonguldak’ın bu yollarını gördükten sonra Zonguldak için devletin gerçekten ayrı bir devlet politikası izlemesi gerekiyor. Cenab-ı Allah’ın, inşallah, Milliyetçi Hareket Partisine vereceği iktidarla Zonguldak bu makûs talihini yenecektir.